0
Baby MAMA ZIJN

6 dingen waar je bij een derde zwangerschap niet meer van wakker ligt

18 weken zwanger

Ik schrijf deze blogpost in mijn achttiende zwangerschapsweek terwijl Kobe zwemles volgt en Frauke bij een vriendinnetje gaan spelen is. Een zwangerschap van een derde kind is toch heel anders dan een eerste zwangerschap (oh ja!) en zelfs dan een tweede zwangerschap. Benieuwd waar ik deze keer niet meer wakker van lig?

1. De reacties van anderen
Bij mijn eerste zwangerschap was heel mijn omgeving zooooooooo blij en werd ik overladen door cadeautjes en goedbedoelde adviezen. Om de zoveel weken kreeg ik een berichtje van een familielid, vriendin, kennis om te vragen hoe het was met mijn beebje? Bij een tweede zwangerschap was dat al heel wat minder, ha jaaaaa want dat is toch logisch dat er nog een tweede kindje komt? Bij een derde zwangerschap stopt het al gauw bij een “Proficiat!” of krijg je zelfs vragen als “Een bewuste keuze?” of “Nu ga je toch wel stoppen?” Daarom lig ik niet meer wakker van reacties van anderen. Deze derde zwangerschap is een heel bewuste keuze en jullie kunnen niet geloven hoe hard ik uitkijk naar ons derde kindje.

2. De omtrek van je buik
Tijdens mijn eerste zwangerschap kon ik niet wachten tot je mijn bolle buikje kon zien. Bij een derde zwangerschap moet je in de tiende zwangerschapsweek al afscheid nemen van je lievelingsjeans en plaats maken voor je eerste zwangerschapskleding. Ook al eet ik heel bewust en gezond, bijkomen zal ik, maar daar lig ik niet meer zo wakker van dan tijdens de eerste zwangerschap. Work-outs en een dieet zijn zorgen voor later.

3. Zwangerschapsboeken
De eerste keer kon ik mij niet genoeg informeren en las ik elke mamaboek die ik kon vinden in de bibliotheek of de boekhandel, vandaag heb ik nog geen enkele zwangerschapsboek vastgehad.

4. Een geboortelijst
Ook al heb ik heel veel van mijn babygerief een tweede leven gegeven, ik lig helemaal niet meer wakker van een geboortelijst of babyspullen die ik nodig heb. Less is more en dat geldt ook voor onze babyuitzet. Heel veel van die spullen die je op een geboortelijst zet, gebruik praktisch nooit, dus waarom zou je nog zo’n ellenlange geboortelijst aanleggen? Spullen die ik echt nog nodig heb, hoop ik voor een prijsje op de kop te tikken of te lenen van een andere mama. Misschien helpt een mini-geboortelijstje bij een leuke webshop wel voor enkele leuke hebbedingen?

5. Hoe lang was ik ook weer zwanger?
Terwijl je bij een eerste kindje haast elke dag checkt hoeveel dagen je precies in verwachting bent, doe je dat bij een derde zwangerschap bijna nooit. Voor je het weet ben je al bijna in de helft en heb je nog niets voorbereid. Nog tijd genoeg!

6. Het medeleven van je liefste
Hoe graag hij ook mee verlangt en aftelt naar jullie derde kindje, ook hij is er veel minder mee bezig. Terwijl hij tijdens je eerste zwangerschap nog elke dag je buik insmeerde met zwangerschapsolie, komt hij er bij een derde zwangerschap nog amper aan :-).

Wat ik wel zeker weet, is dat ik keihard uitkijk naar ons derde kindje! De gezelligheid van een groot gezin, de interactie met broers en zusjes, het gevoel om nog eens voor een klein baby’tje te kunnen zorgen…ik droom er elke dag van! Tellen jullie mee af?

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  Ineke
  oktober 5, 2016 at 3:54 pm

  Haha goed om te weten :D.

 • Reply
  Liesje
  oktober 5, 2016 at 4:00 pm

  Op vele vlakken herkenbaar 🙂 Geniet er maar van! Die derdes zijn speciallekes 😉

 • Reply
  tine
  oktober 5, 2016 at 6:06 pm

  Lobke, krijg jij dan zoveel negatieve kritiek om een derde kindje? Ik kan me dat echt niet voorstellen…
  Ik heb heel veel negatieve reacties gehoord omdat wij bewust kozen voor eentje… Alsof wij egoistische ouders zijn van een egoïstisch kind …. Maar dat er negatieve reacties komen op een derde heb ik nog nooit gehoord…

 • Reply
  Eveline
  oktober 5, 2016 at 6:10 pm

  Voor mij ook heel herkenbaar. Geniet er nog maar even van 2 kindjes. Met 3 is een heel andere dynamiek: gezelliger, drukker en complexer 🙂

 • Reply
  Evy Op de Beeck
  oktober 5, 2016 at 8:17 pm

  Zo herkenbaar! Het feit dat je bij een 3e alles beter relativeert, is al fijn op zich. Geniet er maar met volle teugen van 🙂

 • Reply
  Katrien@huisjethuisje.com
  oktober 6, 2016 at 3:42 pm

  Bij ons stopt het bij twee. Maar het doet raar om te weten dat je dat nooit nog eens zult meemaken , dat zwanger zijn. Ondanks de ongemakken vond ik dat echt heel mooi om zo’n kindje te dragen. Dus genieten maar.

 • Reply
  Veronique
  oktober 8, 2016 at 6:03 pm

  Genieeeeet ervan meid, hopelijk tot binnenkort in het naaicafe ?

 • Reply
  Ineke
  oktober 11, 2016 at 7:55 am

  Hahaha goed om te lezen 😀

 • Reply
  Ilse
  oktober 16, 2016 at 7:00 pm

  Lobke!!!
  Enorm herkenbaar! Mijn partner en ik moeten er zelfs hartelijk bij/om lachen.
  Wij zijn gezegend met 3 heerlijke zonen. Onze 3 musketiers -> nu 5 jaar, 3 jaar en 9 maanden. Zalig druk!
  Geniet van de zwangerschap en we wensen je een mooie bevalling toe!
  Rob & ilse

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.