0
MAMA ZIJN Uncategorized

Shit happens

superpoeper

Wie mij een beetje volgt via Instagram of Facebook, zag dat het de afgelopen dagen niet zo goed ging ten onzen huize! Overal is er wel eens ‘shit’ maar bij ons was het echt een kakprobleem!

Wat begon met een beetje krampen in de buik van ons zoontje Kobe vorige week woensdag, eindigde in een ellendige week met veel pijn, zeer veel traantjes en veel stress voor de rest van ons gezin. Ik dacht eerst dat het een gewoon buikgriepje was ofzo of een virale infectie, maar na twee dagen begon ik toch te twijfelen en ging ik naar de kinderarts, tot drie maal toe. Oorzaak? Kobe is wat vies van toiletjes op school maar of het daardoor komt, weten we niet. Of kwam het gewoon door ziek te zijn? No idea! Diagnose? Obstipatie! Remedie? Lieve Soetmin + Forlax en/of Macrogol to the rescue en sinds vandaag hebben we eindelijk onze blije goedgezinde Kobe terug! Hooray for today!

Wat ik heb geleerd uit afgelopen week over obstipatie/verstopping bij kinderen?
° Dat je soms gewoon je mamabuikgevoel moet volgen en niet te lang moet wachten om actie te ondernemen. Na een weekend vol pijn en 3 slapeloze nachten voor moeder en kind, kwam ik helemaal overstuur voor de derde keer al bij de kinderarts aan. Een echografie en radiografie later wist hij het zeker: obstipatie! Een mini-lavement Microlax, een zakje Forlax en een aangepast dieet zou soelaas moeten bieden. Een paar uur later was ik radeloos. De pijn bleef, de huilbuien werden krijsbuien. Dit kon mijn moederhart niet meer aan. Op naar het kinderziekenhuis, wat ik achteraf gezien al sneller had moeten doen.
° Geef je kind laxeermiddelen! Sinds we Kobe op aanraden van haar  Macrogol beginnen geven zijn in een hogere dosering, is de boel echt weer op gang gekomen en heb ik een ander kind in huis!
° Praat met je kind over kaka. Vertel hem dat het geen kwaad kan en vooral rustig moet blijven. Leg hem ook uit dat het niet erg is om op een ander toiletje te gaan zoals bijvoorbeeld op school. En leer hem op zelf zijn poepje af te vegen (iets dat tot nu toe nog niet gelukt is hier). Maak er een vaste gewoonte van om bijvoorbeeld 10 minuten na het eten even op het toiletje te gaan zitten.
° Zorg dat je kind genoeg water drinkt! Geen gemakkelijke opdracht, maar sinds we voor een tijdje zo’n Sipwell-toestel in huis hebben, drinken onze kinders echt veel meer water! Vandaag heb ik Kobe elk uur verplicht om een glas water te drinken en vanaf morgen starten we elke ochtend met het drinken van een groot glas water voor het ontbijt.
° Middeltjes zoals ‘s morgens een yoghurtje met chiazaad geven, kiwi’s eten, pruimensap drinken, aangepaste voedingsmiddelen zullen allemaal zeer goed zijn om het probleem voorkomen, maar als er een een stop op zit, dan moet die stop eruit en dat kan alleen maar met laxeermiddelen.
° Herstel de darmflora! Vandaag leerde ik dat probiotica van een goed merk goed zijn om de darmflora te herstellen. Prebiotische vezels zijn ook goed en die vind je in zoete aardappel, pastinaak, bietjes en wortel… en ook hier is het belangrijk om genoeg water te drinken!
° Ik leerde vooral ook dat een ziek kind je gezin helemaal op zijn kop kan zetten! En prijs mij daarom gelukkig dat we morgen weer gezond opstaan en dat we daar dankbaar om moeten zijn, want er zijn zovelen ‘out there’ die niet zoveel geluk hebben.

Nog meer info over verstopping bij kinderen nodig? Ik heb mij keihard verdiept in gezonde kaka en ik vond bij Superpoeper meer info!

Jullie nog meer tips? Ze zijn welgekomen!

Ondergetekende,

Een oververmoeide moeder die nu gaat genieten van haar eerste deftige nacht slaap deze week.

Bron foto: superpoeper.nl

 

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Jozefien
  april 20, 2016 at 7:54 pm

  Phoeh, fijn dat alles terug in orde is!
  Ik kan er ook over meepraten. Toen de dochter overschakelde op vaste voeding, werd die ook supergeconstipeerd. Drie weken tegen dat we het opgelost kregen. Hel!
  Zo’n kleintje kun je gelukkig vaselinesuppo’s geven, maar dan nog heb ik een gigantische stop er zelf uitgehaald. ‘t Kind heeft heel lang niet meer vast willen eten, maar gelukkig is die periode ook voorbij.

 • Reply
  Sofinesse
  april 21, 2016 at 3:43 am

  Ik ben een beetje Kobe, met alle gevolgen die daar bij horen. Horror! Ik ben 32, maar ik vind “kaka” nog altijd moeilijk. Veel beterschap in het departement, dat het niet meer gebeurt.

 • Reply
  Katrien
  april 21, 2016 at 5:40 am

  Hebben we ook meegemaakt met ons zoontje toen hij 2 jaar was .. we zijn uiteindelijk preventief movicol beginnen geven. Na een tijdje begon hij beter te drinken en loste het probleem zich zelf op. Maar fijn is het niet zo een huilend kind.

 • Reply
  Bijengezoem meisjetwee
  april 21, 2016 at 2:41 pm

  oh, hier vorig jaar ook zo’n probleem gehad met onze oudste (zelfs naar pediater tijdens onze vakantie in Duitsland)… we kregen dan ook movicol maar dat smaakt zo slecht… ze moest het zelfs een paar weken aan een stuk nemen. Nu is het alweer een tijdje beter, maar je post doet me weer opmerken dat ze ‘s morgens niet veel drinkt, ze neemt wel elke dag fruit mee naar school. Ik hoop dat Kobe het niet meer voorkrijgt !

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.