0
MAMA ZIJN Uncategorized

Mijn minimale garderobe

IMG_0664
“Help, ik heb geen kleren om aan te doen!”
Urenlang sta ik ‘s morgens soms voor mijn kleerkast omdat ik veel te veel kleren heb en door het bos de bomen niet meer zie. Zoveel kleren en toch het gevoel hebben dat ik niets heb om aan te doen, ik kan dat! Herkenbaar?

Een minimale garderobe? Wasda? 
Als student werkte ik in het weekend om veel kleding te kunnen kopen. Een paar diëten en twee zwangerschappen zorgden ervoor dat mijn lijf een paar keer veranderde waardoor ik ook geregeld nieuwe kleren moest kopen. En omdat ik mijzelf heb voorgenomen om meer te sparen dit jaar en enkel geld uit te geven aan dingen die ik echt nodig heb, werd het tijd om hier verandering in te brengen. Maar de allerbelangrijkste reden om er iets aan te doen is omdat ik de laatste tijd meer als ooit begin te beseffen dat de mooiste dingen in het leven geen dingen zijn! Daarom vanaf nu een minimale garderobe!

Ooit volgde ik een kleurenworkshop en sindsdien koop ik vooral kleuren die bij mij passen, toch was dat nog niet genoeg om mijn probleem van te veel kleding en nooit iets hebben om aan te doen op te lossen. Vorig jaar dook ik in mijn kleerkast door de tips van Marie Kondo en liet ik enkel de kleding in mijn kast hangen waar ik echt gelukkig van werd, maar ook dat was nog geen oplossing voor mijn probleem!

Tot ik deze blogpost las en er helemaal gelukkig van werd! Ook zij pakte haar kleerkast grondig aan en doet het voortaan met minder!

Vandaag deed ik heel wat kleren weg. Een deel gaat naar De Kringwinkel, een ander deel bewaar ik nog even op de zolder en volgende zomer zal ik beslissen of ik die kledingstukken houd of niet.
IMG_0663
IMG_0662
Vandaag voegde ik de daad bij het woord en tel ik nog 32 kledingstuks in mijn dagelijkse garderobe met vier kleedjes die ik graag draag, vier cardigans, mijn gloednieuwe Bernadettevest die deze lieve dame voor mij gemaakt heeft, 2 jeansbroeken, 4 rokjes,  6 t-shirts, 2 pulletjes. en 5 paar schoenen… Winter- en sportkleding heb ik niet meegerekend. Een capsule closet bestaat uit 37 veelzijdige stuks die je makkelijk met elkaar kan combineren en die je ontzettend graag draagt! Ik mag dus nog enkele stuks kopen (of zelf maken ;-)) voor dit seizoen, maar zal daar dus heel goed over nadenken ;-), van detoxen gesproken! Benieuwd hoe mij dit bevalt? Ik zal jullie binnenkort nog wel eens een update geven…

Hier koop ik de laatste tijd graag mijn basics:
Aymara : leuke basics en vooral, eerlijke kleding! Zowel Frauke als ik zijn er dol op!
Gap: vroeger ging ik hier speciaal voor naar London samen met mijn mama, nu shop ik er online!
Cos: de ontdekking van het jaar voor leuke basics!
Hema: zowel voor mij als voor de kids een toppertje als het op basics aankomt!

Op Pinterest vind je massa’s ideetjes om zo’n minimalistische wardrobe te organiseren.

Benieuwd of zo’n minimalistische kleerkast iets voor jullie zou zijn? Alle tips zijn welkom!
Ik wil Heidi en Anne bij deze 1000x danken voor de inspiratie!

You Might Also Like...

13 Comments

 • Reply
  Stephanie
  september 13, 2015 at 3:25 pm

  Ik werd ook geïnspireerd door mamavanvijf om heel mijn kledingkast te organiseren. Wat een verademing/gemak ‘s ochtends.

 • Reply
  trijnewijn
  september 13, 2015 at 3:54 pm

  Heb je dan daarnaast nog een niet-dagelijkse kleerkast? En zijn dat alle stuks die je overhoudt, of enkel die voor dit seizoen? Mijn kleerkast is al behoorlijk uitgedund door de verhuis, al heb ik met 10 rokken zeker meer dan die 37 stuks. Maar dat gevoel van niet weten wat ik aan zou doen, daar is mijn garderobe niet uitgebreid genoeg voor. Niet passen in de meeste confectiekleding door mijn lengte en figuur én daardoor niet graag shoppen, dat zijn mijn geheimen ervoor 😉 Ik zie nu al op tegen herfst 2016, omdat veel van mijn winterkleren al zo oud zijn dat ze de kost van het terug verhuizen niet meer waard zijn. Na meer dan 10 jaar ga ik dan toch nog eens nieuwe longsleeves moeten zoeken, damn…

  • Reply
   Lobke Gielkens
   september 13, 2015 at 4:38 pm

   In mijn gewone kleerkast hangen nog enkele ‘feestkleedjes’, dikke winterkleding zoals skigerief en mijn sportkleding. In een doos op de zolder ligt de rest van mijn kleerkast waar ik volgend jaar misschien nog enkele stuks van zal recuperen, I will see! Veel succes mocht je er ook aan willen beginnen, ik voel mij nu al gelukkiger 🙂

 • Reply
  Marloes
  september 13, 2015 at 4:06 pm

  Leuk! Heerlijk he zo’n capsule wardrobe! Ik heb het nu ook alweer 2 seizoenen en heb bijna mijn wardrobe voor de herfst af.
  – X Marloed

  • Reply
   Theresa
   augustus 6, 2016 at 12:24 pm

   I was so confused about what to buy, but this makes it undlnstardabee.

 • Reply
  CreativEls
  september 13, 2015 at 4:30 pm

  Daar moet ik ook dringend aan doen aan “Kledingdetox”. Heel herkenbaar jouw ‘probleem’ van dieet, zwangerschappen tot student en weekend werk om extra kleding te kunnen kopen toe.

 • Reply
  eva brumagne
  september 13, 2015 at 5:51 pm

  Marie Kondo inspireerde mij dit voorjaar ook om de schaar – figuurlijk – te zetten in mijn kleren. Nu het zomerseizoen bijna voorbij is, gaat er weer een hoop kleren weg, want niet alles wat ik overhield, droeg ik ook echt. Ik heb mijn favorietjes, ook nog in de overgehouden selectie. Dus een tip voor jou voor volgend jaar: nog eens selecteren. Het kan overigens nog radicaler. Steve Jobs kocht alleen maar sets van x-maal dezelfde kleren. Dan hoef je nooit meer te kiezen :-).

  • Reply
   Lobke Gielkens
   september 13, 2015 at 6:14 pm

   Nog minder? Dat wordt een hele uitdaging! Misschien moeten we een uniform invoeren op het werk ;-), nooit geen keuzestress meer!

 • Reply
  Ellen Naait
  september 13, 2015 at 8:08 pm

  Zo’n minimalistische klerenkast zou absoluut niks voor mij zijn…
  Ik word net gelukkig om voor men klerenkast te staan en iets leuks uit de kiezen. Dat vind ik een super toffe start van de dag. Ik hou van de luxe om een keuze te hebben.
  Ik moet wel zeggen dat ik regelmatig opruim in men klerenkast en dat alle stuks die erin hangen mij gelukkig maken :))
  Maar minimalistisch kan je het bij mij zeker niet noemen…

 • Reply
  delphine
  september 14, 2015 at 11:38 am

  oei een minimalistische kleerkast dat zou helemaal niets voor mij zijn. Ik ben echt verslaafd aan kleren en al helemaal aan ze zelf maken.
  Daarnaast ben ik ook een grote zweter dus t-shirts daar heb ik er voor iedere dag een propere van nodig
  ik probeer wel om mijn t-shirts en truien zo te kopen zodat ze met heel veel te combineren zijn
  verder vindt iedereen die zijn eigen kleerkast uitkuist, dat ik ideaal ben om de kleren aan te geven. en ik kan niets wegsmijten als ik het mooi vind… tjah 😉 onnodig te zeggen dat ik veel meer kleren hangen heb dus

 • Reply
  Heidi
  september 14, 2015 at 3:02 pm

  Top! Leuk om zien dat mijn blogje je geïnspireerd heeft! En je hebt zelfs minder stuks overgehouden (maar ik heb wel winter en zomer in mijn kast laten hangen)

  Heerlijk hé, alleen maar leuke stuks in je kast hebben hangen 🙂
  Ik kan het me niet anders meer voorstellen. Ik bekijk mijn kledij (en bij uitbreiding de rest van mijn spulletjes) regelmatig om te zien wat er nog uit gaat.

  Gisteren wel nog een nieuw jurkje en jasje gekocht. Omdat het zo mooi bij mijn capsule wardrobe past 🙂
  Nog een voordeel van een capsule wardrobe: niemand die je kan verwijten dat je toch al kleedjes genoeg hebt 😉

 • Reply
  Annelyse
  september 15, 2015 at 9:18 pm

  Ik ben enorm geboeid door zo’n capsule wardrobe. Maar ik wissel daarvoor te graag af.
  Ik was de laatste tijd wel ongelukkig van mijn kleerkast, en zo heb ik een“Project Kleerkast”opgestart.

  Dit houdt in … een inventaris van alles, waardoor ik een zicht heb wat ik koop en hoeveel ik uitgeef. Ik ga er zelfs nog verder in en ik noteer wat ik aandoe. En soms trek ik nog een outfitfoto (zodat ik volgende keer niet meer moet nadenken om tot de gepaste match te komen).

  Nogal omslachtig, maar het werkt voor mij. En ik heb al verschillende doelen bereikt daarmee.
  Ik heb al veel weggedaan, ik koop minder nieuwe dingen, ik varieer meer in mijn kleding, de combinaties zijn weldoordachter en ik heb meer overzicht over de inhoud van mijn kleerkast.

  Maar ik hoop alvast op een vervolg van deze post, benieuwd na een seizoen hoe een capsule wardrobe meevalt

  • Reply
   Lobke Gielkens
   september 16, 2015 at 5:54 am

   Er komt zeker een vervolg op deze post! Ik kan je na 3 dagen al zeggen dat het zalig is! Nog geen kledingstress gehad ‘s morgens en nog niets gemist van wat ik weg heb gedaan 😉

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.