0
MAMA ZIJN Uncategorized

Frauke leert fietsen

DSC_0005

Terwijl Kobe leerde fietsen in 1,2,3…duurt het bij Frauke iets langer. En er zijn nog meer verschillen in de fietsavonturen van broer en zus. 19 maanden was hij toen hij meteen weg was met zijn loopfietsje om nog voor zijn 3 jaar zonder wieltjes te kunnen fietsen. Vandaag fietst hij zelfs mooi mee op straat naar school en zelfs langere fietstochten zijn al gepasseerd!

Voor haar derde verjaardag kreeg Frauke dit leuke 14″ fietsje met zijwieltjes van Btwin cadeau dat we vonden bij Decathlon, onze favoriete sportwinkel! De leuke fietshelm is van Nutcase en vonden we bij Speelgoed Kiki. Met deze helm is haar hoofdje veilig en hij kan met een draaiknop heel gemakkelijk aangepast worden aan haar hoofdomtrek. Wat ik echt super vind aan deze helm is dat hij door een magnetische sluiting supergemakelijk opent en sluit en de kans om haar velleke ertussen te steken is miniem, ze kan het bijna alleen!

Voila, fietsapparatuur in orde! Het fietsavontuur kon gisteren beginnen!

Ze doet er iets langer over dan haar grote broer, ze is veel voorzichtiger en kan wel wat extra hulp gebruiken! Maar haar grote broer vindt het fantastisch om haar te helpen! En hoera voor gisteren want sinds dan kan ze zelf fietsen. Dat vinden wij hier al een hele prestatie en hier schrijft dus een fiere mama deze blogpost :-).

DSC_0009

Om haar binnenkort zonder zijwieltjes te leren fietsen, kunnen we nog extra tips gebruiken want bij Kobe lukte dat vanzelf maar we weten dus niet hoe het bij Frauke zal gaan :-). Ik denk zelf al aan hard meelopen naast de fiets om thuis te komen met een pijnlijke rug van haar vast te houden! Of een sjaal rond haar armen te doen zodat ze zich extra veilig voelt? Of met een stok die we op haar bagagedrager kunnen bevestigen? Alle tips zijn dus welkom!

DSC_0003 DSC_0011 DSC_0013 DSC_0017
Oh ja, deze zag ik gisteren passeren bij de Club Van Relaxte Moeders en moest toch even lachen, want hoe graag ze ook met haar loopfietsje fietst (nog altijd!), ik heb al heel vaak met de loopfiets onder mijn arm naar huis gelopen omdat mevrouwtje te moe was. Dat ze dus maar snel echt leer fietsen! Herkenbaar?
11745699_812394795540716_879734968727973370_n

You Might Also Like...

24 Comments

 • Reply
  Els
  juli 24, 2015 at 6:12 am

  Hey Lobke, leuk verhaal ☺ een goeie tip is om is langs te gaan bij Dreamland. Daar organiseren ze af en toe een lesje om kindjes te leren fietsen. Op 1 dag was ons dochtertje er mee weg. Daar zeggen ze dat het juist heel belangrijk is dat kinderen zelf hun evenwicht leren zoeken en je ze dus beter niet kan vasthouden. Ze leren een soort fietsgewenning om zich zelfzeker te voelen en de rest komt vanzelf…. !

 • Reply
  Webkim
  juli 24, 2015 at 6:37 am

  Het BikyBiky fietsvestje! Je kan je kind er veilig mee vasthouden, maar ze merken daar niets van. Echt zo handig!

  • Reply
   Lobke Gielkens
   juli 25, 2015 at 12:31 pm

   Bedankt voor deze leuk tip Kim! Ga ik zeker eens googelen!

 • Reply
  Webkim
  juli 24, 2015 at 6:39 am

  En natuurlijk ook: wat knap van Frauke!
  Hier heb ik sinds een week de tweede losse fietser. Eropuit met twee zelfstandig fietsende kindjes is weer andere koek, ik kom soms bijna ogen tekort.

  • Reply
   Lobke Gielkens
   juli 25, 2015 at 12:31 pm

   Ik vind het al moeilijk om met één zelfstandige fietser en een kind in een kinderstoeltje erop uit te trekken, laat staan met 2 zelfstandige fietsers! Veel succes ermee 😉

 • Reply
  Charlotte Backaert
  juli 24, 2015 at 6:40 am

  De bekende “loopfietsjes” zijn heel goed ( de exemplaren waar de kinderen lopen ipv de mama’s of papa’s 🙂 ). Het ziet eruit als een gewone fiets, enkel zonder pedalen. Bedoeling is dat ze zelf eerst hun evenwicht proberen zoeken, en zo meer vertrouwen krijgen. Er c’est parti !

  • Reply
   Lobke Gielkens
   juli 25, 2015 at 12:36 pm

   Frauke fietst nu met het loopfietsje van Kobe, een Cube-model waar we echt heel tevreden van zijn! Denk dat het zo’n loopfietsje is dat je bedoelt 😉

 • Reply
  annelies
  juli 24, 2015 at 7:13 am

  Hejj,
  Vergeet ook niet dat Kobe zeer snel weg is met het fietsen!
  Ik heb zelf geen kinderen maar op school merk ik toch dat veel kleuters pas in de tweede kleuterklas (na nieuwjaar) kunnen fietsen zonder wieltjes. Een heel grote hulp hierbij zijn toch wel de loopfietsjes, als ze dat vaak doen kunnen ze al gemakkelijker hun evenwicht houden en een tijdje met hun benen in de lucht verder ‘fietsen’ De volgende stap is dan het trappen er bij.

  • Reply
   Lobke Gielkens
   juli 24, 2015 at 7:18 am

   Kobe was inderdaad supersnel, maar dankzij het loopfietsje! Denk dat we Frauke nog wat extra gaan laten oefenen op haar loopfietsje en dat het dan vanzelf goedkomt!

 • Reply
  Korreltje
  juli 24, 2015 at 7:13 am

  Ja.haha, die loopfiets onder je arm, die ken ik ook ja.

  Wat goed dat ze zo lekker fietst! Heb je toch weer net wat meer vrijheid, als mama/familie.

  Zonder zijwieltjes: bij ons de truc met de sjaal. Pas op het moment dat ze zelf redelijk evenwichtsgevoel heeft, maar die sjaal is dan net om te voorkomen dat ze te hard vallen en wat meer vertrouwen geven. Bij alle drie heb ik vooral zo gelachen om het moment dat zij heel bang roepen: “je houdt me toch me wel vast he”, ik er hijgend naast loop “tuuuurlijk schat” en dat ze dan al honderd meter los fietsen 🙂

 • Reply
  Sofinesse
  juli 24, 2015 at 7:22 am

  Is drie nu niet extreem jong om dat al te leren? Basiel fietst met wieltjes vlot, maar zonder? Daar denk ik zelfs nog niet aan het komende jaar. Ongelooflijk dat Kobe dat kon, ik ken geen enkel kind dat dat al zo vroeg kon!

  • Reply
   sofie
   juli 24, 2015 at 8:19 am

   Onze oudste was ook net 3 jaar toen hij kon fietsen zonder zijsteunen. Dat ging haast vanzelf. Bij de middelste ging het ook snel, maar de jongste die heeft het zo niet in zich. Zelfs loopfietsen boeit hem maar matig. Wil veel te graag gepakt, geduwd, getrokken worden … Drie jaar is wel héél vroeg, hoor, om te kunnen fietsen.

  • Reply
   Lobke Gielkens
   juli 25, 2015 at 12:35 pm

   Hey Sofie, Drie is inderdaad extreem jong, maar Kobe was echt enorm snel op fietsvlak. Wij konden dat toen niet geloven en toen hij al fietsend met zijn grote fiets op de speelplaats kwam, trokken de juffen enorme ogen :-). Als je hem nu ziet fietsen, kan je dat niet geloven dat het nog maar een 4-jarig kind is dat fietst. Wat ik dus wil zeggen, is dat elk kind anders is. Frauke is veel trager dan haar broertje, maar zij is dan bijvoorbeeld wel veel sneller in de potjestraining geweest. No stress dus 😉

 • Reply
  lielebeesje
  juli 24, 2015 at 7:48 am

  Misschien moet je inderdaad nog heel even wachten en met de loopfiets doorgaan? Thias kon ook loopfietsen op 1,5 jaar en op de gewone fiets voor 3 jaar, maar bij Lene lukte de loopfiets pas op bijna drie jaar en de gewone fiets op 4,5 jaar. Misschien is hier het cliché van jongens versus meisjes toch een beetje waar? Of hebben ze gewoon andere interesses?
  En de beste tip die wij kregen, is om de fase met zijwieltjes over te slaan. Ze leren hun evenwicht al goed houden met de loopfiets en dan kan je die vaardigheid beter niet terug wegnemen door zijwieltjes aan de gewone fiets te zetten (je kan dan eigenlijk nog beter de trappers van de gewone fiets halen en haar hiermee eerst laten wennen als loopfiets – tenminste als de trappers er gemakkelijk af kunnen).

 • Reply
  Annelies
  juli 24, 2015 at 9:11 am

  Hier gaat het ook enorm moeizaam met leren fietsen. Al haar klasgenootjes kunnen al lang fietsen op 2 wielen, maar Sterre durft pas sinds mei op een fatsoenlijke fiets met zijwieltjes fietsen en dan nog is het vaak met tegenzin….tot ze er op zit, dan gaat het wel maar ze schrikt bij het minste en pitst constant haar remmen toe als ze nog maar denkt dat er iets op haar pad ligt waar ze misschien wel eens over zou kunnen vallen. We hebben nog een lange weg te gaan. :p Maar ik denk dat het zo’n beetje zoals zindelijkheid is…. ooit zal dat wel een beetje vanzelf komen zeker? Dwingen heeft toch geen zin, maar ik probeer haar zoveel mogelijk aan te moedigen en er leuke dingen aan te koppelen zodat ze het niet associeert met ‘het MOET’ en ‘vallen’ enzo. En oefenen oefenen oefenen natuurlijk. Succes Frauke!!

  • Reply
   Annelies
   juli 24, 2015 at 9:12 am

   Sterre is trouwens 5 jaar, ze gaat nu naar de 3e kleuterklas….

 • Reply
  Liese
  juli 24, 2015 at 6:05 pm

  Er wordt door de sportdienst op de gemeente bij ons “kijk ik fiets” georganiseerd. Voor kinderen vanaf vier jaar. Ilja was er bijna vier maar echt geslaagd was het niet om hem zonder steunwielen te laten fietsen, mss is hij er volgende keer klaar voor…

 • Reply
  Liesebieze
  juli 24, 2015 at 8:30 pm

  Tof om te lezen! Mijn vader zette vroeger systematisch de zijwieltjes steeds een beetje hoger. Je begint gewoon, dus met steun van de 2 wieltjes. Even later zet je ze een beetje hoger, zo word je verplicht om je evenwicht te zoeken omdat je anders schuin fietst. Maar in het begin heb je dus nog voldoende veiligheid als je scheefvalt. Als het gaat, zet je ze weer een beetje hoger. Op een gegeven moment stonden die wieltjes bij mij aan beide kanten meer dan 3cm van de grond en werden ze er af gehaald.

 • Reply
  Sheena
  juli 25, 2015 at 12:24 pm

  O nee meen je dat echt, ik ben weer totaal niet goed bezig als mama …. had er geen flauw idee van dat kinderen al zo vroeg kunnen leren fietsen. Oeps, waar is die kinderhandleiding ook alweer? Mijn zoon is drie en heeft dus enkel maar een loopfiets. Ik dacht eigenlijk pas bij zijn volgende verjaardag (volgend jaar in de lente) een echte fiets te kopen maar nu ik dat hier allemaal lees voel ik dat we dringend een inhaalbeweging moeten doen op fietsvlak! Straks al eens googelen naar fietsjes …

  • Reply
   Lobke Gielkens
   juli 25, 2015 at 12:33 pm

   Lieve Sheena, voel je vooral niet slecht als mama, want dat is totaal niet de bedoeling van deze blogpost. Onze Kobe was gewoon ongelooflijk snel en we proberen Frauke nu ook kennis te laten maken met het fietsen, maar dit gaat zeker niet zo vlot als bij haar broer. Wat ik wil zeggen, ieder kind is anders en elk kind doet het op zijn eigen tempo. En vooral blijven oefenen met het loopfietsje, Frauke doet dat ook nog volop! x

 • Reply
  Villa Speelmama
  juli 25, 2015 at 8:21 pm

  Wij oefenen het met een stok die we vastzetten achter het zadel en lopen er dan naast.
  Onze 2 oudsten konden pas in de tweede kleuterklas op 2 wieltjes zonder zijwieltjes fietsen en ze hebben ook veel op de loopfiets geoefend. Het is inderdaad een kwestie van evenwicht vinden en ook wel van leren trappen. Onze jongste van 2,5 zit nu op de allerkleinste fiets maar kan nog niet met haar voetjes helemaal rond op de trappers omdat haar beentjes nog wat te kort zijn. Komt wel, ze geniet ondertussen van de loopfiets en de driewieler. Nog veel succes en fietsplezier!

 • Reply
  Hilliebillie
  augustus 5, 2015 at 6:19 pm

  Helemaal eens met Lielebeesje, zijwieltjes laten voor wat ze zijn, en loopfietsen tot ze een jaar of 3-4 zijn, dan kunnen ze vanzelf overstappen op een gewone fiets zonder zijwieltjes. onze zoon kon fietsen op zijn 4de verjaardag, dochterlief was zelfs nog maar 3 jaar en 4 maand. maar ze waren allebei superfan van hun puky loopfiets, en die is láng mee gegaan.
  beide zijn nu superfietsers, behendig, … succes ermee!! 🙂

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.