0
KINDERKOST MAMA ZIJN

10 tips om van je kinderen echte smulpapen te maken

Vanaf nu ga ik geregeld op zoek naar leuke verhalen, tips and tricks over het moederschap, de kleine dingetjes die het mama zijn zo fijn (en minder fijn) maken.

Deze week laat ik Annelies Vermeir aan het woord. haar leuke blog gaat over eten in een échte keuken: één die overhoop ligt en waar ze na een drukke dag nog snel iets lekkers in elkaar flanst, terwijl er ook nog twee kinderen aan haar been hangen. Of over hoe je toch nog lekker en gevariëerd kan eten als je ook een gezin, een drukke job en een bezige partner hebt!
IMG_5386
“Ik kan mijzelf alleen maar omschrijven als een “eetfan”. Waar een ander alle titels van dEUS-albums van buiten kent, kan ik alle ingrediënten van groene curry aframmelen, dweep ik met de nieuwe kleurtjes van Le Creuset en is mijn dag goed als ik een pak Sardijnse fregola vind. Dat wil ik natuurlijk delen met mijn kroost, en dus probeer ik ervoor te zorgen dat ze even graag eten als ik. Met deze leuke tips maak je van je kinderen echte smulpapen!:

 1. Boodschappen zijn fun. Ik geef het toe, shoppen met twee losgeslagen kleuters kan een uitdaging zijn. Maar als je hen erbij betrekt, staat iedereen te glimlachen aan de kassa. Loop je door de fruitafdeling, laat ze dan een wedstrijdje “wie selecteert de mooiste peer” houden. Organiseer een zoektocht in het pastarek (“Wie vindt de strikjes?”) en laat hen – bij wijze van beloning – iets lekkers nemen tussen de (verantwoorde) yoghurtjes.
 2. Laat ze kiezen. Als je het slim aanpakt, eten ze nog altijd wat jij wilt. Laat hen uit twee goeie alternatieven kiezen – “eten we vandaag zalm of kip?” en “wil je daarbij liefst broccoli of boontjes?” – en voor je het weet zitten ze vrolijk te smakken. Doordat ze het gevoel krijgen dat zij de touwtjes in handen hebben, zullen ze gemakkelijker hun bordje leegeten.
 3. Samen aan de kook. Als je wat meer tijd hebt, laat je kinderen dan eens meehelpen. De onze doen niets liever dan uien uit de kast nemen, de buitenste blaadjes eraf halen, roeren in het cakebeslag, mayonaise onder de sla mengen, patatjes wassen etc.
 4. Proeven, proeven en nog eens proeven. Laat je kinderen altijd proeven als ze daarom vragen. Waarschuw hen wel bij uitgesproken smaken (mosterd, pikante saus, rauwe ui), maar weiger het hen niet. Ze moeten voor zichzelf kunnen beslissen wat lekker is en wat niet, en dat lukt niet als ze niet zelf mogen proberen.
 5. Gooi je vooroordelen overboord. Sojasaus niet voor kinderen? Onze oudste zat er op haar derde verjaardag al lustig sushi-rolletjes in te doppen. Denk niet te gauw “dat zullen ze wel niet lusten”, maar biedt hen alles onbevangen aan. Je zal verstelt staan van wat ze wél eten.
 6. Less is more. Dit heb ik eigenlijk zelf nog maar net ontdekt: onze meisjes eten meer als er (initieel) niet te veel op hun bord ligt. Ik schep bewust weinig op, en dit lijkt hen veel meer aan te trekken dan een hoop puree met daarbovenop nog eens een berg groenten en en een grote braadworst. Ze beginnen enthousiaster, en vragen meestal nog een tweede, en soms zelfs een derde en een vierde keer, bij.
 7. Twinnen is winnen. Lusten jouw kinderen niet graag venkel, maar wel graag tomaat? Combineer de twee in één gerecht. Prijs hen de hemel in bij elk hapje venkel dat ze nemen. Op die manier worden ze gewoon aan de smaak, en voor je het weet willen ze niets anders meer.
 8. Geen twee dagen dezelfde. Wij eten thuis zéér gevarieerd: pasta, boerenkost, verfijnde visgerechten of een Noord-Afrikaanse tajine, het staat allemaal regelmatig op ons menu. Ik weet wel dat ik geen “doorsnee” kok ben, maar ook als je geen keukenprinses bent, kan je voor voldoende variatie zorgen. Neem een nieuwe groentesoort mee uit de supermarkt en maak er iets lekkers mee. Kies eens meer voor vis of veggie. Probeer Pascale Naessens en de dag erna Jamie. Verandering van spijs doet eten, nietwaar!
 9. Volharden in de boosheid. Ook als het klein grut al tien keer heeft laten blijken dat vis een “no-go” is, bied ik het een elfde keer aan. Het is mij op die manier toch al enkele keren gelukt hen te “bekeren”.
 10. Relax mama! Misschien de belangrijkste tip van al: zie het avondmaal niet als een strijd. De laatste tijd vliegen de “gezondheidsidealen” – gaande van chiazaad over boerenkoolsmoothies tot speltbrood – ons rond de oren. Laat je niet overdonderen en neem al die “adviezen” met een korreltje zout. Wat mij betreft is variatie en vers – zonder pakjes en zakjes – het beste devies. En genieten! Want dat is uiteindelijk toch de essentie van eten: samen rond de tafel zitten, lachen en gieren en honderduit vertellen over grootse toekomstplannen en kleine gelukjes.

Weinig inspiratie? Onze meisjes zijn grote fans van deze gerechtjes:

972333_10151710122344750_1314372081_n IMG_0605 IMG_0696 IMG_2167
Vonden jullie de gastblog van Annelies ook zo leuk? Meer lees je op haar blog lieziepeasy.wordpress.com. Nog tips om van je kids echte smulpapen te maken. Laat het ons gerust weten in de comments.

Wil jij ook eens een leuke gastblog schrijven? Stuur een mailtje naar info@leukewereld.be en wie weet ben jij wel de volgende ;-)

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Maai
  april 1, 2015 at 2:42 pm

  Heel leuk om te lezen. Prachtige kindjes ook. Ik ben het helemaal eens met de tips. Wij hebben goede eters thuis, waar dat aan ligt is natuurlijk de vraag, maar zelf geloven we graag dat dat is omdat we ze vanaf klein met de pot laten mee eten en de regel hebben dat het leuk moet zijn aan tafel. Dat betekend soms een dagje geen groente maar dat wordt over de dag gecompenseerd door tussendoor tomaatjes paprika ed aan te bieden en fruit dus dan is het bij het avond eten voor ons minder belangrijk. En idd vaak aanbieden werkt. Liefs

 • Reply
  Silke
  april 1, 2015 at 2:49 pm

  Supertips die ik ook meegeef met mijn cliënten (ik ben diëtiste). En jummm, die macarons van Joost Arijs!

 • Reply
  mme carper
  april 2, 2015 at 5:32 am

  Een leuk blogbericht! Ik kijk al uit naar je volgende gastblog!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.