0
Uncategorized

Combineren kan je leren

Terwijl ik dit blogje schrijf, staat er nog soep te pruttelen op het vuur en heb ik net gekookt voor een paar dagen. Deze ochtend is de bakker aan huis geweest met 5 broden die ik in de diepvries heb gestoken, we hebben samen gezellig ontbeten en de rest van de dag hebben we (the kids & me) ‘gewerkt’ voor Het Leuke Vakantieboek terwijl mijn hardwerkende zelfstandige Lief nog verder aan één van zijn werven bezig was. Ondertussen heb ik nog wat mails gecheckt voor het werk en nog enkele voorbereidingen getroffen voor De Leuke Mamamarkt volgende week. Gelukkig kon ik onze nieuwste aanwinst onze robotstofzuiger haar propere werk laten doen zodat er van de chaos in huis toch al minder sprake was. Soms moet ik echt ploeteren om er te komen, ons huis ontploft soms, geloof mij. Maar plannen is voor mij de oplossing voor alles, zonder planning zou ons gezin het nooit redden :-). En eigenlijk vind ik alles wat ik momenteel doe, niets in vergelijking met wat mijn eigen moeder ooit heeft moeten doen, ze bracht bijna in haar eentje vier kinderen groot, later met hulp van mijn fantastische stiefvader. Zij ging meer dan fulltime werken om de eindjes aan elkaar te knopen en ondertussen zorgde ze elke dag voor vers eten op tafel en onze was en onze plas. Mijn moeder is een topmadam! Zij heeft mij alles geleerd, zeker als het over combineren gaat. Combineren kan je volgens mij echt leren!

Zoals mijn moeder en ik zijn er zovelen, zo was er vorig jaar de brief van Sofie aan minister van Werk Monica De Coninck. Deze minister had even tevoren vrouwen afgeraden om deeltijds te werken wegens slecht loon en slecht pensioen. Huh? Zelf werk ik al jaren deeltijds, eerst 4/5 onder het stelsel van ouderschapsverlof, dan een tijdje 3/5 en nu weer 4/5. En toch, toch moet er een manier zijn om beter te combineren, dat vond ook mijn fantastische werkgever Femma en daarom lanceerden ze afgelopen week een nieuwe combinatieverhaal. Zelf heb ik afgelopen maand meegewerkt aan het glossy magazine waarin dat combinatieverhaal mooi weergegeven wordt en daar ben ik terecht trots op! Het volledige dossier dat Femma voorstelt kunnen jullie hier lezen.

Hoe wij de zorg voor onze kinderen gezin combineren met ons werk? 
Niet altijd gemakkelijk, maar ik verklap jullie graag onze trucjes:
* Wij leggen de lat niet te hoog, een kraaknet huis is leuk maar niet met kleine kinderen in huis
* Ons eten proberen we te plannen aan de hand van weekmenu’s, niet altijd gemakkelijk en het lukt ook niet altijd, maar ‘s zondags staan wij vaak te koken voor de rest van de week
* Rauwkost snijd ik op voorhand en zet ik in potjes in de koelkast, altijd verse groentjes in huis!
* Weekend = wasjesdag, in het weekend proberen we zoveel mogelijk te wassen, onze kleine strijk (want ik probeer zoveel mogelijk NIET te strijken) doen we sinds een tijdje naar de strijkwinkel
* Om de twee weken komt er een lieve poetsvrouw ons huis poetsen, sinds een paar dagen krijgen we dus ook hulp van onze robotstofzuiger (wat een geweldig ding!)
* Boodschappen doen we meestal online via Collect & Go op donderdagavond zodanig dat we die vrijdagavond na het werk kunnen ophalen om het weekend gerust in te gaan
* Opruimen doen we maar één keer per dag, constant achter elk stuk speelgoed lopen doe ik niet meer
* ‘s Morgens sta ik een half uur vroeger op dan mijn kinderen (indien mogelijk!), ‘s avonds probeer ik zoveel mogelijk voor ‘s morgens klaar te zetten van de kleertjes tot de ontbijttafel
* Ik werk 4/5 en woensdag is dus kindjesdag, die dag probeer ik ook echt tijd vrij te maken voor de kindjes
* Ik heb het geluk met mijn fantastische werkgever die het systeem van het Nieuwe Werken toepast waardoor ik één dag per week thuis kan werken en waardoor ik minder tijd verspil met ‘onderweg’ zijn
* Tijd voor mijzelf? Dat is naai-en leestijd. Nu iets minder tijd, maar binnenkort terug wel! Zeker weten!
* Tijd voor ons twee? Dan zorgen we voor een leuke babysit. Of op zondagavond slapen de kindjes vaak bij mijn mama waardoor wij eens met twee weg kunnen.
Mijn Lief is hardwerkende zelfstandige (daar kan ook nog veel voor gedaan worden politiekers!) en daardoor is het soms moeilijk om de taken hier te verdelen, toch draagt ieder zijn steentje hier bij op zijn/haar manier en hebben wij het gevoel dat wij goed voor elkaar zorgen. Ons huis ligt er allesbehalve kraaknet bij, soms ontploft het zelfs! Maar ons gezinnetje doet het goed, ondanks de downs zijn er ook veel ups waar we ons aan vasthouden. Mijn grootste tip? Druk af en toe op de pauzeknop en geniet, ze worden zo snel groot! Veel te snel!
x
Lobke
PS: En jullie? Hoe combineren jullie? Laat het weten in een reactie onder deze blogpost, ben benieuwd!

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  de zussen
  mei 4, 2014 at 8:32 pm

  Wij plannen ook ons menu voor een hele week, en op zaterdagmorgen, als ik zoon 1 naar de muziekschool breng doe ik snel mijn boodschappen. Manlief probeert dan al wat op te ruimen en te stofzuigen. Ik plan ook wanneer ik iets voor mezelf wil doen. Als ik het niet plan, schiet het vaak over. En ik kan een rondzwervende pluis verdragen op de grond. Op dinsdag komt de poetsvrouw, of maandagavond zorgen wij er dan voor dat het poetsvrouwproof is, en in het weekend wordt de was gedaan… Af en toe is het ploeteren, maar het lukt!
  Zus 1
  Zus 1

 • Reply
  MomstersInc
  mei 4, 2014 at 8:35 pm

  Go with the flow… Wat morgen ook kan, daar ga ik vandaag geen zenuwinzinking voor krijgen 🙂

  • Reply
   Anonymous
   mei 5, 2014 at 2:37 pm

   Absoluut! Geen lijstjes of voorafgeplande menu’s of al dat gedoe want daar zou ik nu pas stress van krijgen. We zien wel wat de week/dag brengt en anders … last minute improvisaties kunnen ook leuk zijn.

  • Reply
   Anonymous
   mei 6, 2014 at 9:18 am

   Ik dacht vroeger ook zo, carpe diem. Ondertussen heb ik gemerkt dat structuur en planning mij veel rustiger maken. Wij zijn beiden voltijds werkende ouders met een dochter van 2,5j en een 8 maandertje. Bovendien hebben wij niet de luxe om op de grootouders te kunnen rekenen… Uiteraard kan je niet alles plannen dus wij improviseren nog voldoende:vooral wanneer je smorgens een koortserig kind uit bed plukt en dus niet snel naar oma of opa kan bellen. Wij leven dus ook van lijstjes en planningen..Mijn man is er nog extremer in, maar ik kan er alleen maar blij om zijn dat we er samen achterstaan. In de vakanties genieten we er dan des te meer van om de dagen te nemen zoals ze komen.

 • Reply
  Nancy en Bart
  mei 4, 2014 at 9:42 pm

  Ik heb t geluk van in het onderwijs te staan en dus op een mooi uur thuis te zijn. Boodschappen voor de week doen we samen op maandag (een gezinsuitstap naar de Carrefour!) en op woensdag eten we bij de grootouders. Zaterdag is ook hier wasdag en stofzuigen en dweilen doe ik op woensdag. Afwas (geen afwasmachine) gebeurt als de kids in bed liggen waarna ik voor school kan werken. Kleren en dergelijke worden ‘s avonds klaar gelegd zodat er ‘s morgens geen tijd verloren gaat.

  Plannen en combineren zijn de truken van een geslaagd gezin. En idd, het speelgoed en rommel wat door de vingers kunnen zien. Al ruim ik ‘s avonds toch flink alles op. ;-);-)

 • Reply
  SewBubble
  mei 5, 2014 at 9:12 am

  Wat schrijf je toch heerlijk!

 • Reply
  Saartje
  mei 5, 2014 at 8:24 pm

  Hier 1 kindje voorlopig, maar plannen moet! 🙂
  Ik maak elke week een weekmenu en daar hou ik me echt aan, daar is goed over nagedacht! Strijken, kuisen,…doe ik zelf, als de dochter slaapt… en tijd voor onszelf, dat plannen we gewoon… 🙂 🙂
  grtjs, Saartje

  http://saartjeathome.blogspot.com

 • Reply
  Céline
  mei 6, 2014 at 11:38 am

  Om de 2 weken een poetsvrouw, tussendoor zijn vochtige schoonmaakdoekjes en kruimeldief mijn beste vriend. Opruimen idd enkel ‘s avonds als het monstertje in bed ligt. Wij kunnen allebei warm eten op het werk en eten ‘s avonds dus vaak gewoon boterhammen, dat spaart tijd uit! Een volle diepvries ook. Ik ben ook een trouwe collect & go shopper voor grote boodschappen, tussendoor gaan we snel eens naar de buurtwinkel na het werk. Strijken doe ik zelf, om de 2 – 3 weken (ik tracht dat ook te beperken), tijdens Joanna’s dutje of ‘s avonds als ze al in bed zit, terwijl ik TV kijk 🙂 Tijd voor onszelf is gepland, dat gaat niet anders hé, en dan kunnen we vaak rekenen op de lieve grootouders. Ach, wij doen maar wat en hebben een goed systeem gevonden, dat zal ongetwijfeld met de komst van een tweede (ooit) terug in de war gestuurd worden. En dan vinden we er ook wel weer wat op. 1 ding heb ik wel gemerkt: een goede nachtrust en goede gezondheid zijn essentieel om het hele ding draaiende te houden 🙂

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.