0
Uncategorized

Huishouden draaiende op internet

Dat ik een online verslaving heb sinds ik mama ben, dat wisten jullie al. Hoe zich dat uit in ons huishouden, heb ik verteld aan mijn collega Jade in een interview dat jullie hier exclusief mogen lezen:

Twee drukke carrières en twee kleine kinderen. Wat voor de één een uitdaging is, blijkt voor het gezin van Femmajournalist Lobke Gielkens een eenvoudige evidentie. Haar geheim voor de perfecte combinatie arbeid en gezin? Internet…

foto: Nancy Thuben

‘Van de zeven dagen in de week zit ik soms tot vijf tot zes avonden achter mijn computer. Als de kinderen in bed liggen, doe ik misschien nog snel de afwas en ruim ik de keuken op, maar tussendoor check ik altijd even Facebook. Voor mijn werk als journalist, maar ook voor het bijhouden van mijn blog heb ik de computer nodig.


Computermens
Wat ik ook enorm veel doe is webshoppen. Ik denk dat negentig procent van mijn aankopen online gebeuren. Het is echt super makkelijk en je kunt er alles vinden. Van schoenen tot rokjes en kinderkleding. Met kindermaten kan het eigenlijk bijna nooit fout gaan. Er is nu zelfs een applicatie op de tablet waarbij je het kindervoetje op het scherm plaats waarna die automatisch de schoenmaat berekent. Ook 2dehands.be bezoek ik vaak. Met winkelen, bloggen en surfen kan ik mij echt uren bezig houden. Ik droom er zelfs van om ooit een eigen webshop op te starten!

In tegenstelling tot mij is mijn lief Patrick helemaal niet zo’n computermens.  Hij wil liever puur contact met mensen door echte ontmoetingen. Heel tof vindt hij het dus niet dat ik constant met internet bezig ben. Daar probeer ik rekening mee te houden. In plaats van dat ik achter de computer zit, zit ik soms bijvoorbeeld naast hem op de bank met een tablet in mijn hand. Het is door mij dat hij zich meer met internet bezig houdt en nu zelfs een iPhone heeft.

Één agenda voor twee
Doordat we nu beiden een iPhone hebben, delen we samen een elektronisch agenda.  Zo kunnen we beiden altijd op de hoogte zijn van wat de ander doet of heeft gepland. Alles wat ik invoer, verschijnt in zijn agenda en andersom. Als hij mij niet telefonisch kan bereiken, weet hij vrij snel waardoor dat komt. Zo ziet hij in onze agenda dat ik bijvoorbeeld in vergadering zit of een interview heb. Natuurlijk hebben we elk ook onze eigen agenda, maar onze gezamenlijke is wel echt heel handig!
Onze twee kindjes zijn opgegroeid met internet. Die weten eigenlijk niet beter dan dat het bestaat. Mijn dochtertje is zelfs zo gewend aan het swipen op de tablet dat ze bij het zien van de televisie met haar twee vingers van de ene kant naar de andere kant van het scherm gaat (lacht).

Tijdverlies
Het voordeel van internet is ook dat de kinderen minder televisie kijken. Het is meer filmpjes op You Tube kijken dat ze doen. Zo kijkt mijn zoontje vaak naar Brandweerman Sam en na ons bezoek aan de Efteling keek hij naar de sprookjes die we daar tegenkwamen. Zelf vind ik de televisie tijdverlies. Op het internet bepaal je zelf wat kijkt en wanneer je dat kijkt.

Ondanks de voordelen van het internet, blijf ik fan van print. Elke avond lezen we uit boekjes voor aan de kindjes. Dat vind ik belangrijk. Een magazine lees ik ook het liefst met papier in mijn handen en niet vanaf een scherm. Ter compensatie van mijn veelvuldig internetgebruik, zit ik ook geregeld achter mijn naaimachine kleertjes te stikken voor mijn kindjes. Daar kan ik echt van genieten! Maar ook daarvoor check ik geregeld het internet om inspiratie en online tutorials te zoeken.
Om mijn vriend tegemoet te komen, zou ik wel eens willen proberen om minder online te zijn. Een week lang geen internet. Dat zou wat zijn. Ik zou het eens moeten uitproberen. Maar hij is ervan overtuigd dat ik dat niet kan (lacht). Wedden van wel?’ 

Voor wie is dit herkenbaar?
En wat zouden jullie ervan vinden dat ik eens een week zonder internet door het leven zou gaan als experiment? Jullie reacties zijn welkom!
Voor wie het boekske van Femma graag thuis in de bus krijgt, kan hier een proefnummer aanvragen. Voor 30 euro per jaar word je nationaal lid en ontvang je maandelijks het magazine in je brievenbus en krijg je tal van voordelen, reizen aan voordeeltarief en je wordt op de hoogte gehouden van alle Femma-activiteiten.

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  soetmin demedts
  januari 6, 2014 at 8:16 pm

  Ik vraag me sterk af of het bij jou even erg zoi zijn als bij mij/ons. Ik durf het uren ipadderen echt niet tellen…
  Experiment? Ik zou het niet kunnen.

  • Reply
   Leuke Wereld
   januari 7, 2014 at 8:43 am

   Ik zou het ook niet kunnen vrees ik, maar ik wil het wel een proberen. Een week Internetverlof!

 • Reply
  Elke Jansen
  januari 6, 2014 at 8:32 pm

  Ik vrees dat ik het ook niet zou kunnen…

 • Reply
  Liesellove
  januari 6, 2014 at 9:22 pm

  Gewoon eens voor gaan! Als jij het doet, doe ik mee 🙂 en het zal pokkemoeilijk zijn, dat ben ik zeker maar meer tijd voor andere dingen te doen… ik denk wel dat ik dan moet overschakelen op een oude gsm want anders zou de verleiding te groot zijn 😉

 • Reply
  Ritteke Van Dessel
  januari 7, 2014 at 8:14 am

  Zonder internet? Enkel op reis lukt me dat behoorlijk! Om toch na enkele dagen met de iPad in te loggen op het plaatselijke netwerk!
  Ik sta er mee op en ik ga er mee slapen!
  Seriously addicted! 🙂

 • Reply
  Anonymous
  januari 7, 2014 at 1:42 pm

  mmhhh geen Ipad hier, maar mijn slimmefoon zou ‘k niet kunnen missen…

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.