0
Uncategorized

Allemaal rokjes

Dit interview schreef ik enkele maanden geleden voor STEPS:

It’s all about rok-‘n-roll!

Word jij ook helemaal gelukkig van nostalgische rokjes uit grootmoeders tijd? Madama Zsazsa, het alter ego van Kim Leysen (32), leert je met haar blog boordevol patronen en zelfmaakideeën hoe! Maar er is meer…naast haar geweldige blog is er nu ook haar boek ‘Allemaal rokjes’ waar je zelf vrolijke en kleurrijke rokjes leert naaien voor je meisjes of voor jezelf met een uniek stofje waar jij helemaal verliefd op bent. Ook Steps wordt helemaal gelukkig van haar rokjes…

Kim, ben jij met je blog begonnen vanuit een grote voorliefde voor zelfmaak en mode?
Goh, vooral voor mijn passie voor zelfmaak. Voor en en tijdens mijn eerste zwangerschap, heb ik een opleiding patroonmaken gevolgd. Wanneer je zwanger bent van je eerste kind heb je tijd én heb je sowieso een reden om dingen zelf te gaan maken. Ik ben toen zelf spulletjes beginnen maken voor mijn kinderen: van een pamperzakje, een hip tasje tot kleding voor mijn zoontjes tot uiteindelijk ook vrolijke rokjes voor mijzelf. Daarnaast post ik ook over zelfmaak in het algemeen: van lekker eten maken tot tuinieren in mijn moestuin. Alles wat mij bezighoudt in het dagelijkse leven krijgt een plaatsje op mijn blog.

Hoeveel van de echte Kim zit er eigenlijk in Mme Zsazsa?
Madame Zsazsa en Kim zijn eigenlijk dezelfde personen, er zit dus heel veel van mij in Mme Zsazsa! Het lijkt wel of Mme Zsazsa een veel leuker leven heeft dan Kim, maar misschien komt dit omdat ik dit een beetje uit filter. Ik doe mij zeker niet anders voor. Toen ik pas begon te bloggen, schreef ik bewust geen mislukkingen, maar door de jaren heen komen Kim en Mme Zsazsa heel goed overeen!

Waar haal je zoal je inspiratie?
Overal! Ik kocht heel veel weekbladen en ik vind ook heel veel op het wereldwijde web. En ik ben helemaal verslaafd aan Pinterest, waar je massa’s ideeën vindt voor zelfmaak!

Je rokjes zijn ook gemaakt uit vrolijke en kleurrijke stofjes, waar haal jij deze schatten?
Vroeger vond ik die vooral in kringloopwinkels en op rommelmarkten, maar ik heb de indruk dat door de zelfmaakboom dit een beetje aan het afnemen is. Nu koop ik vooral basisstukken en ik ga geregeld naar de markt in Eindhoven op dinsdag waar ik veel schatten vind.

Waarom naast je blog nu ook een boek?
Eigenlijk was dit nooit de bedoeling, maar er was ooit een Hollandse uitgeverij die bij mij terechtkwamen om een gelijkaardig boek uit te brengen. Natuurlijk vond ik dit geweldig en ik ben ervoor beginnen werken. Maar na verloop van tijd vond die uitgeverij het te gewaagd en niet echt geschikt voor volwassenen. Maar als ik dan toch een boek zou uitbrengen, moest het iets zijn dat 100% mijn ding was. Ik weigerde te veel toegevingen te doen. Ondertussen was mijn boek zo goed als af dus ik heb er een blogpost aan gewijd en er reageerden onmiddellijk heel wat geïnteresseerde uitgeverijen. Ik kon kiezen met wie ik in zee ging, wat een droom is voor een auteur hé! Zo ben ik beginnen samenwerken met Standaard Uitgeverij.

Iedereen kan dus leren naaien met je boek?
Absoluut! Het boek is gemaakt voor vrouwen die nog nooit genaaid hebben, maar ook voor vrouwen met naaiervaring die er nog leuke dingen kunnen opsteken. Het boek zit boordevol rokjesontwerpen voor meisjes van twee jaar tot vrouwen met maat 46! Het boek en de rokjes die ik gemaakt heb, zijn zelf wel heel druk, dus voor mensen die het liever soberder houden, die moeten gewoon een simpeler stofje kopen maar kunnen zeker ook aan de slag met mijn patronen. Het boek is mooi, plezant en zeker niet te stijf, ik ben blij met het eindresultaat en ik word er heel gelukkig van!

Welk rokje vind je zelf het leukst?
Het klokrokje! Iedereen draagt tegenwoordig de A-lijn-rokjes, maar die zien er nogal braafjes uit. Geef mij maar het wijdere klokrokje. Je voelt hoe je je kleedt en als ik dit rokje draag voel mij mij een spring-in-het-veld, een beetje zoals Sandy uit Grease. Ik draag trouwens al mijn rokjes zelf.

Zijn deze kleurrijke rokjes voor jou ook een stukje nostalgie?
Zelf ben ik opgegroeid in de gruwelijke jaren ’80, niet de meest modieuze jaren. Met mijn communie had ik een broekpak aan! Ook mijn moeder of mijn grootmoeder naaide niet, dus daar heb ik het zeker niet van. Maar het had wel heel leuk geweest mocht ik als kind zelf zo’n rokjes kunnen dragen. Gelukkig dragen mijn zoontjes veel zelfgemaakte kleding, ik hoop dat zij mij dit later niet kwalijk zullen nemen (lacht)!

Waar droom je verder nog van Kim?
Goh, ik zit eigenlijk niet te wachten op een drukke carrière. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ik gewoon huisvrouw en mama zou zijn, maar mijn blog heeft daar anders over beslist. Natuurlijk vind ik het wel allemaal heel leuk, maar wanneer dit achter de rug is, wil ik graag gewoon eens een tijdje in de zetel kunnen zitten met mijn kinderen of aan de zandbak, of nog beter, in het zonnetje. Daarna zien we wel.

Volg Mma Zsazsa via madamezsazsa.blogspot.com

5 x DOE HET ZELF NAAITIPS volgens Mme Zsazsa:

Investeer in een goede naaimachine. Koop liever een deftig tweedehands toestel in plaats van een goedkopere uit de Aldi of de Lidl, want het kan heel frustrerend zijn als je machine niet mee wilt. Koop sowieso het beste gerief dat je jezelf kan veroorloven, want je bent het waard!

Omring jezelf met andere creatieve mensen, er is ondertussen een groot aanbod naaiclubjes.

Kijk en steel met je ogen, alles is inspiratie, een camera op je telefoon is handig om geen bladeren uit boekjes te moeten scheuren bij de tandarts.

Maak lijstjes van alles wat je nog wil doen, en doe je eigen ding, niet iemand anders zijn ideaal.

Geef niet, nooit op! Fouten maken mag, opgeven is voor watjes!

Allemaal rokjes
De lente is in het land. Tijd om de sombere winterkleren te verruilen voor vrolijke, kleurrijke rokjes. En als je nu eens de uitdaging aan zou gaan om zelf een rokje te maken? Met de hulp van Mme Zsazsa lukt het zeker. Mme Zsazsa is geen onbekende in de digitale wereld. Op haar blog spatten de leuke naai-ideeën van het scherm. Ze besloot haar creaties toe te vertrouwen aan het papier. Resultaat: Allemaal rokjes, een boek vol naaivreugde. De meer dan twintig ontwerpen voor grote en kleine meisjes zijn eenvoudig te maken en worden voorzien van een duidelijke uitleg, handige schetsen en prachtige foto’s. Met de patronen op ware grootte kan je direct aan de slag. Begint het al te kriebelen? ‘Allemaal rokjes’ is uitgegeven bij De Standaard Uitgeverij.

7 maanden en een dochter later, is het zo hard beginnen kriebelen bij mij dat ik zelf ook achter de naaimachine gekropen ben waarvan jullie weldra het resultaat zullen zien. Een voorsmaakje…


You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Lorecreatief
    november 7, 2012 at 8:22 pm

    Leuk interview en ben benieuwd naar het rokje!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.