0
LIFESTYLE

Lezen leuk(er) maken doe je zo

Lezen is supergoed voor de taalontwikkeling van je kind. Dat moet ik je waarschijnlijk niet meer vertellen. Veel thuis oefenen en je kind motiveren om in een hoekje met een boekje te kruipen is dus van groot belang. Maar hoe doe je dat dan, je kind motiveren om te lezen en er een echt leesbeestje van maken? Met deze 5 killer leestips lukt het zeker wel!

 1. Neem een leesabonnement
  Dit is meteen de grootste tip die ik je kan meegeven: neem een leesabonnement. Zo krijg je elke maand een boekje op leeftijd en op het leesniveau van je kind een boekje thuisgestuurd. We hebben sinds een maand een abonnement voor Kobe, Frauke én ons Milleke en we merken echt dat de boekjes de leesvlotheid van onze kinderen bevorderen en hun leeshonger echt aanwakkert.

  Je kan kiezen tussen: Leesbeestje (1ste kleuterklasje) met vier leuke voorleesboekjes, Leesknuffel (2de en 3de kleuterklasje) met 5 grote geïllustreerde prentenboeken, Leespas (1e leerjaar) met een pakket van negen verhalen voor beginnende lezertjes, Robbe en Bas (2de leerjaar) met een jaar lang pocketboeken én het paas-en zomervakantieboek Zonnekind, Leeskriebel (3de en 4de leerjaar) met 9 leuke leesboeken én het paas-en zomervakantieboek Zonnestraal en dit jaar met een Nachtwachtverhaal als je je abonnement voor 25/11 aangaat én Vlaamse Filmpjes (5de en 6de leerjaar) met een jaar lang 10 leesboeken én het zomervakantieboek van Zonneland.

  LEUK CADEAUTJE
  Leuk cadeautje: met de code LOBKE10 krijg jij de volle 10% korting op alle leesreeksen op www.uitgeverijaverbode.be/thuis.

 2. Samen lezen in bed of in de zetel en om de beurt een zin lezen
  Dit is ook echt iets wat keigoed werkt bij ons. Soms kruipen we samen in de zetel of in bed met een boekje in de hand (één van mijn favoriete boeken Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes) en dan lezen we om de beurten een zin. Zo zijn Kobe en Frauke eens zo gemotiveerd om ook zelf te lezen.

3. Liedjesteksten van #LikeMe afdrukken en hen laten meezingen
Onze kinderen zijn echte #LikeMe-fans en ze zingen de Vlaamse liedjes ondertussen luidkeels mee. Weet je wat dus echt een goeie leestip is? De liedjesteksten afdrukken en hen zo de liedjes laten meezingen, twee vliegen in één klap want ze lezen de teksten helemaal zelf en ze werken ook nog eens aan hun zangkwaliteiten. Win-win!


4. Moppenboekjes doen het hier goed
Kobe kwam laatst van de Boekenbeurs met zijn klas thuis met een moppenkalender. En sindsdien leest hij supergraag voor uit zijn mopjesverzameling en ligt hij plat van het lachen met zijn mopjes. Maar hij heeft ondertussen wel zijn leesskills geoefend, geweldig toch?

5. Geef zelf het goede voorbeeld
Sinds ik mijn e-reader in huis heb, duik ik regelmatig de zetel in met een goed boek. Zien lezen doet lezen, want soms liggen we zo samen in de zetel met onze boekjes. Een bezoekje brengen aan de bib op regelmatige tijdstippen is ook een goed idee want zo brengen ze ook vaak hun eigen boekjes mee. Ja, het goede voorbeeld geven, loont echt!

Welke leestips heb jij? Ben benieuwd!


You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Evi
  november 18, 2019 at 6:48 am

  Fijne tips! En dat leesabonnement ga ik eens van naderbij bekijken want ik wist helemaal niet dat dat ook bestond voor kleuters. Zelf lees ik heel veel en ook vaak daar waar Tuur dat ziet. We gaan elke maand naar de bib samen en elke avond worden er bij ons drie verhaaltjes voorgelezen. Alles om die liefde voor het lezen maar door te geven 😉

 • Reply
  Steentje1982
  december 23, 2019 at 7:59 am

  Hier moeilijkheden om de zoon te doen lezen. Als tip kregen we onlangs koop een moppenboek en awel nu wordt er gelezen. We kennen de moppen al bijna van buiten, maar ach zoonlief is aan het lezen.
  Zelf probeer ik ook om het goede voorbeeld te geven, alleen heb ik mijn voornemen van 2019 om elke week een boek te lezen niet echt gehaald.

  Groetjes
  Tina
  https://hetmeisjeuitdekempen.blogspot.com

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.