0
FIT MAMA MAMA ZIJN Moederschap Opvoeding

Meer evenwicht tussen je werk en gezin. Steun jij ons mee?

Herken jij dat ook? Een drukke en vermoeiende werkdag, kinderen van school halen, avondmaal koken, kinderen verzorgen en onderstoppen, opruimen, rekeningen betalen…  om daarna nog even een uurtje uitgeput in de zetel te ploffen of je leeg naar je bed te slepen? Snak jij ook wel eens naar meer tijd? Tijd zonder overvolle to-do lijstjes?

Vaak is het evenwicht zoek tussen wat moet en wat jij wil. Druk, druk, druk-zijn kan vreten aan je welzijn, je gezondheid, je relatie en aan kwaliteitsvolle momenten met je gezin

Geluk zit niet verscholen in een drukke agenda, wél in evenwicht.

Sinds 1 januari 2019 werk ik 30 uren bij Femma. Want naar meer evenwicht, daar streven we naar bij Femma. Meer evenwicht betekent voor ons meer kwaliteit in het leven en dus meer geluk. Als werktijd en privétijd meer in evenwicht zijn, dan heb je meer tijd en energie voor andere waardevolle dingen in je leven. Kwaliteitsvolle momenten beleven met je liefsten, me-time inlassen, zorgen voor je ouders of hulpbehoevenden, vrijwilligerswerk doen, nieuwe dingen leren en je wereld verruimen…

Voor jouw welzijn is het belangrijk om dat evenwicht te zoeken. Dat doe je bijvoorbeeld door met je gezin te plannen en afspraken te maken, agenda’s samen te leggen. Dan sta je even stil bij de gang van zaken en zoek je naar oplossingen om alle bordjes in de lucht te houden.  Het is belangrijk om dat zoeken naar evenwicht bespreekbaar te maken. Jij en de leden van je gezin… iedereen heeft baat bij bewuste keuzes die goed zijn doorgepraat.

Toch denken we bij Femma dat jij niet alleen verantwoordelijk bent voor de kwaliteit van je leven. Er moeten ook echt wel dingen veranderen in de manier waarop de samenleving vandaag functioneert. We ijveren daarvoor. Met passie en vuur gaan we in debat met middenveld, politici, pers. We vertellen over onze droom. Een maatschappij waarin evenwichtig leven genesteld is.

Een voltijdse week van 38 uren of meer biedt te weinig ruimte om alle waardevolle aspecten in je leven naast werken een plaats te geven, vinden wij. De realiteit toont het aan. Het is moeilijk om alles draaiende te houden met een voltijdse baan. Volgens onderzoek van Kind en Gezin functioneert ongeveer 40% van de gezinnen niet in een tweeverdieners- maar in een ‘anderhalfverdienersmodel’ Meestal kiezen vrouwen voor deeltijds werken. Stereotiepe rollen remember?

Op naar een 30 uren werkweek
Stel je voor dat we met zijn allen minder uren per week zouden werken. En een voltijdse week bijvoorbeeld 30 werkuren zou tellen? Dan gaan zowel mannen als vrouwen minder uren werken en samen stappen zetten om evenwichtiger te leven.  Wij gaan dat bij Femma onderzoeken. Wat is het effect van minder uren werken in de week op het leven van de gezinnen? Krijgen we meer energie? Zien we onze vrienden meer? Slapen we beter? Hebben we meer quality time? Gedragen we ons duurzamer? Verandert onze kijk op ons werk? Zijn we minder chagrijnige ouders?…

Sinds 1 januari proberen wij, alle medewerkers van Femma, een 30-urige werkweek uit. Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel onderzoeken onze tijdsbesteding voor en tijdens het jaar om te zien welke effecten dat minder uren werken nu werkelijk op ons leven heeft. Als we begin 2020 alle resultaten binnen hebben, gaan we ze doorvertellen aan beleidsmakers en het grote publiek. We beloven belangrijke inzichten te geven om verder te streven naar een maatschappij in evenwicht.

Het onderzoek kost 80.000 euro. Wil je het mee steunen? Dat zou fantastisch zijn? Je kan al steunen vanaf €10. Vanaf 40 euro bezorgen wij je een fiscale fiche voor je belastingsaangifte.

WIL JE ONS ONDERZOEK STEUNEN? KLIK DAN HIER

Foto: Lieven Van Assche

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Saralien
  mei 4, 2019 at 9:06 pm

  Het idee van een voltijds werkweek voor zowel man als vrouw van minder dan 40 of 36 uur vind ik goed. Mischien nog wel minder, op het moment dat je een jong gezin hebt. Of in ieder geval de flexibiliteit om de uren zo in te richten dat het beter op het prive leven af te stemmen is.

 • Reply
  eskonpeupejer
  mei 7, 2019 at 9:21 am

  wat een gevecht altijd – de verhouding werk en privé. laat ons zeggen dat het een struggle for life is; zeker voor een zelfstandige… e

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.