0
EROPUIT Op reis met kinderen

Hartjes voor onze skivakantie met de trein

Voor alles een eerste keer…zoals een skivakantie met de trein bijvoorbeeld. Sommigen verklaarden ons gek maar mij bij ons thuis waren ze meteen dolenthousiast toen ik dit idee een paar maanden geleden op de keukentafel gooide. Onze drie kinderen zijn gefascineerd door treinen dus een geweldig avontuur lonkte.

En zo geschiedde, precies twee weken geleden stonden we ‘s morgens in de vroegte klaar in het stationnetje om te vertrekken op skivakantie van Brussel-Zuid tot Wengen (Zwitserland). Benieuwd hoe onze reis verliep? Ik verklap het jullie allemaal hier.


Een goede voorbereiding is alles wanneer je met een gezin van vijf waarvan een peuter dagtreinreis voor de boeg hebt en een skivakantie in het vooruitzicht. De kunst was om zo minimalistisch mogelijk te reizen. Niet té veel kleding meenemen, skilaarzen en skijassen al aantrekken en elk een valies laten dragen. Klinkt simpel toch? Skipakken, handschoenen, mutsen, sjaals, gerief voor onze Mil, alles werd verdeeld over de verschillende valiezen. Kobe en Frauke droegen hun eigen trolley en rugzakje, papa nam de trekzak op zijn rug en zijn eigen skimateriaal en ik droeg Mil in de draagzak en had nog een trolley en rugzak bij me.

Fijn om weten!
In het hotel beschik je over een verzorgingskussen, kinderbedjes, een babybad en kinderstoelen. De verzorgingsruimte met microgolf en koelkast is 24 uur op 24 open. Op elke verdieping staan pampercontainers. Buggy of draagzak nodig? Die kan je in elk hotel voor een prikje huren. Dat zijn dus allemaal zaken die je NIET moet meesleuren :-).

De treinreis zelf verliep vrij vlotjes. Intersoc had dan ook alles tot in de puntjes geregeld: gereserveerde plaatsen op de treinen en een treinbegeleider die ons hielp bij de overstappen. Onderweg konden de kinderen vrij rondlopen aan boord (aan het einde van de treinreis kende heel onze wagon ons Milleke :-)), er was een restauratiewagen waar we zelfs eten en drinken konden gaan halen én er was WIFI op de Duitse treinen waardoor de kindjes filmpjes konden zien. En af en toe was het tijd om te slapen, maar die momenten waren eerder zeldzaam :-).

De reis zelf duurde in totaal zo’n 10 uren met alle overstappen erbij gerekend. Die overstappen zelf verliepen soms een beetje minder vlot, maar de rust en het avontuur dat we er daarna weer voor in de plaats kregen, was het allemaal zo waard.

Of reizen met de trein goedkoper is? Dat denk ik niet. Per volwassenen betaal je zo’n €250 en een kind betaalt zo’n €80, kleine kinderen reizen gratis mee. Als je met de auto reist moet je natuurlijk ook veel benzine rekenen, wegenvignetten, tol, parkingkosten, onderhoud en slijtage dus op termijn komt het misschien zelfs op hetzelfde neer.

Duurzaam op reis met de trein
Duurzamer is het sowieso en daar betaal je toch graag een centje meer voor. Reizen met de trein geeft bijvoorbeeld 75% minder CO2-uitstoot dan bij een vliegreis. En ook door je auto te laten staan en met de trein te reizen maak je een verschil. Alle kleine beetjes helpen. En je krijgt er ook een prachtig uitzicht voor in de plaats, veel schonere zichten dan wanneer je gewoon over de snelweg raast.
Of ik het volgend jaar opnieuw zou doen zo reizen met de trein? ABSOLUUT! Ik vind dit echt een dikke vette aanrader, vooral voor jonge ouders met kleine kinderen, want de vrijheid die je ervoor terug krijgt, is onbetaalbaar.

Een skivakantie om nooit meer te vergeten
Dat Intersoc top is, wisten we al van vorig jaar. Geen wonder dat we opnieuw geboekt hebben, want waar anders heb je meer het vakantiegevoel? Een fijn hotel met alles erop en eraan vlakbij de skipistes, je krijgt drie keer per dag eten in buffetvorm (diëten was hier even niet aan de orde), skimateriaal huren in de skikliniek in het hotel, gratis kinderopvang in de clubs voor elke leeftijd, kinderanimatie na het skiën en ‘s avonds, skilesjes van Nederlandstalige skimonitoren die veranderen in helden én een fantastische schoentjesdienst waardoor je ‘s avonds op je gemak iets kan drinken in de bar terwijl je kindjes rustig liggen te slapen in de hotelkamer. En terwijl je kinderen op skiles of in de babyopvang zitten, kan je als ouder gewoon samen gaan skiën. Quality time ten top. Kindvriendelijker en familialer kan het echt niet, wedden we?

Milleke met de beste zorgen omring in de Ukkieclub

Kinderen zijn thuis in de kinderclubs
Mensen die onze reis volgden via Instagram, stelden mij allerlei vragen over de kinderclubs en hoe dat eigenlijk marcheert. Kinderen van 3 maanden t.e.m. 2 j. worden met open armen ontvangen en gepamperd in de Ukkieclub. Kleuters van 3 tot 4 j. skiën een halve dag, kunnen een dutje doen en amuseren zich met leeftijdsgenootjes in de Pukkieclub. Vanaf 5 j. mogen je kinderen naar de Miniclub: overdag skiën ze met skimoni’s en na de skiles spelen ze met leeftijdsgenootjes. Maxi’s (van 7 tot 10 j.) en Teeny’s (11 t.e.m. 14 j.) veroveren de skipistes en delen hun belevenissen tijdens de après-ski. Ook ‘s avonds valt er voor de oudsten nog heel wat te beleven in de club. Na het avondeten was er ook altijd een grappige Spink-show die steevast eindigde met een bedtijdverhaaltje

Overdag krijgen ze skiles van fantastische skimonitoren. Ongelooflijk wat ze op een weekje leren. Als kers op de taart konden wij aan het einde van de week met ons viertjes samen naar beneden skiën. Wat een heerlijk gevoel. De beloning was ook groot toen ze aan het einde van de vakantie naar huis gingen met een echte medaille.

En hoe zat het met de skipistes zelf?
We hadden helemaal niet te klagen, want Wengen is ‘s winters ideaal vertrekpunt voor het gezinsvriendelijke skigebied Kleine-Scheidegg-Männlichen met 110 merendeels lichtere tot middelzware pistes en als hoogtepunt de beroemde wereldbekerafdaling van de Lauberhorn. Ook de naburige skigebieden van de Jungfrauregio, Grindelwald-First en Mürren-Schilthorn zijn goed te bereiken. De schone lucht en zo’n 50 km winterwandelpaden trekken ook niet-skiërs naar dit leuke gebied! Eerlijk? Wengen is al één van de schoonste skigebieden waar ik tot nu toe geweest ben, vervelen zal je je er niet snel doen.

Ook om te sleeën is het er top! Je kan voor 5 Zwitserse Franken een keitoffe slee huren in het hotel en heuse afdalingen maken in het skigebied waar speciale sleepistes zijn aangelegd. Echt een superleuk uitstapjes om te doen met heel je gezin als je daar dan toch bent.

Skiën in de kerstvakantie
Het was ook de allereerste keer dat we kerst niet thuis vierden. En echt, ik vond dit eigenlijk supergezellig zo met ons vijfjes. We moesten zelf echt aan niks denken, ‘s avonds konden we onze voetjes onder tafel schuiven voor het kerstdiner waardoor het ook voor ons een echte stressmis was. Bovendien was het niet te druk in de skigebieden, lag er superveel sneeuw (want soms bestaat de kans dat er nog geen sneeuw ligt) en het weer was ook echt zalig. Niet te koud en enkele dagen geskied onder een zalig winterzonnetje. Wat wil een mens nog meer?

CONCLUSIE?
Valt het op dat wij ondertussen echte Intersoc-fans geworden zijn? Wij hebben elkaar beloofd dat we de komende jaren, zolang onze kinderen klein zijn gaan proberen om jaarlijks met Intersoc op wintersportvakantie te gaan. Ok, niet dé goedkoopste oplossing, maar als je ergens anders gaat skiën en voor alles zelf moet zorgen, ben je ook heel wat centjes kwijt. Bij Intersoc zit je op je gemak want alles, maar dan ook echt alles, is voor je geregeld. Meer vakantiegevoel ga je echt niet krijgen.

Zelf nog op skivakantie vertrekken?
Ik denk dat er nog enkele plekjes vrij zijn voor de krokus-en paasvakantie. En anders kom je ons volgend jaar misschien tegen? Alle info over de skivakantie in Wengen die wij deden, vind je hier.

Benieuwd naar onze skitalenten en ons leuke filmpje? Dat kan je hier eens bekijken


You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.