0
LIFESTYLE Zelfgemaakt

Recycleren kan je je kroost leren

Al gehoord van plastiek soep? Ik ook niet tot voor kort maar als we zo doorgaan dan zullen onze oceanen in 2050 in gewicht meer plastic dan vis bevatten. Huh? Echt? Ik viel ook bijna van mijn stoel toen ik dit hoorde! De enorme verzameling zeeafval wordt steeds groter, niet alleen grote stukken plastiek drijven rond maar ook flessen, visnetten, vaten…drijven in deze soep! W.T.F.? Daar worden wij hier allerminst blij van! En als je denkt dat je daar als gewoon gezin niet veel aan kan doen, dan denk je verkeerd want echt alle kleine beetjes helpen. Stap één is om gewoon minder plastic te gebruiken en je kinderen op te voeden met zo weinig mogelijk plastic!

Bron: plasticsoupfoundation.org

Wij proberen het alvast zo te doen:

1. We kopen slim en mijden zoveel mogelijk producten die overmatig verpakt zijn
Groenten hoef je niet apart in een plastic zakje te stoppen maar kan je gerust zo meenemen of in herbruikbare zakjes die je meeneemt van thuis. Koekjes voor school geven we mee in een doosje en hoeven ook niet apart plastiek verpakt te zijn. Toch? Er bestaan tegenwoordig ook wasbare boterhamzakjes, groente- en fruitnetjes. Allemaal fijne, veilige alternatieven om je brood en ander voedsel te bewaren of mee te nemen.

2. We proberen het het gebruik van plastiek te minderen
Ok, we hier is nog wat werk aan de winkel, maar sinds een tijdje gebruiken wij geen plastieken zakjes meer en nemen wij onze eigen (stoffen) zakken of boxen mee naar de winkel. Maar ook in het dagelijkse leven kan je het gebruik van plastiek drastisch verminderen door bijvoorbeeld plastieken speelgoed te vermijden en te investeren in houten speelgoed.

3. Als het kan proberen we te hergebruiken
Toch een plastieken fles in huis? Een drinkfles opvullen uit een grote fles spaart naast plastic trouwens ook nog eens geld uit. Helemaal fantastisch is grote glazen flessen gebruiken! Zo gaan wij tegenwoordig wekelijks naar de drankencentrale waar we glazen flessen aankopen en dat scheelt echt enorm in je PMD-zak!

4. En ja, recycleren kunnen we allemaal nog leren!
Neem eens de tijd om voor eens en altijd na te gaan welk afval in welke zak moet. Alleen zo kan maximaal, efficiënt en degelijk gerecycleerd worden! Plastics die niet kunnen gerecycleerd worden, horen na gebruik in de vuilbak te belanden, of naar het containerpark te worden gebracht. Geef het goeie voorbeeld aan je kinderen en gooi nooit geen flesjes of verpakkingen op straat, niet door het raam van de auto, laat ze niet achter in het park, en zeker niet op het strand! Een leuk ideetje is om samen het zwerfbingospel te spelen.


DIY: van plastiek fles naar schattig bloempotpoesje

Onder het motto ‘de één zijn afval is de ander zijn goud’ én omdat alle beetjes helpen kunnen we dus beginnen met het verminderen van ons afval. Een PMD-zak herbergt ware schatten voor wie er oog voor heeft. Zo kunnen we petflessen een tweede leven schenken en wat voor één! In minder dan een kwartiertje knutsel je er deze leuke bloempotjes mee. Een poesje met oortjes om je huis of de kinderkamer mee op te leuken, op Pinterest vind je nog meer verse inspiratie maar wij leggen je alvast even uit hoe je eraan begint:

Wat heb je nodig:
lege plastiek flessen of lege flessen wasmiddel (van Ecover bijvoorbeeld?)
witte acrylverf
schaar
verfborstel
stiften
plantjes

Zo ga je te werk:
Zorg ervoor dat je flessen proper zijn! Met een stift teken je eerst de oortjes van de poes of je fles. Knip het uit. Nu kan je beginnen verven! Met witte acrylverf verf je voorzichtig de buitenkant. Laat goed drogen.
Tijd om je fles in een poesje om te toveren! Teken met stift een gezichtje en snorharen op de fles, kleur de oortjes in en het neusje.
Stop er nog wat mooie plantjes in en klaar is je leuke bloempotje!

Maaaaaar! Gelukkig zijn er ondertussen ook al verschillende grote bedrijven die het hoog tijd vinden dat we iets doen aan ons plastiekverbruik! Ecover, de Belgische producent van ecologische was-en reinigingsmiddelen (een merkje dat wij al enkele jaren trouw gebruiken!) vindt het ook hoog tijd om het tij te doen keren en wil tegen 2020 100% gerecycleerde plastiek flessen op de markt brengen wat wil zeggen dat ze GEEN nieuwe plastic meer in omloop zullen brengen via hun verpakkingen. Vandaag brengen ze de nieuwe Ocean Plastic Bottle op de markt, een limited edition fles afwasmiddel gemaakt van 50% plastic afval uit de oceaan en van 50% ander gerecycled plastic. Het design ziet er ook super uit en is geïnspireerd op de kracht van de natuur! Vinden jullie het ook tijd voor actie?

TIP: Via mijn Facebookpagina geef ik 3 x Ocean Plastic Bottle limited edition flessen weg!

Deze blogpost maakte ik in samenwerking met Ecover. Wisten jullie dat ik alleen maar samenwerk met merken en bedrijven die bij mij en mijn blog passen? Meer over samenwerken lezen jullie hier.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Silke
  november 18, 2017 at 6:29 pm

  Wij drinken water van de kraan, en nooit frisdrank, das helemaal geen plastiek meer…. ik vind het idee van al dat plastiek in zee ook walgelijk. Wist je trouwens dat, telkens je een fleece deken of trui ofzo wast, er kleine stukjes plastiek loskomen, die zo ook in de zee belanden?

 • Reply
  Mammalien
  november 18, 2017 at 9:58 pm

  Ja! Leuke post. Moet iedereen zn kinders aanleren. En due bloempot, die gaan we zeer binnenkort maken! Ik hoop M op m’n blog te laten zien..

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.