0
LIFESTYLE Opvoeding

Ik heb iets beloofd aan mijn kinderen

“Mamaaaaaaa, je moet mij niet vast zetten want het is niet ver hé?” Euhmmmm…ik kijk eens bedenkelijk naar die vijfjarige dochter van me, want natuurlijk moet ze wel vast zitten. Een ongeluk is namelijk snel gebeurd en vaak hoor je dat ongelukken niet ver van je eigen huis gebeuren. Dus zelfs als we snel naar de winkel in de buurt rijden of ik hen ga afzetten aan de speelpleinwerking, controleer ik altijd of ik mijn kroost goed vastgeklikt én in hun autostoel zit, voor we vertrekken. Sinds ik moeder ben van 3 vertrek ik zelfs 10 minuten sneller dan vroeger, want je kan je voorstellen dat het een heel werk is om 3 kinderen correct vast te zetten. Hahaaaa!

Wist je trouwens dat je dat kan checken hoe je je kind juist vastklikt?
Frauke en Kobe moeten in een autostoel van groep 2/3 zitten bij voorkeur achterin de auto mee met de rijrichting, stevig vastgemaakt met de gordel. Hoe je die gordel juist vastmaakt, kan je nakijken op deze website.

Mil moet in een babyzitje van groep 0+ tegen de rijrichting en en bij voorkeur achterin de auto. Wanneer ik hem toch vooraan wil meenemen, moet de airbag altijd uitgezet worden. Het babyzitje maak ik stevig vast met de gordel en de riempjes van het babyzitje moeten goed rond zijn lichaam aansluiten.

Maar waarom ik dat nu zo belangrijk vindt om dit met jullie te delen?
Ik vind dat van levensbelang! Wisten jullie trouwens dat meer dan de helft van de verkeersslachtoffers tussen 0 en 9 jaar een autopassagier is? In tegenstelling tot wat velen denken, is de auto dus geen veilige plek voor de kinderen. Kinderzitjes die correct worden gebruikt, halveren het overlijdensrisico bij een ongeval. Een simpele klik kan dus een groot verschil maken!

Daarom heb ik iets beloofd aan mijn drie kinderen! De VSV voert namelijk een campagne om ouders en grootouders te sensibiliseren. Op de affiche is een kindje te zien dat correct vastgeklikt zit op de achterbank van de wagen, met de slogan ‘Mama heeft beloofd me altijd vast te klikken’ met de baseline “Beloof het ook op BELOOFD.be”.

Ik heb dus net als duizenden andere mama’s en papa’s aan mijn kinderen de belofte gedaan om hen altijd goed vast te klikken.
En nu wil ik aan jullie vragen om hetzelfde te doen?

Dat kan heel gemakkelijk via deze website.

Beloven jullie het ook?

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Annelies
  augustus 11, 2017 at 6:11 am

  Hier is het vanzelfsprekend dat die gordel aan moet! En daar ben ik trots op. We hebben er ook, net zoals jij, van af het begin een gewoonte van gemaakt. Zelf dragen we ook altijd de gordel! Het is maar een kleine moeite en het stoort ons niet. Dus ik sta hier 100% achter. Wij hadden de Maxi Cosi altijd in zo een speciale basis staan in de auto, die basis klikte je via de gordel of via easyfix gemakkelijk vast en daarop klikte je dan de Maxi Cosi vast. Als het rode bolletje groen werd, was ik ook zeker dat hij goed vast stond. Voor mijzelf een hele geruststelling. Maar het kan ook prima zonder die basis en gewoon met de gordel. Voor mij was het gewoon makkelijker, ook omdat ik rugproblemen heb en ik dus niet makkelijk achter in de auto kon kruipen of mij om die hele maxi cosi heen kon buigen om de gordel vast te klikken.
  Ik sta er van versteld hoeveel kinderen nog steeds los in de auto zitten, geen stoeltje en geen gordel. Ik zie zelfs nog veel te vaak mensen die een kind vanvoor op hun schoot hebben, zonder gordel. Schandalig vind ik dat! Vorig jaar zag ik zelfs iemand met een kind vanvoor AAN HET STUUR op schoot zitten terwijl de auto gewoon reed. Ik had echt de neiging om de nummerplaat te noteren en aan de politie door te geven maar ik heb geen idee of dat iets zou uithalen aangezien de politie dat dan niet zelf zou gezien hebben. Ik kan mij daar zo kwaad in maken, dat mensen zo nonchalant met hun kinderen omgaan, alsof het een oude trui is die gerust stuk mag gaan of vuil mag worden want in het slechtste geval gooi je hem weg en koop je een nieuwe. Dat klinkt misschien heel cru, maar voor mensen die zo met kinderen omgaan ben ik niet mild.
  Sorry voor mijn gezaag haha, ik ben hier nogal gevoelig aan.

  • Reply
   Annelies
   augustus 11, 2017 at 6:13 am

   easyfix? Isofix dus 🙂

 • Reply
  Tessa
  augustus 11, 2017 at 7:24 am

  Zodra de campagne gestart was heb ik mee beloofd.
  Gewoon, omdat ik het belangrijk vind. Ik heb uren met mijn man in de babywinkel gestaan, stoeltjes en systemen afwegen.
  Siska zit ook nog maar recent in haar autostoel, terwijl andere van al leeftijd dat al veel langer deden. (Nog voor ze het eindgewicht of -lengte hadden bereikt). Maar ik heb de instructies gevolgd, ookal was het miserie om Siska nog in de maxi-cosy te krijgen die laatste maanden.
  Ik wil niet de betweterige moeder zijn, maar daarover maak ik wel een opmerking als ik zie dat een vriendin haar kindje niet juist vastzet of de riempjes super los aandoet. In de crèche vragen ze ook altijd: “Draagt ze geen jas?” Neen, wij staan voor de deur geparkeerd en in de auto is het onveilig dus beetje stom om die jas aan te doen voor anderhalve meter. Ben ik nu een vervelend mens? Misschien een beetje 😉

 • Reply
  Els_an
  augustus 11, 2017 at 8:39 am

  Superbelangrijk! Werd er bij mij als kind reeds goed ingehamerd, terwijl ik bij vriendjes toch wel andere dingen zag (mijn broer is als baby door de vooruit gevlogen bij een kleine aanrijding… daarom de extra strengheid bij mijn ouders achteraf mss?)
  En ook nu met de kinderen, iedereen goed vast, extra goed nakijken en dan pas vertrekken :-).

 • Reply
  Evi
  augustus 11, 2017 at 1:53 pm

  Dat is zo belangrijk! Wij klikken Tuur steeds vast, ongeacht hoe kort de rit ook is. En als baby heeft Tuur steeds tegen de rijrichting in mee gereden, in een isofix systeem. Ik heb het meteen ook beloofd op die website!

 • Reply
  Annelies
  augustus 12, 2017 at 5:13 am

  Hier ook steeds vast, mijne oudste is er zelfs wat panisch over. Voor de maxi cost hebben we de Family Fix… Scheelt elke keer een kleine twee minuutjes! ?
  Enfin, ik schrijf me in!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.