0
MAMA ZIJN

Had ik maar ouderschapsverlof

ouderschapsverlof

“Had ik maar ouderschapsverlof opgenomen,” zei ik vorige week vroeg in de ochtend tegen mijn Lief aan de ontbijttafel klaar voor onze eerste werkdag terwijl we onze kinderen klaarmaakten voor een dagje speelplein, het eerste van velen. Ik zucht eens diep.

Want wat hebben we moeten puzzelen met onze agenda’s om onze kinderen te voorzien van de nodige opvang deze zomer! Met een zelfstandige partner en 21 verlofdagen 75 schoolvrije dagen (!) opvangen is niet niks. In het voorjaar zat ik klaar achter mijn computer om onze schattigaards in te schrijven voor de gemeentelijke zomeropvang waar welgeteld 67 (!) plaatsen beschikbaar waren, vechten om te hebben dus. En dan heb ik nog niet gesproken over het financiële plaatje.

Vier weken voltijdse zomeropvang voor twee kinderen kost ons zo’n 400 euro. Tel daar nog eens een zomerkampje van 150 euro bij en dan lees je goed dat ik voor een stuk ga werken deze maand om de zomeropvang van onze kinderen te betalen. Dat is toch te gek voor woorden?

Een groot contrast ten opzichte van vorig jaar, want toen heb ik wel ouderschapsverlof opgenomen. Toen had ik tijd genoeg om mij bezig te houden met de kinderen en het huishouden zonder dat we moesten hollen van babysit naar speelplein en moesten rekenen op de goede zorgen van oma’s en opa’s die zelf ook nog gaan werken. Er was tijd om te genieten. Even wat ademruimte. Lekker lang aan de ontbijttafel te blijven zitten. Tijd om te lanterfanten. Even op de pauzeknop te duwen. Geen leven in de rat race, want dat moeten we eigenlijk al heel het jaar door doen, nietwaar?

‘Waarom heb je dit jaar dan geen maand ouderschapsverlof opgenomen?’ hoor ik u denken. Omdat ik er dit jaar geen financiële kater meer aan over wil houden. Als werknemer met een 4/5-contract kreeg ik een uitkering van een luttele 549 euro, daarmee kon ik mijn deel van de hypotheek van ons huis nog niet eens betalen, laat staan alle andere kosten? ‘En de papa dan? Die gaat toch ook werken?’ hoor ik u ook denken. Die krijgt als zelfstandige geen cent en verdiende tijdens onze vakantie helemaal niets terwijl een werknemer in loondienst gewoon doorbetaald wordt. Hij droomt ervan om een maand ouderschapsverlof op te kunnen nemen om meer tijd door te brengen met onze kinderen, maar dat is in België als zelfstandige een onhaalbare kaart.

Begrijpen jullie dat mijn haar komt recht te staan bij het voorstel van het NSZ om de toelage die ouders ontvangen wanneer ze ouderschapsverlof opnemen, af te schaffen? Ik pleit er zelfs voor om de vergoeding fors te verhogen zodat alle mama’s en papa’s meer tijd kunnen doorbrengen met hun gezin, ook alleenstaande ouders of lager geschoolden.

Vandaag zijn er nog te veel mama’s en papa’s die wel willen maar geen ouderschapsverlof opnemen omdat ze het financieel gewoon niet redden.

En dat is spijtig. Ouders van baby’s zouden langer kunnen thuisblijven met hun baby zonder dat ze hun kleintje al na 3 maanden naar de opvang moeten brengen, zeker wanneer ze hun ouderschapsverlof verdelen. In Zweden bijvoorbeeld krijgen alle mannen drie maanden ouderschapsverlof na de bevalling. Ouders met grotere kinderen moeten dan weer kunnen genieten van extra ademruimte en quality time met hun kinderen zonder dat ze er een financiële kater aan over houden. Zijn we het daar over eens?

Benieuwd hoe jullie de vakantie overbruggen?

Deze blog schreef ik eerder deze week voor Femma.be. Samen dromen wij van een evenwichtige verdeling thuis, in de politiek, op het werk met tijd voor onze kinderen, ouders, familie en vrienden. Tijd voor vrijwilligerswerk en tijd voor onszelf. Lees meer over onze droom in ons dossier ‘combinatie arbeid en zorg’

 

You Might Also Like...

20 Comments

 • Reply
  Paulien
  augustus 17, 2016 at 1:30 pm

  Ik ben ook niet zo voor het gehol van creche naar werk,… Nu gaat onze oudste nog naar de creche, dus puzzelen met opvang moeten we nog niet doen. Zal later ook niet zo zijn met grootouders die al thuis zijn, maar liefst van al ben ik toch nog zelf bij mijn kindjes. Dat besef ik eigenlijk nu pas na nummer 2. Vorige keer kon ik niet wachten om terug te gaan werken, nu zou ik liefst niet meer teruggaan ;-). De werkmentaliteit bij ons is ook hoe meer uren je blijft, hoe beter je bent. En daar heb ik eigenlijk geen zin meer in. We zien wel hoe dat afloopt 🙂

 • Reply
  Annelies
  augustus 17, 2016 at 1:42 pm

  Ik neem wel ouderschapsverlof én 2 weken vakantie, maar ik zet hiervoor de helft van mijn vakantiegeld opzij en kom zo aan een maandloon. We kiezen er wel voor om met onze kindjes te kamperen (aan de Belgische kust, topcamping met zwembad, grote speeltuin en binnenspeeltuin) ipv op vakantie naar het buitenland te gaan. Maar we zijn beiden geen globetrotters en vinden dat ook helemaal niet erg… Ik besef dat dit voor vele mensen als vakantie niet voldoende is! En weet: ze gaan daar niets aan overhouden, aan dat speelplein. ?

  • Reply
   Lobke Gielkens
   augustus 17, 2016 at 1:45 pm

   Hey Annelies, nee das waar! Ik ben ook overtuigd van het nut van speelpleinwerking, ze doen dat eigenlijk best graag en spelen ze er samen met hun vriendjes. Maar toch zou ik het fijn vinden om net iets meer te genieten van onze kindjes ;-). Misschien volgend jaar ook mijn vakantiegeld aan de kant zetten 😉 bedankt voor de tip!

   • Reply
    Annelies
    augustus 17, 2016 at 1:47 pm

    ?Graag gedaan!

 • Reply
  Greet
  augustus 17, 2016 at 1:58 pm

  Hier dezelfde bedenkingen wanneer ik mijn zoontje weer maar eens in tranen als eerste heb afgezet in de opvang van het zomerkampje. Om dan snel naar het werk te rushen, om er eigenlijk te laat toe te komen, maar wat moet je doen als de opvang van het kampje pas start op het uur dat jij op je werk verwacht wordt?
  om dan inderdaad nog maar te zwijgen over het kostenplaatje want tja je wil dan wel de origineelste, leukste (lees: meestal duurdere) kampjes uitzoeken in het voorjaar. In de hoop dat hij dit jaar de traantjes ‘s morgens kan bedwingen.
  Het maakt wel dat ik intenser geniet van de tijd die we WEL samen kunnen doorbrengen als we zelf in verlof zijn. Maar de pil is bitter, als je weer in de rush van opvang en kampjes terecht komt.
  Onvoorwaardelijk kunnen kiezen voor je kindjes zit er hier in ons landje jammer genoeg niet echt in.
  Gelukkig zijn er wake up blogposts hierover 🙂

  • Reply
   Antie
   augustus 17, 2016 at 8:08 pm

   Dag Greet,
   Onvoorwaardelijk kiezen voor je kindjes is exact wat ik heb gedaan en ik woon nochtans in hetzelfde land als jij ?,dat is dus wel mogelijk en echtgenoot is ook arbeider met een standaard loontje en we bouwden vorig jaar een huis, maar ga niet meer elke week shoppen , heb alle abonnementen, verzekeringen onder de loep genomen en spaar zo vele euros uit, er zijn in vriendenkring en schoolkring steeds meer gezinnen die hiervoor kiezen , dus zeggen dat dit niet mogelijk is is wat kort door de bocht vrees ik.
   Vele mensen en ik bedoel niet jouw want ik ken je situatie niet, verkiezen luxe en grote huizen en dat is hun keuze natuurlijk maar dan moeten ze niet klagen he, succes!

 • Reply
  Celine
  augustus 17, 2016 at 2:21 pm

  Hey Lobke,
  ik volg je volledig!
  Dit jaar moesten wij voor het eerst een zomervakantie overbruggen voor 1 van onze kindjes. Dus voorlopig slechts 1 kindje om opvang voor te zoeken, binnen 2 jaar verdubbelt “het probleem”. Mijn eigen vakantie was snel “gekozen”: de 3 weken dat de crèche van de jongste sloot. Verder kon Joanna (de oudste dus) veel terecht bij de grootouders: elk hebben ze een weekje vakantie doorgebracht met haar. Op dat vlak hebben wij geluk! Daarnaast heeft ze 2 weken speelpleinwerking gedaan (6 euro per dag in Zwalm en we moeten ons niet haasten voor plaatsen, dus dat valt heel goed mee!), gaat ze de laatste 3 dagen van augustus nog naar een kamp van Kidskriebels, ook in Zwalm (63 euro) en neem ik nog een weekje verlof. Ik heb 32 verlofdagen per jaar en het grootste deel spendeer ik inderdaad in de zomervakantie (4 weken dus dit jaar).
  Ouderschapsverlof neem ik vanaf deze maand op in 4/5, dan is het financieel nog haalbaar. Ik nam al een maand voltijds aansluitend op mijn moederschapsrust en dat hebben we niet zo erg gevoeld gezien dat in de eindejaarsperiode viel en wij allebei recht hebben op een eindejaarspremie. Maar inderdaad, zomaar midden in het jaar op 1/3 van mijn loon terugvallen, daar zou wat rekenwerk aan vooraf moeten gaan.
  Weet je, veel mensen zeggen dat er op vandaag al veel mogelijkheden zijn qua tijdskrediet, loopbaanonderbreking, ouderschapsverlof,… Dat is waar, maar dat gaat enkel op voor gezinnen die het financieel zeer ruim hebben en zich kunnen permitteren om voor een bepaalde periode op (veel) minder terug te vallen. Voor zelfstandigen wordt het heel moeilijk, idem wanneer 1 van de 2 zelfstandig is. Idem voor alleenstaande ouders. Of voor gezinnen met een bescheiden inkomen.
  En een tweede aspect is dat al die mogelijkheden nog lang niet overal sociaal aanvaard zijn. Mijn man is dit jaar van werk veranderd en maakte de overstap van overheid naar privé. Gevolg: geen recht op verlof dit jaar. Hij heeft 2 weken onbetaald verlof genomen om op reis te kunnen gaan en zijn recupdagen (ook 12 per jaar in een voltijdse tewerkstelling, zoals ik) spaart hij op voor wat verlof tijdens de kerstvakantie. Verder niks, geen snipperdagje mogelijk. Niet evident met 2 kleine kindjes in huis. Daarenboven heerst bij hem in het bedrijf absoluut niet de cultuur om ouderschapsverlof aan te vragen. Ik heb hem al een paar keer gezegd dat het een recht is, dat het hem niet mag geweigerd worden (hoogstens 6 maanden uitstel), maar het is moeilijk op te boksen tegen zo’n cultuur, zeker als je er nog maar net werkt.

  Dus neen, we zijn er nog lang niet. Blijven ijveren!! (mijn haar ging ook rechtstaan!)

 • Reply
  Sabrina
  augustus 17, 2016 at 3:21 pm

  Ik heb voor de eerste keer ouderschapsverlof genomen. Ik kreeg het niet meer geregeld. Maar heb er op mijn werk wel heel veel miserie door gekregen :1( blijkbaar is dit nog niet zo algemeen aanvaard en
  Zien bepaalde bazen dit enkel als last en
  Tonen van geen inzet!

  • Reply
   Paulien
   augustus 17, 2016 at 3:43 pm

   Daar heb ik dus ook schrik voor. Het is zeker niet in elke sector even aanvaard, wat heel jammer is.

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  augustus 17, 2016 at 3:44 pm

  Ik sta in het onderwijs en heb dus ‘geluk’!
  Geen opvang voor de kinderen hier! Mama is thuis!

  Maar ik zou ook willen dat er meer evenwicht was!

 • Reply
  Marlies
  augustus 17, 2016 at 5:06 pm

  Hallo

  Hier doen we het als volgt: mijn man en ik nemen 1 week samen verlof en de andere apart. Mijn man kan wat meer verlof opsparen na de grote vakantie dan ik. Dit gebruiken we om schoolvrije dagen en vakanties tijdens schooljaar op de vangen. De dagen die overblijven gaan ze naar de opvang en enkele dagen naar oma en opa. Hierdoor is het financieel minder zwaar, maar ik zou ook liever 3 weken samen verlof hebben ? vanaf september zal ik ouderschapsverlof opnemen in 4/5de. We hebben lang getwijfeld en gewacht maar nu kijk in er enorm naar uit. Ik wil er meer zijn voor onze kids van 5 en 3 jaar. Wat meer evenwicht vinden tussen werk en gezin… Ik werk in de sociale sector en bij ons is het heel gewoon ouderschapsverlof op te nemen. Ik ben al een uitzondering op mijn werk omdat ik fulltime werk met twee kleine kinderen…

 • Reply
  joke
  augustus 17, 2016 at 5:16 pm

  Ik sta voor 100 % achter uw mening. Het is gewoon niet fair dat je als moeder of vader niet voldoende kan genieten van de kids wanneer dat zo nodig is. Ik werk nu 4/5 de via de ouderschapsverlof regeling maar vind dit onvoldoende. De vraag is wat hierna… 2017 zit ouderschapsverlof erop… full time is niet langer een optie meer voor mij …

 • Reply
  Eliana
  augustus 17, 2016 at 6:55 pm

  Inderdaad, zo oneerlijk! Ouders zouden voldoende tijd moeten hebben om met de kids door te brengen.

  De “zomervakantie” probleem was één van de redenen waarom ik een droomjob heb laten gaan.

  3kindjes van vier, twee en een baby …… Papa gaat alleen werken.

 • Reply
  leen
  augustus 17, 2016 at 7:49 pm

  hoi,
  wij zijn beiden zelfstandigen en herkennen dus heel goed het verschrikkelijke overbruggen van 8 of 9 weken. Kinderen van hot naar haar, duur en zuur betaalde traantjes (bij ons kosten de zomermaanden ons meer dan ze opbrengen, kan je nagaan!!) Maar anderzijds: wij kozen voor 4 kindjes, en dat hoort er allemaal bij. Ik heb daarom wél begrip voor plannen om de financiële bijdragen voor ouderschapsverlof terug te schroeven. ik zou het veel eerlijker vinden om opvang overal betaalbaar te maken (hier min. 25 eur/dag, daar kijk je niet naar he als je ergens een huis koopt), en vooral: mensen met een heel zware ziekte houden daar ook een financiële kater aan over, en die kiezen niet voor zo’n situatie. dus als er bespaard moet worden (en spijtig genoeg is dat een feit, onze sociale zekerheid trekt het niet meer en onze kinderen zullen er de dupe van zijn) dan eerder voor voor ouderschapsverlof dan voor zieken of tijdskrediet om zieken op te vangen.
  Ook al geef ik volmondig toe dat ik elk jaar op 1 september denk: oef, we zijn er weer door…
  groetjes, leen

 • Reply
  Wenneke
  augustus 17, 2016 at 7:50 pm

  Ik vond net voor de zomervakantie eindelijk een nieuwe job, heb weinig verlofdagen opgebouwd en mijn nieuwe collega’s hadden hun verlofal gepland. Geen zomervakantie voor mij dus en een hoop last-minute gepuzzel.
  Mijn man heeft zijn 3 weken verlof met de kids doorgebracht, waarvan er eentje 8 dagen op scoutskamp ging, en hij werkt 4/5. Ze gingen 5 dagen naar de grootouders en worden 3 dagen door een andere oma opgevangen. De overige 4 weken brengen ze door op speelplein. Ze zijn alvast gewend aan vroeg opstaan, maar raken moeilijk in slaap omdat overal in de buurt nog kinderen laat buiten spelen.

 • Reply
  Sofie
  augustus 18, 2016 at 6:22 am

  Wij hebben drie jongens van 9, 5 en 4 jaar. Ik geniet momenteel van ouderschapsverlof en elke keer dat ik het opnam (ook al eens een hele maand wanneer de jongste pas in school startte), vond ik het puur genieten en onbetaalbaar om zo dichtbij je kinderen te leven. En toch … ouderschapsverlof is niet het alleszaligmakende middel, vind ik. Ik blijf het een beetje gewrongen vinden dat dit het systeem is, ik zou liever hebben dat het ons allemaal méér mogelijk wordt gemaakt. Want als het anders een financiële kater voor jullie is, wat moet een alleenstaande moeder (voor alle duidelijkheid: ik ben dat niet)/vader dan wel niet denken? Die kan eigenlijk nooit overwegen om dat te doen. Een zelfstandige alleenstaande moeder/vader al helemaal niet, lijkt mij. En plus: nu zoveel tijd met onze jongens kunnen doorbrengen en in september weer aan de ratrace beginnen, dat voelt ook niet juist. Het zal des te harder weer wennen worden, voor ons allemaal.

 • Reply
  Tine
  augustus 18, 2016 at 11:22 am

  Met een dochter van 20 maanden blijvenwe dit jaar nog even gespaard maat wat daarna? Met 21dagen verlof kom je nergens. Mijn ouderschapsverlof nam ik 3 maanden voltijds aan mijn zwangerschapsverlof. Geen overbodige luxe vind ik… dat onderwijsstelsel stamt nog uit de oertijd waar vrouwen konden thuis blijven om voor de kinderen te zorgen… moesten ze in scholen al eens 1 maand opvang voorzien ….

 • Reply
  Nathalie
  augustus 18, 2016 at 7:07 pm

  Ik neem deze keer ook mijn ouderschapsverlof op maar jawadde dat is wel even wat minder geld in het laadje. Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen dat kan opnemen…. Wat jammer is!

 • Reply
  Mamavantwee
  augustus 21, 2016 at 1:40 pm

  Als bewust alleenstaande mama, ga ik vanaf 1 sept terug fulltime werken. Mijn tweeling is ondertussen bijna 7 jaar en ik heb tijdskrediet en ouderschapsverlof, met vergoeding, opgebruikt. Bijna 7 jaar 4/5 gewerkt. Ik zie er tegen op, die woensdag thuis was echt een adempauze voor mezelf in de drukke week. Dat systeem van tijdskrediet is in die 7 jaar al twee keer veranderd. Ik zou aanvankelijk tot het eind van hun lagere school 4/5 kunnen werken, met vergoeding. Ik kan mij het financieel niet permitteren om nog verder thuis te blijven. Ook voor mijn pensioen later, zou dit veel te veel invloed hebben. Ik weet niet hoe ik het ga beredderen, het wordt ook voor mijn kinderen een serieuze aanpassing. Die woensdag hadden we tijd voor ontbijt, moesten er geen boterhamdozen klaar gemaakt worden, ‘s middags bij mama eten, in de namiddag op het gemak thuis. Ook voor de kinderen wat ademruimte.

 • Reply
  Kirsten
  augustus 22, 2016 at 6:33 am

  Momenteel werk ik 4/5den met ouderschapsverlof (ik ben thuis op vrijdag). Gelukkig kan Lenne terecht bij de grootouders 4 dagen in de week, want anders zou het inderdaad niet betaalbaar zijn. Opvang (lees: crèche bij ons) en ouderschapsverlof opnemen zou wat te veel van het goede zijn. Alhoewel ik wel denk dat het voor die ene dag in de week ongeveer op hetzelfde neerkomt qua kosten, of ik nu crèche betaal of 4/5den werk. Zonde dat ze erover nadenken om de premie die je krijgt af te schaffen. Ik vind het zo’n mooi initiatief dat je tijd kan spenderen met je kinderen zonder er financieel al te veel vanaf te zien. Jammer ook dat er voor zelfstandigen nog steeds geen betere oplossingen mogelijk zijn. Iedereen heeft in mijn ogen recht op die q-time met de kinderen, zelfstandige of in loondienst.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.