0
KINDERKOST MAMA ZIJN Uncategorized

Relax Mama in de keuken: mijn 4 altijd goed recepten

IMG_0224_2
Elke mama heeft wel een paar succesnummers in de keuken: gerechten die je kinderen altijd eten! Het laatste jaar zijn wij hier thuis veel bewuster gaan eten en met succes: veel groenten en fruit, minder vlees, minder suikers en minder vettig eten, met andere woorden SUPERGEZOND ;-). “Mama, dat is gezond hé!” of “Mama, hier zit veel suiker in hé!” Kobe en Frauke beseffen hoe langer hoe meer hoe belangrijk het is om gezonde kost naar binnen te spelen en proeven van alles mee. Toen we vorige maand in de Colruyt stonden aan te schuiven aan de kassa en er een dame naast ons kwam staan met haar kar, riep Kobe: “Mama, die mensen eten ongezond hé!” Schaamrood op mijn wangen. Maar mijn kind had gelijk, dus ik was tegelijk ook een beetje fier.

Onze 5 succesrecepten
Onze succesnummertjes zijn dus wat veranderd. Ik deel graag met jullie mijn top 5 altijd goed recepten die Kobe en Frauke altijd lusten:

1. Wortel-venkelsoep
Wat nodig? 

olijfolie
2 uien
1 venkelknol 
zout en peper en kippenbouillonblokje
kurkuma
500 gr wortels
1,5l water
1 stengel bleekselderij

Zo maak je het:
Snij de uien stoof ze in een kookpot. Snij de wortels, de bleekselderij en de venkelknol en laat ze even mee  stoven bij de uien. Voeg er het water en het bouillonblokje aan toe en laat even koken. Voeg zout en peper toe en later ook de kurkuma. Laat goed doorkoken en mix ze fijn. Je kan ze eventueel afwerken met verse peterselie! Mmmmm…altijd lekker! Ook lekker met wat kokospoeder erbij ;-).

2. Spaghetti Courgetti
Wat nodig?

400gr américain natuur
3 courgettes
2 teentjes knoflook
1 bakje champignons
2 ajuinen
1 klein potje tomatenpuree
Olijfolie
Spiralizer

Zo maak je het
Maak slierten van je courgetten door zo’n spiralizer te gebruiken (ik vond de mijne in de Colruyt). Doe er olijfolie, peper en zout bij en zet 10 minuten in de oven.
Voor de saus snijd je eerst de ajuinen, look, champignons en bak je in een pan met wat olijfolie. Bak de américain natuur mee. Doe het potje tomatenpuree erbij en leng aan met wat water. Kruid met peper, zout, oregano en tijm en laat nog even doorkoken.
Klaar is je spaghetti courgetti!
Kobe en Frauke smulden lekker mee van dit gezonde alternatief voor spaghetti!

3. Groenteomelet
Wat nodig?

1 ui
Gesneden groenten zoals courgette, paprika, tomaatjes, eventueel broccoli, spinazie…je kan ook een zak kant-en klare groenten uit de diepvries toveren, werkt altijd!
3 eieren
½ theelepel zout en vers gemalen zwarte peper
1 eetlepel kokosolie

Zo ga je te werk
Verwarm je pan en smelt er de kokosolie in. Voeg de groenten toe en bak ze ongeveer 8 minuten tot ze gaar zijn. Doe er de eieren bij en kluts ze met je vork, doe er peper en zout bij voor de smaakt. Roer de groentjes door de eieren. Bak je omelet op een laag vuurtje tot het helemaal is gestold. Klaar is je groenteomelet, altijd een succes hier ;-).

4. Quinoasalade
Wat nodig?

200 gr quinoa
1 eetlepel olijfolie
10 kerstomaatjes
1/2 komkommer
groene asperges
1/2 bos munt
koriander
voor de dressing: 2 el honing, 150ml olijfolie, peper en zoet, sap van limoen of citroen

Zo ga je te werk:
Meng alle ingrediënten voor de dressing. Was de quine af en kook hem volgens de instructies op de verpakking. Roer de tomaatjes, komkommer en asperges erdoor en voeg de dressing toe. Werk af met munt en koriander. Ook lekker met fetakaas erbij! Altijd een succes hier thuis! Mmmmm!
IMG_0223_2
Hebben jullie zelf succesnummertjes in de keuken? Of kunnen jullie nog wel wat ideetjes gebruiken om een heel weekmenu te plannen? De geweldige Elsbeth Teeling, bekend van de Club Van Relaxte Moeders, heeft de beste recepten van andere moeders gebundeld in een heel leuk boekje: Relax Mama! In de keuken. Dat er een paar geweldige recepten tussenzitten, hebben wij ondertussen al kunnen proeven. De Spaanse aardappels met spiegeleitjes waren overheerlijk! De zelfgemaakte groentechips staat nog op ons to-make-lijstje. Wat heel erg leuk is aan dit boek, is dat er ook toffe tips in staan van voedingsdeskundigen zoals ‘Hoe leer je ze eten?’, tafelmanieren, tips om je kinderen aan tafel te krijgen, je plek aan tafel, keukentafel bingo en een handig weekmenu dat je ook kan downloaden op www.clubvanrelaxtemoeders.nl en op je koelkast kan hangen!

Het boek is te koop voor 16,99€ bij bol.com.

Maar omdat we deze week 4 jaar bestaan, heb ik goed nieuws! Ik mag een boek ‘Relax Mama! in de keuken weggeven!

Wat moet je hiervoor doen?
1. Deel in een reactie hieronder jouw succesrecept dat altijd gegeten wordt door je kinderen.
2. Like onze Facebookpagina en/of volg ons op Instagram en deel dit bericht.
3. Vrijdag maken we de winnaar bekend!

Vergeet niet om mee te doen met onze andere give-away.

Succes!

IMG_0228_2
IMG_0229_2 IMG_0230_2 IMG_0231_2

You Might Also Like...

27 Comments

 • Reply
  Saskia Van Weyenbergh
  april 25, 2016 at 9:05 am

  Hoi Lobke!
  Bij ons is het af en toe een strijd om de kids, en dan vooral mijn mannetje van drie, aan het eten te krijgen. Ik zoek steeds naar simpele, lekkere en vooral aantrekkelijke gerechtjes. “RELAX MAMA” zou dus zeker welkom zijn om bij de hand te hebben…
  Wat hier altijd gesmaakt wordt, is een oud Vlaams boerengerecht dat mijn oma vroeger vaak maakte.
  Gekookte aardappeltjes en prinsessenboontjes, zachtgekookt eitje erbij en “zoete melksaus” (=beetje boter laten bruinen, melk erbij, even laten koken, kruiden met nootmuskaat) Een beetje prakken met wat kruidenzout erover…. Qua comfortfood kan dit wel tellen 😉 Echt smullen en best wel gezond!
  Groetjes, Saskia.

 • Reply
  Johanna
  april 25, 2016 at 9:12 am

  moh, keileuk! Ik heb een heel lijstje ‘Snel, gezond en lekker’-receptjes, de meeste staan ook op mijn blogske: http://twoowlettes.be/category/foodie/snel-gezond-lekker/
  Als ik eentje moet kiezen, dan ga ik voor de echte topper van het huis: zalm, courgette en paprika in de oven, orzo voor erbij en blokjes feta erbovenop. Dat maak ik in een grote portie want dochterlief eet dat supergraag. En het is zooooo makkelijk! een half uur in de oven, orzo koken in de microgolf: je moet er niet bij blijven in de keuken.

 • Reply
  An Van Gestel
  april 25, 2016 at 9:22 am

  Aangezien onze zoon geen tomaten lust, maar zot is van pasta. Maken wij hier dus pasta met zelfgemaakt groene pesto en lekkere parmezaan. Succes verzekerd!

 • Reply
  melissa aelbrecht
  april 25, 2016 at 10:09 am

  Onze kindjes zijn zot van mijn “groententaart”.
  Wat hetzelfde is als een quiche gevuld met gesneden worteltjes en eventueel hesp of gebakken spekjes bij..

 • Reply
  Miss Wobie
  april 25, 2016 at 10:16 am

  Hier zijn ze tal van snelklaar topgerechtjes maar allemaal met pasta dus eens wat afwisselingsrecepten zou ik heel tof vinden! Pasta met:
  – Gerookte zalm, broccoli en room
  – courgette en tomatensaus
  – erwtjes, blik kreeftensoep en gerookte zalm
  – carbonara
  – kaas, prei en hesp
  – restjes uit de frigo 🙂
  Noem maar iets op en ik smijt het in een pastatje!

 • Reply
  Evelyn Martens
  april 25, 2016 at 10:17 am

  Ohhh, dat zou goed van pas komen 🙂
  Succesrecept hier: gehaktschotel met tomatensaus, erwten en wortelen en puree.

 • Reply
  Nele Ryckeboer
  april 25, 2016 at 11:02 am

  Wat hier altijd scoort is een ovenschotel met gehakt, worteltjes en tomaten en bloemkoolpuree ipv aardappelpuree. Is een recept van Pascale Naessens en onze kids zijn er verzot op en zo krijgen ze superveel groentjes binnen.

 • Reply
  Karen
  april 25, 2016 at 11:18 am

  Mijn kinderen zijn intussen al tieners maar járen geleden leerde mijn moeder hen rode-bieten-salade eten. Dat ze er de creatieve benaming ‘heksensla’ aan gaf zal ook wel tot de populariteit bijgedragen hebben maar alleszins is dit recept nog steeds een success-nummer. Je neemt een pakje gekookte rode bietjes, één of twee appels en een ajuin en je raspt alles in de keukenmachine. Beetje olijfolie erover, balsamico, peper en zout naar smaak en een handvol rozijntjes eronder mengen : klaar.
  Laat de heksensla een paar uur of nog beter een nacht in de ijskast staan zodat de smaken kunnen mengen en de rozijnen lekker zacht worden.
  Doet het goed bij gewone sla, worteltjes of gewoon op de boterham …

 • Reply
  bé vermeiren
  april 25, 2016 at 12:37 pm

  Dag Lobke!
  Ben vooral geïntrigeerd door jouw wortel-venkelsoep: ik heb de ingrediënten alvast genoteerd voor mijn volgende supermarkttrip.
  Mijn nummer 1 voor altijd succes bij mijn kindjes: volkorenpasta met courgettesaus.
  Stoof een uitje of sjalot samen met verse look. 4 courgettes wassen en in stukjes snijden. Bij de ui voegen en met een glas water aan de kook brengen. Als deze bijna gaar is, voeg ik een half potje kruidenkaas toe samen met peper. Goed roeren. Ondertussen kook ik de pasta beetgaar. De saus mix ik. Heerlijk met wat geraspte emmental. Voorzie ook een gemengde sla erbij of rauwe wortelstaafjes. Aan tafel zonder gezeur… Smakelijk!

 • Reply
  Karen.
  april 25, 2016 at 1:00 pm

  Met een baby (en dus een etende peuter op komst 🙂 ) is het vooral snel en liefst lekker koken. Ik maak dus elke week een weekmenu, zodat ik maar éénmaal per week met hem naar de winkel kan en zodat ik ‘s avonds niet moet nadenken wat we gaan eten, maar gewoon moet ‘doen wat het menu zegt’. Tijdens de kraamweek hadden we een schat van een kraamhulp hier aan huis. Zij maakte de eenvoudigste, maar lekkerste gerechten! Eéntje daarvan is de ‘stoomboot’:
  In een grote, ovenvaste kom als eerste laagje wat puree, de tweede laag hierop is gebakken gehakt en als derde laag gestoven prei. Hierover strooi je nog wat geraspte kaas en het geheel mag de oven in. Snel en erg lekker!

 • Reply
  Tina Deneyer
  april 25, 2016 at 1:10 pm

  Een topper hier is tortilla met zoete aardappel. Een grote zoete aardappel in blokjes snijden, 2 minuutjes blancheren, wat diepvrieserwtjes erbij, hespeblokjes, 6 eieren, wat geraspte parmezaan en eventueel een lepel zure room. Alles mengen en in een beboterde taartvorm gieten. Half uurtje op 170-180 graden in de oven en klaar! Superlekker met een slaatje of gewoon zo. En ook lekker in de lunchbox de dag erna. Hoewel er hier vaak niks mee overblijft nadat de koters en de ouders er zich op hebben gestort 😉

 • Reply
  T² en M
  april 25, 2016 at 5:52 pm

  Ons toprecept!: Wortelpuree met gehakt… aan de slag… gehakt bakken en blikje tomatenconcentraat aan toevoegen… in een ovenschaal leggen en nadien wortelpuree over… even onder de gril… en mmmmh!
  En wat zeker helpt om de kinderen te laten eten… SAMEN KOKEN! 😉

 • Reply
  ine de vis
  april 25, 2016 at 6:06 pm

  Hey, weer een leuke give -away bij jou! Ik ben echt geen goeie kokkin, maar voor mijn dochter ben ik de beste ?! Ze eet zo graag dat ik niet veel verkeerd kan doen! Maar spaghetti blijft een topper. Zo gemakkelijke receptjes die heb ik echt wel nodig! Zo hoef ik niet elke dag na te denken over wat nu weer klaar te maken!

 • Reply
  Annekatrien
  april 25, 2016 at 6:22 pm

  Momenteel is onze 2-jarige sem nog een alleseter, met een lichte voorkeur voor spaghetti en het oerklassieke trio patatjes, vlees (maakt niet uit wat) en appelmoes ?
  Het liefste eet hij eigenlijk aperitief, vooral de olijven, feta kaasjes, zure augurken, kerstomaatjes, … En natuurlijk ook de chipjes ? Voor hem hebben we het boek momenteel nog niet nodig, wie weet binnenkort wel voor zijn babyzus Mina. Maar ik zou er dik content mee zijn, dan hoef ik mijn hoofd niet wekelijks te breken over de vraag ‘wat eten we vandaag???’ ?

 • Reply
  Liesbet R
  april 25, 2016 at 7:30 pm

  Een succesrecept waar mijn dochtertjes van anderhalf en 3 jaar steeds van smullen is chili con carne (en soms ook chili sin carne) met rijst. Ze mogen nog geen chips eten, maar bij dit gerecht horen tortillachips en dan maken we voor één keer een uitzondering. Lekker!

 • Reply
  iensel.
  april 25, 2016 at 7:58 pm

  Macaroni met bloemkool, ham en kaassaus is het lievelingsgerecht van mijn 2 schatten van 3 en 6 en zal altijd scoren. Verder is alles wat ze zelf mogen ‘kiezen’ ook steeds een succes (zelf salade samenstellen, ingrediënten voor hun persoonlijke koude pasta, zelf pizza beleggen, …). Vermits er voor de rest vaak discussies zijn, ben ik wel heel benieuwd naar dat boek☺️

 • Reply
  An
  april 25, 2016 at 9:44 pm

  We zijn bij een plukboerderij, dus alles met die verse groenten die hij zelf kan plukken, vindt hij top. Vandaag volkorenpasta met paksoi, sojasaus en sesamzaadjes. Hij heeft 2 keer bij genomen.☺

 • Reply
  Inge
  april 26, 2016 at 8:31 am

  Bij ons likken ze steeds de vingers bij de pasta met groene groentensaus (courgette/diepvrieserwtjes/pijnboompitten) en gemalen kaas! en straks de recepten uit de overige replies proberen 🙂

 • Reply
  Roxanne
  april 26, 2016 at 8:49 am

  Wat een leuke actie! Mijn zoontje is pas 8 maandjes maar mag steeds meer eten en het is ook zo leuk om hem van steeds meer dingen te zien smullen. Toch heeft hij al een favoriet en het is een heerlijk makkelijk en gezond receptje > Zoete aardappel/bietjes stamppotje ^_^ Makkelijk, goedkoop, gezond en dan ook nog een gaaf kleurtje haha. Ik ben erg benieuwd hoe zijn smaak zich gaat ontwikkelen en ik hoop zo dat het een makkelijke eter wordt!

 • Reply
  Mieke
  april 26, 2016 at 5:16 pm

  Bij ons steeds 2 blije gezichtjes als ik tagliatelli met bladspinazie, gerookte zalm en soja room op tafel zet. Daarna wel kleine groene monstertjes … maar gegarandeerd lege bordjes. Benieuwd naar de succesreceptjes uit het Relax Mama ! boek .

 • Reply
  Sarah
  april 26, 2016 at 8:34 pm

  Kip in de oven met mozzarella.
  Een ovenschotel vullen met:
  Een laagje tomatenschijfjes
  Een laagje kipfilets
  Een laagje tomatenschijfjes
  Twee bollen mozarella in schijfjes
  Tussendoor alles kruiden met peper, zout en basilicum.
  Voor de liefhebbers kun je ook nog olijven toevoegen.
  Overnschaal 45′ in de oven zetten op 190 graden.
  Wij eten het meestal met Griekse kleine pasta.

 • Reply
  Birgit
  april 27, 2016 at 4:01 pm

  Sinds ik het “los gelaten” heb eten ze bijna alles. Ik heb een 4jarige vegetarier (ze vind het arm voor de diertjes) die dol is op ontbijt. Chia pudding, fruit en onze zelfgemaakte granola zijn de top bij haar. Dochter 2 is verzot op kefta die we samen maken en varkenshaasje met courgette, mango en paprika. Alles in blokjes en in de pan. Goed afkruiden en klaar. Fajita met rauwe groentenbuffet en kip (bij eentje dan toch) blijven ook makkelijk puntjes scoren. 🙂

 • Reply
  ElsS
  april 27, 2016 at 6:26 pm

  Leuke give-away: een topper bij ons is mijn pasta p(r)esto: http://mamamayapost.opendevelopment.be/pasta-presto/
  Amper een recept te noemen want er komt nauwelijks kookwerk bij te kijken maar voedzaam en erg lekker

 • Reply
  sophie brissinck
  april 28, 2016 at 8:40 am

  Zoals alle kindjes is ook onze avonturier gek op frietjes of een hamburger 🙂 Om wat tegengewicht te bieden, maken wij er onze eigen gezonde versie van! Hij mag zelf meehelpen en vindt dat fantastisch! Wij maken dus zelf onze eigen visburgers. Helemaal niet moeilijk en een tip om samen op regenachtige zaterdagen te doen! Courgettegroentefrietjes uit de oven maken het feestje compleet 🙂 Samen genieten!

 • Reply
  Lili en spinsels
  april 28, 2016 at 7:36 pm

  Een topper uit een fairtrade kookboek van de wereldwinkel: kip met venkel en abrikozen. Lekker met rijst of met patatjes. Baby, peuter of kleuter… dat gaat er altijd in. En papa en mama vinden het ook errrrrrg lekker!

 • Reply
  Ivy Jansen
  april 29, 2016 at 9:33 am

  Bij ons is de tagliatelli taart die ik ooit in de kookles leerde maken, nog steeds een topper.
  Tagliatelli koken, kaassaus maken, spinazie klaarmaken (of diepvriesvariant ontdooien) en gekookte ham in blokjes snijden. Alles onder mekaar mengen, een kant-en-klaar bladerdeeg in een springvorm leggen en daarop de tagliatelli. Alles een half uurtje in de oven.
  Snel (en op voorhand) klaar te maken, en gegarandeerd succes. En je kan eindeloos variëren met de groenten en het vlees…

 • Reply
  Lies
  mei 9, 2016 at 10:22 am

  De waarheid komt wel uit een kindermondje ? wat je Kobe opmerkte aan de kassa. Ik denk dat soms ook ☺️… Ben wel niet zo openhartig ?
  De receptjes probeer ik zeker eens uit. Groetjes

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.