0
MAMA ZIJN Uncategorized

My framily

IMG_2406
Ik ben meer dan alleen een mama. Ik zie mijn kindjes Kobe en Frauke doodgraag, maar na een dag hard werken, krijg ik echt energie van een koffieklets met een goeie vriendin bijvoorbeeld. Ik werk 4/5 op de redactie van Femma maar daarnaast werk ik als freelance journaliste voor verschillende magazines en websites. Tussendoor onderhoud ik deze blog, schreef ik enkele boeken en help ik bij de administratie van de zelfstandige tegelzaak van mijn Lief. Ik werk graag en heb mijn werk niet alleen nodig om financieel rond te komen, maar ook om mijzelf goed te voelen. Ik ga nooit uit de weg voor een nieuwe uitdaging. Ons huishouden doen we grotendeels zelf, maar we krijgen ook hulp via dienstencheques. Om helemaal in balans te blijven, vind ik het belangrijk om één tot twee keer per week te gaan joggen. Als er tijd over is, kom ik tot rust achter mijn naaimachine of doe ik creatieve dingen samen met vriendinnen in ons maandelijks naaicafé. Zowel online als offline draait mijn leven op volle toeren. Zondag is qualitytimedag. Die dag nemen we bewust tijd voor ons gezin en doen we iets leuks binnen-of buitenshuis.

Je leest het goed, zowel mijn Lief als ik zijn druk druk druk. “Druk is het adagium van deze tijd!” En soms droom ik van een rustiger leven. Echt. Om in deze ratrace te kunnen overleven, moet en kan natuurlijk niet alles perfect zijn. Onze kousenbak puilt uit van de weessokken. Soms roepen de kinderen dat hun onderbroeken op zijn. Van onze vloer kan je niet eten. En onze salon wordt soms gebruikt als speelzaal. Zonder een strakke organisatie met een weekmenu met vooraf ingevroren spaghettisaus en soep, redden we het niet. Foodboxes zijn heilig in drukke tijden. Apps die ons helpen bij het vinden van een babysit zijn goud waard. Tijd om mijn werk goed te doen, maar ook tijd voor mijn gezin, mijn lief, mijzelf, mijn vrienden en mijn hobby’s vind ik belangrijker dan een perfect huis, toch?

Zonder een sterk netwerk rondom ons zouden we de zorg voor onze kinderen in combinatie met onze drukke jobs dus nooit bolgewerkt krijgen. Gezamenlijke agenda’s zijn een groot hulpmiddel. Maar ook hulp van mijn mama en stiefpapa, broers en/of zussen, schoonouders, maar ook vrienden en babysits springen soms in voor de zorg van onze kids. Ik ben blij dat ik ze sinds kort ook een naam kan geven, vanaf nu zijn ze allemaal ‘framily’.

framily 
(de; v; meervoud: framilies)
°samenvoeging van het Engelse friends en family
°een netwerk van vrienden, bloed-en aanverwanten
°een evolutie van familie
°trend binnen het Gen Y-gezin

15 jaar geleden leerde ik mijn lief kennen, toen had ik het nooit gedacht, maar hij is echt de man van mijn leven, ook al zijn we nog niet getrouwd. Hij is de beste papa van mijn kinderen, maar ook mijn beste maatje. Als je ons ziet, zou je denken dat wij een typisch huisjeboompjebeestjesgezin zijn, maar niet als je onze achtergrond beter kent.
We komen allebei uit een ‘gebroken’ gezin en zijn zelf ook een soort van nieuw samengesteld gezin. Hij werd papa van een prachtige dochter toen hij 19 jaar was waardoor ik al 15 jaar plusmama ben.

Zelf komen we allebei uit een gebroken gezin. Hebben jullie even tijd?
Mijn vader heeft zes kinderen bij drie vrouwen. Bij zijn eerste vrouw kreeg hij een dochter, mijn oudere halfzus. Zijn tweede vrouw was mijn mama met vier kinderen waarvan ik de oudste ben, ik heb nog twee jongere broers en een jongere zus. Bij zijn derde vrouw kreeg hij ook nog een kind, mijn jongere halfbroer. Zijn oudste kleinkind is ouder dan zijn jongste zoon. Kan je nog volgen?
Mijn moeder leerde na een moeilijke periode 16 jaar geleden een fantastische man kennen, mijn stiefpapa die ondertussen de beste opa is van zijn stiefkleinkinderen. Hij heeft twee zonen, mijn stiefbroers.

Ook mijn lief komt uit een gebroken gezin, zijn ouders gingen uit elkaar toen hij twaalf jaar was. Samen hebben ze vijf kinderen. Zijn ouders hebben allebei een nieuwe relatie en ook daar zijn twee stiefbroers. Jullie kunnen je al voorstellen dat Kobe en Frauke echt veel oma’s en opa’s en nonkels en tantes hebben hé?

Toen wij elkaar leerden kennen, hebben wij gezworen dat we onze kinderen nooit willen aandoen wat wij zelf meegemaakt hebben. Zeg nooit nooit, maar tot nu toe lukt het ons aardig om ‘ons gezin’ in stand te houden, met de nodige ups & downs, maar niet perfect is ook goed zeg ik altijd. We voeden ons kinderen op met dezelfde waarden. We hebben hetzelfde doel. We willen dat ze opgroeien als sterke en assertieve mensjes die hun plan leren trekken in het leven. Als ze groot zijn, mogen ze doen wat ze graag doen, ze mogen hun passie volgen en we zullen hen sturen in hun talenten. Maar waar we vooral allebei naar streven is dat onze kinderen respect tonen, empathisch zijn en tolerant. En dat ze opgroeien als gelukkige kinders die later blij zijn met de keuzes die ze gemaakt hebben.

Waarom ik dit allemaal vertel? Een tijdje geleden mocht ik aanwezig zijn bij de boekvoorstelling van Framily, een boek over mijn generatie en na het lezen van het boek besef ik nog meer dat ik een kind van mijn generatie ben. Een echte Gen Y-ouder die eigenzinnige en positieve oplossingen zoekt voor een betere work-life balance waarbij mijn ‘framily’ een cruciale rol speelt! Proficiat Filip en Amélie om mijn leefwereld zo in kaart te brengen!

Benieuwd naar het boek? Het boek is uitgegeven bij Lannoo en kan je hier kopen. Of je kan het ook bij bol.com bestellen.
De boekvoorstelling ging door bij KID in Antwerpen, een keileuke kinderkledingwinkel waar je zeker eens moet langsgaan.
Met de ‘Framily’ pins kan je anderen tonen dat ze ‘framily’ zijn. Ze zijn hier te koop.

Leuk om weten. Filip Lemaitre ken ik nog uit een vorig werkverleden en aan hem heb ik veel te danken. Hij is babyboomer en partner bij Trendwolves, het Europees trendresearchbureau. Amélie Rombauts is fulltime Gen Y’er en richtte de blog daronsdaronnes.com op, een online ode aan het ouderschap en zeker een bezoekje waard. Allebei houden ze bij Trendwolves de vinger aan de pols van alles wat leeft bij Gen Y-ouders.
IMG_2415
framily_pin
IMG_2416
IMG_2418

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Viki
  april 8, 2016 at 7:33 am

  Mooi, zusje.

 • Reply
  Brigitta Vangeel
  april 8, 2016 at 9:56 am

  Zo herkenbaar!

 • Reply
  Josie
  april 8, 2016 at 10:21 am

  Lijkt me een heel interessant boek. Mooie post ook!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.