0
MAMA ZIJN Uncategorized

In de boekskes met Happy Kids: Steps Magazine

Schermafbeelding 2016-04-01 om 10.14.55

‘Mama, papa, ik verveel me! Wat gaan we doen?’ Dankzij Happy Kids heb je alvast een honderdtal originele antwoorden op deze vraag. Auteur van dit vrolijke doeboek is Lobke Gielkens, freelance journaliste van Steps. Voor één keer mag zij vragen beantwoorden in plaats van ze te stellen…

Lobke, vertel ons alles over je nieuwste boek!

Ik verzamelde een massa originele en goedkope ideetjes voor quality time met je kroost. Meer dan 100 tips laten kinderen kennis maken met authentieke dingen, ver weg van televisieschermen en tablets! Van beestige maskers, over confettizeep tot gepimpte turnpantoffels… Creatieve kinderen zullen zich een breuk kunnen knutselen met dit handige doeboek. Ook mini-avonturiers worden ongetwijfeld blij van het dino spotten, de blotevoetenpaden en andere ontdekkingstochten. Happy Kids is een heerlijk kalenderboek geworden dat je het hele jaar door kan gebruiken.

Hoe kwam je op het idee voor dit boek?
Zonder mijn kinderen Kobe en Frauke zou ik nooit aan zo’n boek begonnen zijn. Sinds hun geboorte blog ik op Leuke Wereld over onze maaksels, onze uitstapjes, onze ervaringen… Steeds meer lezers lieten mij weten hoe leuk ze onze tips vonden. Soms printen ze de blogposts zelfs af om een stadje te gaan bezoeken! Dus waarom geen boek, dacht ik bij mijzelf. (lacht) Andere ouders inspireren, dat was mijn doel. Ik stapte naar een nieuwe uitgever en voila, enkele maanden later is mijn derde boekenkind geboren.

Heb je samen met je kinderen alles zelf getest?
Absoluut! Elk uitje in het boek hebben wij zelf gedaan. Kobe en Frauke hebben er alvast superleuke herinneringen aan over gehouden. Gaan we nog eens naar de bloementuin, mama? Of wanneer gaan we nog eens naar het blotevoetenpad? Mijn kinderen staan alvast te springen om een vervolg te maken. (lacht)

Wat zijn voor jou de drie leukste dingen uit het boek?
Haaientanden zoeken in Zeeland! Een beetje mindfullness voor het hele gezin. Een hele voor- of namiddag zoeken naar fossielen. Zalig! En daarna ben je helemaal zen. Ook het blotevoetenpad vinden wij een toptip, omdat elke kleuter dit eens moet gedaan hebben. Lachen, gieren en brullen en je voelt je letterlijk één met de natuur! Als tip drie ga ik voor de bloemenpluktuin, want daar heb je een week later nog genot van door de mooie wildbloemen in huis.

Frauke en Kobe, de kinderen van Lobke, testen het blotevoetenpad voor het boek van hun mama.Frauke en Kobe, de kinderen van Lobke, testen het blotevoetenpad voor het boek van hun mama.

Wat is eigenlijk het grote verschil met je vorige boek, Het Leuke Vakantieboek?
Het grootste verschil is dat dit een kalenderboek is en dus bruikbaar doorheen het hele jaar. We geven je inspiratie voor Valentijn, Pasen, vakanties, Sinterklaas en de feestdagen. Maar ook de leuke uitstapjes vind je er nu in terug, iets wat niet te vinden was in het Leuke Vakantieboek.

Eerder schreef je ook al Het Leuke Mamaboek. Vind je eigenlijk ook iets niet leuk aan kinderen?
(lacht) Oh jawel hoor! Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Soms zou ik Kobe en Frauke ook wel eens achter het behang willen plakken als ze weer eens ruzie maken of hun kuren krijgen in de supermarkt. Maar de kunst is om dingen los te laten en zoveel mogelijk te genieten van je kinderen. Het klinkt cliché, maar ze worden zo snel groot dus je moet er vandaag zoveel mogelijk van genieten.

“IK KAN HEEL GOED BEGRIJPEN DAT SOMMIGE MAMA’S NIET OP EEN ROZE WOLK ZITTEN EN HET OUDERSCHAP ALS MOEILIJK ERVAREN”

Het is een trend om eerlijk en open te zijn over het niet altijd even makkelijke moederschap. In hoeverre ga jij daar in mee, op je blog en in je boeken?
Ik probeer op mijn blog ook een zo eerlijk mogelijke weergave te geven over het moederschap en alles wat er bij komt kijken. Ik vertel ook eerlijke verhalen over de moeilijkere momenten zoals slaapritueeltjes, broer- zusruzies of oververmoeide kleuters. En ik kan heel goed begrijpen dat sommige mama’s niet op een roze wolk zitten en het ouderschap als moeilijk ervaren. Bij ons is het ook verre van perfect. Ons huis is soms ontploft, de combinatie van werk en gezin is niet altijd gemakkelijk,… Maar nogmaals: we proberen de dingen wel zoveel mogelijk los te laten en te beseffen dat wij grote gelukzakken zijn. Mijn lief en ik heb twee gezonde kinderen op de wereld gezet, hebben allebei een toffe job en kunnen daarnaast nog leuke dingen doen zoals uitstapjes, vakanties of weekendjes weg. Wat moeten een mama en papa meer hebben?

Heb je nog een levensbelangrijke tip voor ouders die niet in je boeken of op je blog staan?
De grootste tip die ik zelf onlangs kreeg was: ‘Zorg dat je in balans bent.’ Je mag nog zo hard werken en nog zoveel energie verliezen, zorg dat je genoeg energiegevers hebt zoals speeltijd met je kinderen, sport of me-time. En over die me-time moet je je zeker niet schuldig voelen. Want mama’s die tijd maken voor zichzelf, zijn daarna eens zo’n goeie en gelukkige moeders!

Slotvraagje: welke leuk boek volgt er nu?
Ik zit altijd vol ideetjes, maar ik wil eerst even genieten van dit verhaal. Daarna zien we wel, als het zover is, weet ik jullie te vinden!

Happy Kids is uitgegeven bij Van Halewyck.

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Maai
    april 2, 2016 at 7:46 pm

    Heel leuk Lobke, hij staat hoog op mijn lijstje, klik hem een deze dagen hierheen 😉 En die laatste alinea zou ik moeten uitprinten. Die ga ik eens diep op me laten inwerken. Liefs

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.