0
MAMA ZIJN Uncategorized

Zo leer je je kinderen sparen

IMG_2956Kobe en Frauke leren sparen. Het is niet het belangrijkste, maar wel een belangrijk onderdeel in hun opvoeding vinden hun papa en ikzelf. Je kinderen de waarde aanleren van geld, respect hebben voor de dingen en leren dat wij hard moeten werken voor onze centjes, is iets wat wij hen echt willen bijbrengen. En later als ze groot zijn en zelf kunnen werken voor hun centjes, willen we hen ook echt leren dat als ze iets ‘extra’s willen ze er zelf voor moeten zullen werken.

Ze zijn misschien nog klein, maar we proberen hen toch al te leren sparen. Benieuwd hoe wij dat doen?

1. Zorg voor een leuke spaarpot
Kobe en Frauke kregen van de vrolijke Belgische kunstenaar Wim De Prez die al meer dan tien jaar schilderijen en sculpturen maakt, een leuke spaarpot van de Chuckfamily: een familie van 10 originele en kleurrijke spaarpotten. Zijn spaarpotten zien er zo schattig en kleurrijk uit en brengen je echt aan het lachen. Sinds een tijdje staat hun vrolijke spaarpot op hun eigen kamertje waar ze er met veel liefde voor zorgen. Als ze ergens een centje vinden, gaat het onherroepelijk hun spaarpot in.

2. Zorg voor een spaardoel
Zomaar voor niets sparen daar is natuurlijk niets leuks aan. Kobe en Frauke sparen voor een leuke spelletje en door hen elke week 1 euro te geven die ze in hun spaarpot kunnen steken, zien ze dat het vooruit gaat en hebben ze een doel. Geduld is ook een deugd die je kan aanleren ;-).

3. Stimuleer sparen
Geef niet zomaar altijd en overal cadeautjes, want zo raken ze natuurlijk keihard verwend en kennen ze geen waarde meer van geld. Leg hen uit dat mama en papa hard moeten werken voor hun centjes en dat ze hun centjes goed moeten bijhouden. Stimuleer hen dus ook om hun centjes te sparen, hoe jonger geleerd, hoe ouder gedaan!

4. Spaarrekening
Voor onze kindjes openden wij bij de geboorte een spaarrekening. Daar zetten we elke maand een bedrag op zodat het sparen goed vooruit gaat. Ook als ze centjes krijgen van meters, peters en familie met verjaardagen en feestdagen, zetten we dat altijd op hun spaarrekening.

5. Geef het goede voorbeeld
Wil je zelf iets groots aankopen? Leg hen uit dat dat niet zomaar kan, maar dat je daar lang voor moet sparen. Geef dus zelf het goede voorbeeld en zet bijvoorbeeld ook een spaarpot in huis en laat zien dat je hetzelfde doet als hen: centjes sparen.
Ik ben mij trouwens aan het verdiepen in de wondere wereld van YNAB, wie weet test ik dat binnenkort ook eens uit!

Geen zin om te sparen voor een spaarpot? Dan heb ik goed nieuws want ik mag van Wim De Prez een spaarpot uit de Chuckfamily weggeven!
CHUCKFAMILY - 10 originele spaarpotten
WIN WIN WIN
Wat moet je hiervoor doen?

Laat in een reactie hieronder jou ultieme spaartip weten en vertel erbij waarom jij kans wilt maken op zo’n vrolijke spaarpot van Wim De Prez?
Volgende week woensdag maak ik de winnaar bekend!
Succes ermee! Kobe en Frauke blijven ondertussen vrolijk verder sparen!
spaarpot_chuckfamily
IMG_2950

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Wim de Prez
  maart 30, 2016 at 7:51 am

  Leuke blogpost Lobke! In naam van de CHUCKFAMILY wens ik iedereen veel succes met de winactie!

 • Reply
  Annelore
  maart 30, 2016 at 8:00 am

  Hier zijn we ook helemaal weg van Wingo ☺️ wij gebruiken de spaarpot om dit haar al onze “gevonden” centjes in te bewaren. Na drie maanden zitten we aan 4,03€ ?

 • Reply
  Sofie Embrechts
  maart 30, 2016 at 8:09 am

  Onze spaartip: ons oudste zoontje wil heel graag een grote doos van technics. We hebben nu in het legoboekje aangeduid wat hij al kan kopen en waarvoor hij nog moet sparen. (dus als het wachten te lang duurt, kan hij zelf beslissen nu al een kleiner doosje te kopen.) Hij telt elke week zijn centjes in de spaarpot en wacht geduldig tot er voldoende in zit tot hij die doos kan kopen die hij wil. Maar door al dat tellen Is de spaarpot aan vervanging toe. Dus dringend een nieuwe nodig om verder te sparen. ☺

 • Reply
  Ellen Naait
  maart 30, 2016 at 12:08 pm

  Leuke spaarpotten! Ik wil ook wel zo eentje want onze oudste zoon (4j) is ook begonnen met sparen, hij heeft nu niet zo’n leuke spaarpot (gewoon een kubus), dus zo’n sjieke is wel welkom!

 • Reply
  Jozefien
  maart 31, 2016 at 7:18 am

  Als de zoon mee gaat winkelen, mag hij het muntje van de kar in zijn spaarpot stoppen. Zo krijgt hij af en toe iets, en is hij flink in de winkel. Twee klappen in één 😉
  Zelf heeft hij dus een spaarpot, maar zijn zusje nog niet, dus wij doen graag mee!

 • Reply
  Els
  maart 31, 2016 at 11:16 am

  Grappige spaarpotten :). Mijn dochter wordt in april 4, tot nu toe speelde ze enkel met zo’n plastiek schijfjes met gleufjes, wij noemen dat “bloemekes” als speelgoedgeld voor haar kassa’tje. Het allerleukste vindt ze “wisselgeld” teruggeven. Goed idee om haar vanaf nu ook eens echte centjes te geven (ook al zijn die minder kleurrijk ;).

 • Reply
  lobke
  maart 31, 2016 at 12:29 pm

  Mijn spaartip is: doe geen impulsaankopen. Als je steeds de bedenking ‘heb ik het echt nodig?’ maakt, wordt er zowieso minder gekocht. Ik wil best wel zo’n spaarpot winnen omdat mijn jongste dochtertje er nog geen heeft, ze leent er nu één van haar oudere zus, maar die wil die natuurlijk graag ooit terug!

 • Reply
  Ann Coemans
  maart 31, 2016 at 11:50 pm

  Wat zien die spaarpotten er vrolijk uit! Ik heb de vervelende gewoonte om kleingeld in mijn broekzakken en jaszakken te steken. De muntstukken slingeren hier werkelijk overal rond. Wanneer de meisjes er eentje vinden (en dat gebeurt geregeld), mogen ze dat muntstuk in hun spaarpot steken. Maar die spaarpot ziet er helemaal niet zo vrolijk uit!

 • Reply
  Dominique
  april 1, 2016 at 8:58 am

  Oh ik wil graag zo een spaarpot winnen omdat mijn zoontje soms ook een beetje gek is, net als die spaarpotten 😉
  Mijn spaartip is om hen ook te betrekken in hoeveel ze hebben en nog nodig hebben: als ze bv voor iets willen sparen van 20 euro, dan print ik een tabbel van 20 vakjes en laat hen elke week een vakje inkleuren/stickeren/stempelen (als ze per week 1 euro krijgen), dubbele fun dus!

 • Reply
  Inneke
  april 5, 2016 at 5:14 pm

  Wat een leuke spaarpotten! Ons oudste zoontje is nu 3, ik had er eigenlijk nog niet aan gedacht om hem te leren sparen, dus het idee op zich was voor mij al een goede tip! Verder nog geen ervaringsdeskundige dus, dus ik lees hier graag mee 🙂

 • Reply
  andaloes
  april 6, 2016 at 8:54 am

  Wij hebben nog geen kinderen maar ik weet nu al dat mijn man het erg zou vinden als onze kinderen hun spaarpotje zullen moeten leegmaken om iets te kopen. Zelf vind ik (nog steeds) sparen en wachten tot je iets kan kopen nog altijd super, je hebt precies meer voldoening achteraf. Aangezien we niet krap bij kas zitten denk ik dat we voor de middenweg zullen gaan… onze kinderen iets laten kopen met hun spaarcentjes en stiekem het bedrag toch op hun rekening storten.

 • Reply
  Kimmeke
  april 7, 2016 at 12:29 pm

  Mijn dochter haar speelkamer staat vol, maar toch wilt ze nog dat grote kinderdagverblijf van Playmobil waar ze eigenlijk geen plaats meer voor heeft.
  Dus … sparen maar meid! De beloning zal eens zo groot zijn!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.