0
MAMA ZIJN Uncategorized

Mag ik op de Ipad mama? 10 tips voor tabletgebruik bij kleuters

IMG_0071 Of ik een debat wilde bijwonen over tabletgebruik bij peuters en kleuters dat Ketnet organiseerde in de AP Hogeschool in Antwerpen? Daar moest ik niet lang over nadenken, want het gebruik van kleine en grote schermpjes is hier thuis een groot issue en we proberen hier allemaal een evenwicht te vinden tussen onze schermpjestijd: van televisie tot Netflix kijken, spelletjes spelen op de Ipad, mama en papa met hun smartphone of computer…in wat voor een wereld groeien onze kinderen eigenlijk op vragen wij schermverslaafden ons soms af? Tijd voor tips!

Deelnemers aan het debat waren Peter Adriaenssens (kinder- en jeugdpsychiater), Telidja Klaï (ontwikkelingspsychologe en Ketnet-medewerker), Sarah Vanden Avenne (orthopedagoge), Marine Smeets(project manager in het preventieteam van Child Focus) en Martine Tempels(Senior Vice president bij Telenet for Business en voorzitster van CoderDojo Belgium vzw, een programmeerclub voor kinderen), in het publiek zaten studenten, leerkrachten, journalisten en zeker twee mamabloggers waaronder zij en ik, jeuj!
CQJpekxUAAAH8zv.jpg-large
Het debat zorgde voor boeiende inzichten, ik leerde er echt veel uit en kon zelfs een vraag stellen aan Peter Adriaenssens himself! Of onze vijfjarige Kobe volgend jaar beter mee kan in het eerste leerjaar omdat we af en toe een leerrijk spelletje spelen? Zijn antwoord was negatief. Een tablet kan zinvol zijn, maar het vervangt zeker niet alles! Net zoals we alles met mate moeten doen, moet het tabletgebruik een gezonde mix zijn van heerlijk oude dingen en het integreren van nieuwe dingen. Ik denk dat we hier thuis dus niet zoooo slecht bezig zijn, al kunnen we wel iets leren uit de tien tips die aan het einde van het debat verzameld werden:

 1. Omgaan met media en technologie is een belangrijke vaardigheid bij kinderen. Scherm je kind dus niet af. Heb je zelf geen tablet, maak je dan geen zorgen, je kind leert op een andere manier ook dezelfde vaardigheden.
 2. Toon interesse in wat je kind doet. Maak van het tabletgebruik een gezamenlijk moment.
 3. Als je niet meedoet, is het belangrijk altijd in de buurt te blijven om een oogje in het zeil te houden en te helpen waar nodig.
 4. Maak goede afspraken met je kind rond het gebruik van de tablet; je kan bijvoorbeeld een “schermvrije dag” afspreken.
 5. Eén tot twee uur schermgebruik (Tablet, TV, computer,…) per dag is een goede maatstaf, opgedeeld in bijvoorbeeld blokken van 10 minuten.
 6. Geef zelf het goede voorbeeld: beperk de tijd die je zelf spendeert op tablet/smartphone. Laat je telefoon niet de hele dag je live gesprekken onderbreken.
 7. Laat de tablet geen makkelijke oplossing zijn om je kind bezig te houden; bepaalde vaardigheden leert je kind nog altijd het best op de “ouderwetse” manier (buitenspelen, met blokken spelen, ravotten, sociaal contact, etc.)
 8. Je kan je tablet beveiligen maar moedig je kinderen vooral aan om het te komen vertellen als er iets vreemds is.(Internet Safety Tip voor kinderen)
 9. Een goede app is een app die in balans is met de verschillende impulsen: korte spelletjes, korte filmpjes, etc… Daarnaast stimuleert de app je kind om bepaalde vaardigheden bij te leren.
 10. Lees vooraf reviews vooraleer je je kind met een app aan het werk laat gaan. (mijnkindonline.nl, mybee.nl)

Dit filmpje wilde ik jullie zeker nog laten zien want het toont mooi hoe baby’s en peuters groot worden met de tablet:

En ik heb nog een leuk nieuwtje voor jullie, want vandaag werd ook de nieuwe Ketnet Jr.-app voorgesteld en die hebben wij hier thuis meteen uitgetest! We maakten in enkele stappen eenvoudig een profiel aan. Wat leuk is want op basis van het geslacht en de leeftijd van het kind stemmen ze zelf het aanbod af op de ontwikkeling van hun kind, met diverse soorten programma’s en spelletjes van verschillende moeilijkheidsniveaus.

De app bevat afleveringen van hun favoriete programma’s en prettige spelletjes met de populairste Ketnet-personages in de hoofdrol. De app stimuleert spelenderwijs de ontwikkelingsvaardigheden van de kinderen Naast de programma’s zijn er motoriekspelletjes, spelletjes rond kleurherkenning, geluidsspelletjes, puzzels, geheugen- en tekenspelletjes. Een dikke proficiat aan Ketnet, kijk zelf maar eens, helemaal ukkepukproof :-).

Hoe zit het bij jullie? Hebben jullie regels over tablets? Hoe lang mogen jullie kids op de tablet? En geef jij het goede voorbeeld? Ik hoor het graag in de reacties hieronder!

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  buitenmus
  oktober 1, 2015 at 7:57 am

  Hm, ik dacht een tijdje geleden gelezen te hebben dat je je kind tot 3 jaar best weghoudt van tv en computer. Maar misschien is dat dan ook alweer achterhaald. Onze kleine meid gaat wel altijd vlak voor het scherm staan als de tv opstat. Intrigerend is het precies wel! En de tablet, dat kent ze nog niet.

 • Reply
  Annelyse
  oktober 1, 2015 at 8:52 am

  ik heb onlangs het paswoord van de ipad gewijzigd en de regel is dat ze elke dag max. 20 minuutjes op de ipad mogen (in 1 blok)
  als ze op de ipad willen zet ik het klokje en ontgrendel ik de ipad. En dat schijnt tot nu toe wonderwel te werken.
  Ik merk bij mijn kinderen dat ze vooral de duidelijke regels op prijs stellen

 • Reply
  Kim (Groene Pumps)
  oktober 1, 2015 at 11:49 am

  Oh dat ziet er een leuke app uit! Ook handig dat de tekenfilmpjes erin zitten. Lotte wordt wat kieskeurig “Bob bouwer!” of “Kaatje!” zijn haar favorieten, maar niet zo makkelijk terug te vinden onder de Ketnet Jr. achter de rode knop.
  Straks eens uittesten!

 • Reply
  Tine
  oktober 4, 2015 at 7:31 am

  Wij proberen die schermtijd hier ook wat te beperken, maar op een zondagochtend kan dat toch wel handig zijn 😉 Leuke app trouwens van Ketnet!

 • Reply
  liese
  oktober 4, 2015 at 7:51 am

  hier gaat de iPad pas aan bij wijze van afsluit van de dag (iPad of tv, kleuter mag kiezen). Overdag kijken we geen TV. Hij kijkt vooral YouTube filmpjes die hij zelf selecteert. Eén van ons houdt een oogje in het zeil. We beperken het tot 15 à 20 minuutjes maximum per dag. Soms als ik een app installeer speel ik er samen met de kleuter mee. Gebeurt eigenlijk bijzonder weinig, mss toch eens verder voor kijken….

 • Reply
  365 dagen nestelen: week #40 : Vanillemeisjes
  oktober 4, 2015 at 6:00 pm

  […] is zo’n tablet wel handig ? Ik ontdekte deze week de nieuwe app van Ketnet via leukewereld. Deze app maakt eerst een profiel aan van jouw kind (geslacht, leeftijd, …). Aan de hand van […]

 • Reply
  Graag gelezen #3 « Annelyse
  oktober 8, 2015 at 8:08 pm

  […] artikel over kinderen en iPads. Dat is ook wel een onderwerp waar ik soms over nadenk, ik heb zo’n zoon die verzot is op de […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.