0
MAMA ZIJN

De leuke mama in…Erika Van Tielen

Vanaf nu ga ik elke week op zoek naar leuke verhalen over het moederschap, de kleine dingetjes die het mama zijn zo fijn (en minder fijn) maken. Deze week bijt Erika Van Tielen, mama van Finn en Rowen, de spits af en dat vind ik bijzonder leuk!

Erikavantielen

“De leuke mama in mij? Een vraag die je, nog voor je over het antwoord kan nadenken, confronteert met het feit dat er vast ook een niet-leuke mama in jou schuilgaat. Eentje die af en toe moe of geprikkeld is. Die weleens de foute keuzes maakt of de verkeerde dingen zegt. Die het soms ook allemaal niet meer weet en gewoon probeert te redden wat er te redden valt. Nobody’s perfect, mama’s helaas ook niet. Alleen is dat allemaal voer voor minder leuke blogs in minder leuke werelden. In dit universum deel ik liever de hoogtepunten van het moederschap. En dan weet ik meteen dat ik plaats te kort ga hebben om al dat moois op te lijsten. Woorden te weinig ook om zoveel geluk te omschrijven. Maar kom, I’ll give it a try!

Laat me geheel onbescheiden aftrappen met de vaststelling dat ik tegenwoordig een veel leukere, slimmere en zelfs interessantere vrouw ben dan voor ik mama werd. Ook al maak ik minder reizen, lees ik minder boeken en lijdt mijn hersenactiviteit vrijwel continu onder een gebrek aan slaap. Dat komt- heel simpel- doordat mijn gevoelswereld de laatste jaren zo veel rijker is geworden. Kinderen maken immers emoties in je los waarvan je het bestaan misschien wel kon vermoeden, maar waarvan de intensiteit je alsnog van je sokken blaast. Trots, verwondering en vooral liefde. Heel veel en heel erg diepe liefde. Liefde die zich laat voelen in elke vezel van je lijf. Soms zelfs letterlijk. Als mijn kind zich bezeert, voel ik ook pijn. Als mijn kind ziek is, ben ik dat ook. Daar is niks zweverigs aan, dat zijn de harde wetten van het mama zijn.

Over naar de trots dan! Ik heb twee zonen en ze zijn allebei belachelijk prachtig. Mijn kind, schoon kind in ‘t kwadraat. De oudste is eigenzinnig en zo nu en dan behoorlijk contrair. Maar bij zijn grote mond hoort ook een bijzonder klein hartje. De jongste zou wel eens té lief kunnen worden voor deze planeet. Als hij lacht, word ik overvallen door het puurste geluk. En als ik ze vanop een afstand gadesla terwijl ze samen spelen, durf ik van contentement al eens een traantje wegpinken.

De verwondering tot slot. Er is niks mooiers dan de wereld (her)ontdekken door de ogen van een kind. Jouw kind. Je ziet nieuwe dingen, andere dingen. Kleine dingen worden plots heel groot. Banaliteiten veranderen in verrassende ontdekkingen.

En dan hebben we ‘t nog niet eens gehad over al die andere geneugten en voordelen van het Leuke Mama-pakketje. Over hoe je dankzij een kind eindelijk deftig leert relativeren. Over hoe je er met een kind ook een heus gezin bij krijgt. Over hoe je-willen of niet- plots lid bent van die fantastische mama-club. Over hoe geweldig het is dat je niet meer alleen jezelf bent, maar ook en vooral ‘de mama van…’. Over hoe je moederbrein op geniale wijze de niet onverdeeld positieve ervaringen geruisloos doet verdwijnen. Over hoe je de lelijkste kindertekeningen toch oprecht mooi leert vinden. Over hoe je je geen vragen meer stelt over snot, kots en andere uitwerpselen. Over hoe heerlijk het is om je kinderen ‘s ochtends nog even mee in bed te nemen. En ja, ook over hoeveel deugd het doet om na een drukke dag vol kinderbesognes ein-de-lijk tijd te hebben voor jezelf en je partner. Want hoe je ‘t ook draait of keert: je kan pas een leuke mama zijn als je ook een leuke vrouw bent!”

Meer verhalen over de mama en de vrouw in Erika Van Tielen lees je op haar blog waar ik trouwens geweldige fan van ben! Je moest al daar zijn, allé hup!
Ervaren jullie het moederschap net zo als Erika het omschrijft? Laat het ons gerust weten in de comments.

Processed with VSCOcam with g3 preset
Processed with VSCOcam with t2 preset
Processed with VSCOcam with x1 preset
Processed with VSCOcam with t2 preset

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Céline
  januari 21, 2015 at 8:50 am

  Erg herkenbaar! Mooi verwoord!

 • Reply
  Snottebellie
  januari 21, 2015 at 9:39 am

  Heel mooi verwoord! Ik ben na 1 post al fan van deze rubriek 🙂

 • Reply
  karoline
  januari 21, 2015 at 10:33 am

  Ik wist al lang dat ik mama wou woeden van meerdere kindjes …..De liefde die je elke dag voor ze voelt , is zalig …..en elke dag ik heb je zo gemist horen ….dan kan mijn dag niet meer stuk

 • Reply
  Maryshoppings
  januari 21, 2015 at 3:54 pm

  Schoon!

 • Reply
  Mamalogisch
  januari 21, 2015 at 5:41 pm

  Wat een heerlijk verhaal. Leuk!

 • Reply
  Ellen
  januari 21, 2015 at 9:50 pm

  Dat is nu eens EXACT omschreven hoe het mama-zijn in elkaar zit!
  Het mooiste in deze wereld is gewoon “mama zijn”!
  Ik heb trouwens ook 2 prachtige zoontjes, mijn 2 superhelden!

 • Reply
  Lore
  januari 23, 2015 at 8:18 am

  Moest ik zo kunnen schrijven als zij, k vertelde net hetzelfde 🙂
  Herkenbaar en zo hartverwarmend.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.