0
Uncategorized

Mamager van mijn gezin: zo combineer ik het moederschap met mijn job

Ik heb meer dan 24 uur in één dag, want naast mijn drukke wereld als (hard)werkende vrouw (ik werk momenteel 4/5 en combineer dit met freelance werk als journalist, om nog niet te spreken over alle andere nevenprojectjes die ik op mij neem), heb ik – zoals de meeste mama’s onder jullie – een extra job en dat is het mamagementvan mijn gezin! Ik mag zeker van geluk spreken dat ik bij Femma terecht ben gekomen, want door het nieuwe werken in te voeren, is de combinatie arbeid-gezin veel makkelijker. Maar ik besef heel goed dat niet iedereen die chance heeft!

Toen ik vanmorgen de discussie op Twitter #hautekiet over moederschap en de combinatie met een carrière volgde, dacht ik meteen aan mijn hoofdstuk Mama on-the-move in mijn boek. Het moederschap én je huishouden combineren met een drukke job is een niet te onderschatten klus. Zeker als je man ondertussen ook veel werkt (mijn man is hardwerkende zelfstandige) en je eigen ouders ook nog actief zijn op de arbeidsmarkt. En niet iedereen heeft de luxe om een poetsvrouw in huis te nemen!

Daarnaast wil je toch ook nog aan je zelfontwikkeling denken en wil je ook nog eens een geweldige vriendin én een lief Lief zijn! Bovendien is zorg voor je kinderen niet iets wat je zomaar kan plannen, kinderen zet je niet zomaar eventjes aan de kant of je ‘plant’ geen kinderen in je tijdsschema. Kindjes hebben hun moeder en hun vader broodnodig. Quality Time is niet iets wat je kan plannen, dat moet gewoon dagelijks aanwezig kunnen zijn. En is het zoveel gevraagd om ‘s avonds eens zelf aan de schoolpoort te staan om je kind af te halen? Of ‘s avonds een verhaaltje voor te lezen voor het slapengaan? Ik kan zeggen dat ik dit allemaal kan doen! Dankzij een goeie combinatie arbeid-gezin.


In mijn boek heb ik gepoogd om enkele persoonlijke toptips voor werkende moeders samen te stellen die het allemaal een beetje draaglijker kunnen maken, want geef toe, het is soms echt niet gemakkelijk hé? Ik geef er jullie graag al 3 mee, de rest ontdekken jullie in het boek :-).


Leg de lat vooral niet te hoog voor jezelf. Een kraaknet huis is heel leuk, maar ondenkbaar met kleine kinderen in huis.
Ik heb het lang geprobeerd, maar ik heb het opgegeven. Een huis waar je van de vloer kan eten, is iets voor als ik ooit op pensioen ga. Want zeg nu zelf, met twee kleine ukjes in huis is het onmogelijk om constant alles op te ruimen en te kuisen. Laat het los. Stop ermee. De beste moeders hebben vuile vloeren, vieze ovens maar zeer gelukkige kinderen. Ook jij!


Je bent een kei in plannen op het werk? Plan voortaan ook je eten: maak weekmenu’s.
Toen ik na mijn zwangerschapsverlof terug aan het werk ging, was het een ramp om iets op tafel te krijgen na een drukke werkdag. Maar voortaan plan ik op voorhand wat ik op welke dag ga klaarmaken aan de hand van mijn weekmenu. Ik baseer mijn menu op mijn boodschappen zodat ik alles in huis heb voor de hele week.

Weekend = koken + invriezen
Natuurlijk heb ik in de week geen tijd meer om nog uitgebreid te staan kokkerellen na een drukke werkdag. En een keukenprinses ben ik al helemaal niet. De oplossing? Voortaan kook ik in het weekend op zaterdag en/of zondag pastasauzen en stoofpotjes. Of heb je restjes? Invriezen die handel! In de week haal je je potje ’s ochtends uit de vriezer en ’s avonds hoef je alleen nog maar te ontdooien en het eten staat op tafel! Zeker sinds ik mijn sobere week heb geleefd, ben ik mij nog meer bewust van het feit dat in het weekend koken voor de week of restjes eten, geld opbrengt!

En jullie, hoe combineren jullie je werk met je gezin?

You Might Also Like...

13 Comments

 • Reply
  an
  februari 11, 2014 at 6:53 pm

  pfff … voorlopig lijkt het niet zo vlot te lukken … alletwee voltijds werken, een huis verbouwen, in de file gaan staan omdat de enige opvang die we vonden compleet de foute kant uit is … en dus ten vroegste om 18 uur thuis … Het enige wat we net beslisten, en daarmee ineens uw tip 1 gaan invoeren … we laten de rommel gewoon liggen en ik ik kuis nog 🙂 minder … en in ‘t weekend zijn we weg, dan moeten we er niet op zien 🙂 haha, nu nog wat goei weer en ‘t komt goed 🙂

  • Reply
   Leuke Wereld
   februari 11, 2014 at 10:53 pm

   Chapeau dat jullie allebei voltijds werken, iets wat ik niet meer zou kunnen, denk ik :-(.

 • Reply
  an
  februari 11, 2014 at 6:53 pm

  Deze reactie is verwijderd door de auteur.

 • Reply
  emmel-prutsemieke
  februari 11, 2014 at 9:03 pm

  ah heb jij een boek?

  • Reply
   Leuke Wereld
   februari 11, 2014 at 10:52 pm

   Allé, wist jij dat nog niet ;-). Zie link bovenaan ;-). Veel leesplezier hé!

 • Reply
  Twee emmerkes water
  februari 12, 2014 at 7:15 am

  Ik ben nu ook 4/5e gaan werken, anders kon ik het niet meer bolwerken. Vrijdag is nu poets-dag en lekker-rustig-‘sochtends-dag, mama-brengt-en-haalt-ons-dag en speciale-brooddozen-dag, en toch ook wel een beetje mama-dag 🙂
  voor de rest ben ik heel blij dat mijn man ‘s avonds kookt, hij is eerst thuis en begint er al aan terwijl ik ondertussen de kids oppik bij de naschoolse

 • Reply
  Inez
  februari 12, 2014 at 7:46 am

  Ik werk ook 4/5. En gelukkig hebben we de mogelijkheid van wekelijkse poetshulp (4u). Voor de rest maken wij op vrijdag of zaterdag een weekmenu op en op basis daarvan een boodschappenlijst. Ik doe dan zondagvoormiddag (zonder kinderen!) de boodschappen voor de rest van de week. Het helpt echt als je ‘s avonds thuis komt en niet meer moet nadenken wat te koken, maar direct kan beginnen. We zijn meestal met z’n allen thuis rond 17u30 en met een beetje samenwerking staat het eten meestal rond 18u à 18u30 op tafel. Gelukkig kookt de echtgenoot graag en maakt hij ook al wel eens dingen ‘in het groot’, zodat we paar porties in de vriezer kunnen steken voor later (denk: soep, balletjes in tomatensaus, stoofvlees, rodekool, …). Dicht bij huis kunnen werken zodat je niet elke dag uren onderweg bent, helpt ook natuurlijk (maar is uiteraard niet voor iedereen mogelijk).

 • Reply
  Khadetjes
  februari 12, 2014 at 8:07 am

  Ons werk ligt op 300m van onze voordeur, dus wij sparen héél wat woon-werk verkeer uit. Koken gebeurt in het weekend voor praktisch de hele week (en alles wordt in het dubbel gemaakt, zodat we een van de komende weken een maaltijd minder moeten voorbereiden). Ons huis heeft min of meer als status ‘ontploft’ maar ik trek het me niet aan. En dan de grote… ik heb twee ouders die twee volle dagen bij ons thuis komen (wij werken 6/7) en de kindjes geweldig verwennen én hele bergen werk verzetten. Zonder hen zou ik soms ook niet weten hoe het allemaal zou blijven draaien…

 • Reply
  Appelzee
  februari 12, 2014 at 8:35 am

  Mijn kinderen zijn al wat groter (8 en 10) maar een proper huis lukt nog steeds niet hoor. Als ik al eens aan afstoffen toe kom zegt mijn jongste: “Amai mama, je bent precies écht goed aan het poetsen!”. Alsof ik aan de Grote Schoonmaak bezig ben 😉
  Maar ik troost me altijd met de gedachte dat mijn kinderen niet trots tegen hun juf gaan vertellen dat ik het fornuis gekuist heb, maar wel dat ik een boek gemaakt heb. Welk voorbeeld wil je uiteindelijk geven, toch?

 • Reply
  Céline
  februari 12, 2014 at 8:46 am

  Voorlopig allebei voltijds. Om de 2 weken 4u poetshulp en voor de rest vuil laten worden 🙂 Vaak overdag warm eten op het werk, zodat er ‘s avonds niet moet gekookt worden en jaja, lang leve onze reuzediepvries! Af en toe een snipperdag om achterstallige administratie in te halen en even wat me-time te nemen. Was en plas na kinderbedtijd. Af en toe logeerpartijtjes bij de grootouders, iedereen content! Onthaalmoeder naast mijn werk en woon-werk verkeer duurt een halfuurtje. Dit voorlopig wel allemaal met 1 kindje, bij een 2de en/of bij starten met school, is de kans groot dat ik overschakel op 4/5, vooral om toch een beetje een relaxte mama te kunnen zijn 🙂

 • Reply
  Miss Mamalicious
  februari 12, 2014 at 10:36 am

  Ik werk 3.5/5e, maar combineer dit ook met freelance copywriting/redactiewerk. Dus vaak meer dan een fulltime. De tips die je aanhaalt, pas ik toe. De ene week met succes, de andere keer is het toch ploeteren. 🙂 Vooral als de kids drukke sportweekends hebben. Gelukkige een lieve man die veel helpt. Zo lukt het best goed. Gedeelde smart, is halve smart, hé. 🙂

 • Reply
  SnottebELLIE
  februari 20, 2014 at 10:05 am

  Hier erg gelijkaardig met Céline hierboven. Onze poetsvrouw is wel nog maar net aangevraagd 😉 dus ben erg benieuwd wat dit zal geven. Ik vraag me wel af hoe het gaat worden als er in augustus een tweede kindje bijkomt :).

 • Reply
  Lonly worker
  januari 25, 2017 at 4:34 pm

  Woaw wat een luxe hebben jullie allemaal!
  Hier alleenstaande mama met zoontje van 8! Gelukkig kan hij al veel zelf.
  Werk noodzakelijk fulltime, anders kom ik financieel niet rond!
  Om een goedbetaalde baan te hebben moet ik ook lange uren draaien… lees werk lee naar huis of ik krijg het niet gedaan.
  We ploeteren rond en ben wel bekaf maar ik leef nog.

  Zoon zit op school en naopvang va 8 tot 18u en dan file in – dus op kantoor van 9 tot 17u (niet genoeg om mijn fulltime te dekken) Tussen 18u en 21u is tijd voor mamagement. 21u laptop weer open tot 23u om mijn werkdag te vervolledigen. En bekaf gaan slapen.

  Vraag me soms af hoe ik zo nog lang ga kunnen leven.

  Zie momenteel geen directe oplossing:
  – In de buurt geen gelijkaardige job met gelijkaardig salaris.
  – 4/5 moeilijk, je bent “minder” aanwezig en betaald maar werk verminderd niet met 1/5
  – 4/5 te groot inkomensverlies
  – huishoudhulp niet te betalen

  Ik doe ook wel weekmenu’s, weekendkoken, … om net tijd en geld te besparen. Maar het blijft een dagelijks gevecht.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.