0
Uncategorized

Meer doen met minder

Het hield mij al een tijdje bezig. Minder geld uitgeven en ons huishoudbudget drastisch terugschroeven. Daarom stelde ik vorige week op de Femma-redactie het wilde idee voor om eens een week de vinger op de knip te zetten en ons gezin te laten (over)leven met 50 euro. Daarnaast ga ik volgende week een alleenstaande mama interviewen die moet leven met een beperkt weekbudget.

Gisteren startte ik mijn goedkope week.
Omdat ik niet van plan ben om heel de week diepvriesfrieten, appelmoes en curryworsten te eten, stelde ik een zo gezond en zo goedkoop mogelijk weekmenu op. Ik deed dat aan de hand van interessante internetbronnen zoals onder andere de blog van Dorien, de blog van Jack Monroe, het boek van Jamie Oliver. Onze frigo was bijna leeg, maar gelukkig staan er nog wat ‘gezonde’ producten zoals kikkererwten, witte bonen in tomatensaus, boontjes, pasta, kruiden, bloem, rozijntjes en havermout in onze voorraadkast en ook in onze diepvries zit nog wat zelfgemaakte spaghettisaus. Maar voor de rest is er weinig te bespeuren in onze kasten.

Normaal doe ik wekelijks boodschappen via Collect & Go maar daar geef ik al gauw gemiddeld 120 tot 150 euro uit! Stof tot nadenken! Dus ik ging onze wekelijkse ‘grote’ boodschappen voor één keer in de Aldi doen (omdat dit dichter bij was dan de Lidl en omdat ik anders meer naft zou uitgeven), daar had ik een goed gevulde winkelkar voor 20 euro met volle melk (mijn kinders drinken gelukkig geen groeimelk meer), goedkoop brood, beschuiten, prei, diepvriesbroccoli, goedkope koffie, goedkope charcuterie… Ik heb ondertussen ook keilieve vriendinnen (teruggevonden via Facebook!), die mij zullen helpen met eitjes en zelfgebakken brood. Dit deed mij gisteren extra stilstaan bij het feit dat internet een echte basisbehoefte geworden is, zeker als je moet overleven met een beperkt budget en op zoek moet gaan naar alternatieven. Het deed mij ook stilstaan bij het feit dat ik een geweldige omgeving heb waar ik op kan terugvallen in tijden van nood.
Ik zocht ook nog naar andere goedkope manieren om geld te besparen door bijvoorbeeld zelf wasmiddel te maken. Een leuk recept vond ik op haar blog. En ik ga ook proberen om op luiers te besparen door herbruikbare luiers te gebruiken die ik van haar mag lenen. Als ik niet weg moet voor het werk, breng ik Kobe naar school te voet of met de fiets (maar dat deed ik sowieso al). En mijn strijk zal ik voor één keer eens zelf doen in plaats van hem naar de strijkwinkel te brengen.
Dag 1 hebben we al overleefd. Met havermout en een smoothie van restjes fruit als ontbijt, boterhammen met goedkoop kippenwit van de Aldi voor Kobe, mijn Lief en mijzelf. Frauke krijgt gelukkig warm eten bij haar onthaalmoeke. Vanavond aten we overheerlijke spaghetti uit de diepvriezer. En daarna maakte ik nog een dessert van restjes brood. De lekkerste broodpudding (zonder eieren!) ever! Ik denk dat ik vandaag nog geen 4 euro voor 4 personen uitgegeven heb! Goed bezig dus :-).
Wie met weinig geld moet rondkomen, moet denk ik vooral proberen te leven van eenvoudige dingen die je zelf kan maken. Maar eerlijk gezegd ontbreekt de tijd soms om dat allemaal te doen. Laat nou net dat zijn dat we soms allemaal te weinig hebben hé, naast geld! TIJD!
Het volledige verslag van mijn 50-euro week lezen jullie volgende maand in Femma magazine.
Wish me luck!
x

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  Céline
  januari 28, 2014 at 8:04 pm

  Boeiend initiatief! Hier zou de kraan ook soms wat meer dicht mogen, dus leuk om wat tips te lezen!

 • Reply
  Sara @ in-pakt
  januari 28, 2014 at 8:22 pm

  Toen ik halftijds ging werken dachten we eigenlijk dat dat een financiële ramp ging worden. Maar al bij al valt dat dik mee en vinden we het nu héél normaal! En we eten ook nog steeds lekkere dingetjes, al zeg ik het zelf :). Maar inderdaad toch iets bewuster dan vroeger. En das misschien niet alleen goed voor onze portemonnee, maar ook voor vele andere zaken! Good luck!

 • Reply
  Anonymous
  januari 28, 2014 at 8:49 pm

  Leuk! Maar je moet vooral prijzen vergelijken. De laatste keer dat ik de prijs controleerde van volle melk was die in de Colruyt 1 cent goedkoper dan in de Aldi. En groenten en fruit zijn ook duurder in de Aldi. Vergelijken is dus de boodschap.

 • Reply
  Josie
  januari 28, 2014 at 9:00 pm

  leuk initiatief! succes nog deze week xxx

 • Reply
  Juffra Toertjes
  januari 28, 2014 at 9:24 pm

  Het zal je vast lukken…..:)

 • Reply
  Liesellove
  januari 29, 2014 at 6:10 am

  veel succes 🙂

 • Reply
  Susan van der Zwaag - Sondeyker
  januari 29, 2014 at 7:31 am

  Ik ben niet anders gewend om met zo’n budget rond te komen als het al niet weiniger is. Van weinig geld hebben wordt je creatief. Okay het is waar dat het ook tijd kost. Zoals cake bakken, brownies maken en grote pan chili maken voor een verjaardagsfeest…ipv kant en klare taart enzo kopen in de winkel. Heel veel plezier van je consuminderweek! Warme groetjes van Susan

 • Reply
  els
  januari 29, 2014 at 8:44 am

  Ok. Minder uitgeven betekent soms meer tijd investeren, maar dingen zelf doen levert ook meer voldoening op. En ja, als je minder uitgeeft, dan moet je eigenlijk ook niet zo hard werken en komt er automatisch meer tijd… 🙂

 • Reply
  Anonymous
  januari 29, 2014 at 9:01 am

  beste, goed dat je dit doet maar natuurlijk krijg je nu eens een brood of gratis eitjes van de vriendinnetjes. Waarom? Omdat dit maar eens een keer is en als bij wijze van experiment. Wanneer dit echter bittere realiteit wordt dan merk je dat je er alleen voor staat. En het is ‘cool’ om eens een weekje te consuminderen, maar je krijgt er echt geen zicht op als je het maar een weekje moet doen. Zeker de psychische kant die er dan nog eens bij komt zal jij niet ondervinden want ten slotte eindigt de week snel. Wegens ziekte hebben we ervoor gekozen dat ik thuis bij de kindjes blijf zodat mijn gezondheid niet nog verslechterd en hopelijk terug zal verbeteren zodat we in de toekomst terug 2 inkomens hebben. Tot dan moeten we het doen met zo’n 300 euro per maand voor eten/drinken/huishoudelijke spullen/kledij/kado’s/medische kosten etc. Wij komen toe; door inderdaad zoveel mogelijk zelf te maken, inmaken, 2dehands te kopen, prijzen te vergelijken en in actie te kopen ( hoewel de witte producten nooit in actie komen) etc. Ik heb ook geluk dat mijn moeder veel breit voor de kindjes en de wol dan meestal ook betaald. Wij hebben heel veel geluk dat we goed gespaard hebben en dat we dit eerder als een verrijking van ons leven bezien( je leert immers je echte vrienden kennen, leert om te gaan met geld, te overleven, en het belangrijkste te genieten van kleine dingen die echt belangrijk zijn).We proberen van ons spaargeld te blijven want daar komt ook een einde aan en wat als ik terug moet worden opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie…..Dus voorlopig doen we het zo ( met 2 kindjes onder de 2.5 jaar en eentje onderweg, dus pampers, melk etc) Je leert creatief zijn met restjes. Ik zou het interessanter vinden moest je dit meerdere maanden doen, dan pas krijg je een realistisch beeld. En vooral mensen die met weinig moeten toekomen/in armoede leven aan het woord laten. Daar leer je zoveel van. Ikzelf lees regelmatig consuminder blogs van Nederlanders. Die durven erover te praten. Ik heb het gevoel dat wij Belgen daar niet zo voor open staan terwijl iedereen wel eens een mindere periode in zijn leven meemaakt niet? Veel succes nog!

 • Reply
  Mamadammeke
  januari 29, 2014 at 6:56 pm

  Goedkoop is niet altijd zo gezond… Ik geef ook véél teveel geld uit aan eten, maar vind het wel belangrijk dat er goed spul in lijf en leden gaat van mij, en zeker van mijn dochter 😉

 • Reply
  Anonymous
  januari 30, 2014 at 9:06 am

  beste mamadammeke ik heb de opmerking geschreven boven die van jouw. En ik deel je mening. Maar zelfs al moet je letten op de centjes dan lukt gezond eten. Dus dit is een vooroordeel dat echt de wereld uit moet! Wij eten veel verse groenten en fruit ( hebben geluk dat een groothandel hier heel goedkoop zijn groenten/fruit verkoopt) En in ‘het seizoen’ maak ik veel in ( oa door te wecken) Dit is vele gezonder want er zitten geen toegevoegde suikers, bewaarmiddelen en kleurstoffen in. Ik maak onze eigen cruesli ook omwille van het bovenvermelde. We proberen dan ook in het notenseizoen noten te rapen en te drogen om hierin te doen. De kids vinden dat geweldig om te doen, net als ondertussen snoepen van de braamstruiken die we plukken om zelf confituur ( ook weer met minder suiker dan die uit de winkel en zonder dat er pesticiden zijn gebruikt want we plukken ze op de boerderij van mijn ouders dus ik weet wat ermee gebeurd) te maken. Brood bak ik zelf net als koekjes en cake ( weeral owv bewaarmiddelen, kleurstoffen en zoveel mogelijk suikers te bannen). Deze koekjes meestal met volkorenmeel ( is beter dan tarwemeel wel duurder) en zo min mogelijk met gerafineerde suiker. We proberen ook bio te kopen, toch zeker de producten waarvan ik weet dat er veel pesticiden gebruikt worden. En we eten altijd volkorenpasta ( in groot in de reclame kopen en dan scheelt het echt niet zoveel, je zit er sneller van vol nl.) Ook staat hier regelmatig couscous, bulger,tarwe,amaranth,quinoa etc op tafel om onze kids zoveel mogelijk verschillende dingen te laten proeven. En ik heb er al met mijn dokter, vroedvrouw en gyneacoloog etc over gehad omdat ik schrik had dat onze kinderen te weinig voedingsstoffen binnenkregen ( wij eten maar 3 a 4 dagen vlees bij ons avondeten per week en 1 maal vis ook alles in reclame gekocht) maar ze zeiden allen dat ze juist veel meer en beter aten dan de meesten dus…..Ook met een klein budget kan je veel doen en gezond eten. Onze kinderen vinden trouwens de zelfgedroogde appels en mango’s heel lekker als tussendoortje ( zelfgedroogd want die uit de winkel zijn behandeld en er is suiker toegevoegd). De tip is goed uitkijken, constant vergelijken en weten waar je moet zoeken. En tijd hebben natuurlijk om dit allemaal te doen. Maar ik bezie dit eerder als een hobby al dat inmaken enzo en eigenlijk of je voor 1 maaltijd of meerder maaltijden bv rode kool moet maken of appelmoes of direct meerdere porties inmaken, zoveel meer tijd vraagt dit niet alleen organisatie en planning……

  • Reply
   Mamadammeke
   januari 30, 2014 at 11:55 am

   Wat knap zeg, wat jij allemaal doet!!! Volgens mij ben je zelfs véél beter bezig dan ik ;). Maar het vraagt toch allemaal veel tijd he zeg, wat jij allemaal doen, het zelf wecken enzo? Vanaf de zomer ga ik parttime werken, en hoop ik ook van wat meer te kunnen doen in mijn huishouden en me met zulke zaken bezig te houden. Hier ook veel gedroogde vruchten enzo in huis, maar dat soort spul koop ik allemaal kant-en-klaar. Deze discussie is wel eens goed eigenlijk, elkaar ervan bewust maken hoe het met minder kan en zou kunnen.

  • Reply
   Leuke Wereld
   januari 30, 2014 at 12:18 pm

   Ik vind het ook bewonderenswaardig wat ze allemaal doet! Daarom dat ik het experiment ook aan het doen ben: meer doen met minder. Als je optelt wat je bespaart per week, per maand en per jaar zo! Kijken jullie alvast mee uit naar het verslag?

 • Reply
  Anonymous
  januari 30, 2014 at 3:02 pm

  beste mamadammeke enzo, ik vind van mezelf eigenlijk dat ik nog veel te weinig doe! Maar de truc is natuurlijk altijd oren en ogen open te houden en bewust om te gaan met grondstoffen/kennis enzo, zo leer je elke dag nog bij. En niet alles is per huishouden toepasbaar. Gewoon hetgene dat voor jullie van toepassing is kopen/gebruiken. En ook willen openstaan voor andere idëeen en culturen, je zal ervan versteld staan hoeveel je leert! En met bommakes praten 😉 Dat is heeel leerzaam, hoewel de meeste bommakes uit mijn grootmoeder haar rusthuis wel altijd zeggen tegen mij ‘ maar maske waar houde gij u mee bezig, er bestaan toch diepvriezers enzo’ En dan probeer ik uit te leggen dat het vooral ook gaat om gezonder te leven zonder al die toevoegingen maar dat snappen ze meestal niet 🙂 ( ik verschiet er eigenlijk al wel van hoe weinig wecken en andere oude bewaarmethodes nog gekend zijn bij onze grootouders). Ik ben zeer benieuwd naar uw artikel, gewoon kwestie van anderen hun ervaringen. Zoals ik al zei, je leert constant bij! En idd niet alleen kijken naar wat je bespaart/verbruikt per dag, maar per week, maand en jaar!. Veel succes nog! Aah ja, en het is zoals diëten, soms laat je eens een steekje vallen, maar dat is niet erg, gewoon terug verder doen. De kennis die je hebt opgedaan, verleer je niet!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.