0
Uncategorized

Hippe voornamen

Kobe en Frauke, zo heten mijn kinders en  tot op vandaag ben ik nog altijd blij met de keuze ervan en zij later ook hoop ik! Persoonlijk vond ik het zoeken naar een passende voornaam voor mijn kinders een topbeleving tijdens mijn zwangerschappen. Een naam kiezen is toch iets waar je eens goed over moet nadenken, want je kind draagt zijn/haar voornaam zijn/haar leven lang, dit was een gouden tip die ik meekreeg van mijn eigen mama. Want wie noemt zijn kind nu Den Boer of Loezer? Ik moest toch ff lachen toen ik die namen las afgelopen week. Hier staan nog meer van die vreemde voornamen…ocharme die kinders! Uit het stuk van Kelly (ja, een Kelly die het tot journalist geschopt heeft) dit weekend in De Standaard Magazine, blijkt dat je voornaam gevolgen kan hebben voor de rest van je leven en dat je, als je bijvoorbeeld Kelly – of Kevin heet, tegelijk moet opboksen tegen heel wat vooroordelen. Ben ik eigenlijk wel blij dat mijn moeder mij niet Kimberly of Shelly, Melissa of Shelly genoemd heeft! Blijkbaar was mijn moeder 31 jaar geleden heel modern denkend. Ook mijn broers Kwinten en Tim en mijn zus Femke, zijn blij met hun ‘moderne’ naam. 
Toen ik klein was, moest ik zelf wennen aan mijn voornaam Lobke omdat ik hem soms 3 keer moest uitspreken voor ze mij begrepen, of het met een b of een p geschreven was, of dat het mijn echte naam was? Maar vandaag ben ik zo blij met mijn eerste cadeau, omdat bijna niemand van mijn leeftijd zo heet. Ik ben dus blij om als Lobke door het leven te gaan.

Om te vermijden dat jullie je kinders Doedoe of Tamme Jonathan zouden noemen, geef ik graag enkele tips mee voor de perfecte voornaam:
– Zorg dat de voornaam bij de familienaam past, dus als je met je achternaam Selie noemt, geef je kind dan niet de voornaam Peter (zoals in de Kiekeboestrips)
– Maak het je kind gemakkelijk door niet te kiezen voor een naam die je op verschillende manieren kan spellen
– Denk aan associaties, dus Shakira, Pippa of Britney kunnen misschien wel negatieve vooroordelen hebben?
– Is het een jongen of een meisje? Kim, Robin, René, Beau….zijn namen die voor zowel jongens als meisjes worden gekozen en ook dat kan op school misschien wel voor pesterijen zorgen?
– Volg je intuïtie. Een naam kiezen is vooral ook smaak, en gelukkig dat mijn smaak verschilt van de jouwe anders heten binnenkort alle kindjes Kobe en Frauke
– Laat je inspireren door bronnen als voornamenboekjes, magazines, populaire voornamenlijstjes, online via Kind en Gezin, Google, Babynamen apps, blader door vriendenlijsten op Facebook of laat lijstjes maken door vrienden. 

Zelf heb ik in mijn boek mijn All Time Favourite Hippe Namen ABC gemaakt, dus nog een extra reden om naar de boekhandel te spurten en mijn boek aan te schaffen.

Mijn persoonlijke top 5 krijgen jullie wel mee:


Meisjes:
1. Frauke
2. Fiene
3. Lotta
4. Jutta
5. Renske

Jongens
1. Kobe
2. Juul
3. Jack
4. Briek
5. Ferre
En jullie, waar hebben jullie de voornaam voor je kind gevonden? Benieuwd!

You Might Also Like...

31 Comments

 • Reply
  Elke Jansen
  januari 25, 2014 at 10:45 am

  Ik vond dat 1 van de moeilijkste dingen tijdens mijn zwangerschap, en wat hebben we veel getwijfeld… Maar nu zijn we nog steeds erg blij (en hopelijk zij ook) met Tim en Daan!

 • Reply
  Jess
  januari 25, 2014 at 11:29 am

  Toevallig vorige wek een blogje over geschreven. Ik vond het ook zo lastig! Vooral omdat mijn vriend en ik het niet eens kunnen worden. Maar nu nog altijd blij met onze S.am F.ender 🙂

 • Reply
  Fenna Achternaam
  januari 25, 2014 at 11:42 am

  Namen is zo moeilijk. Onze oudste kreeg de mooiste jongensnaam S.imon. En de tweede zoon werd dus moeilijk, de mooiste naam al vergeven. We kozen voor P.hilip. Bij de derde wilden wij de tweelettergrepen en de -ie- erin houden. Voor ons meisje werd dat N.ieke.

 • Reply
  Jess Cee
  januari 25, 2014 at 11:49 am

  Hallo! Ik ben 30 weken zwanger en had al jaren een jongensnaam in gedachten, maar het wordt een meisje dus werd het een ‘zoektocht’ naar een meisjesnaam… Ik maakte een lijstje van 10 namen (allemaal andere dan dat ik graag hoorde van voor ik zwanger werd) en vroeg aan mijn vriend om ook eens te denken op enkele namen… Hij maakte zich er makkelijk vanaf en keek in de top 10 van België… Hij koos Emma en Feline, mooie namen, maar ik wil niet dat onze dochter met nog 2 Emma’s in de klas zit… We hebben dan eigenlijk nooit een naam gekozen, maar het was vanzelfsprekend dat die ene naam de naam voor onze dochter zou worden… Gisteren kozen we het definitieve geboortekaartje en het doet toch raar en het wordt officieel als je die naam ziet staan 🙂 Wij zijn er blij mee, we zijn benieuwd naar de reacties en hopen dat onze dochter er ook blij mee zal zijn… Eerlijk toegeven, hebben we rekening gehouden met alle tips die je geeft ! Ik kan jullie de gekozen naam nog niet verklappen, dit zal voor ergens in april zijn! Vele groetjes ! Jess cee

 • Reply
  Vanessa Reynders
  januari 25, 2014 at 11:53 am

  Onze naam voor een meisje lag eigenlijk al vast voor ik zelfs maar zwanger was! We wilden geen naam waarvan er 13 in een dozijn rondlopen, maar liever iets uniek zonder het belachelijk te laten worden. Aangezien we beiden fervente Home & Away kijkers zijn, kwam de naam de naam uit deze serie. Onze dochter hebben we Indi genoemd, afgeleid van Indigo. Past ook perfect bij haar korte achternaam Paris.

 • Reply
  Onlie Mie
  januari 25, 2014 at 12:23 pm

  Die van ons zijn al bijna van jouw leeftijd Lobke… Lobke vind ik trouwens ook een prachtnaam…
  Wij kozen voor Silke, Siebe en Frauke… 20 jaar geleden hoorde je dat niet echt veel… nu komen die namen al veel meer voor. Het zijn alle drie Friese namen… we wilden een beetje in dezelfde stijl blijven… alhoewel als Frauke een jongen was geweest had ze Lander geheten…en dat is niet echt Fries maar wel heel mooi…vonden wij. En wat ze er zelf van vinden? Ik heb hen nog niet horen klagen.

 • Reply
  Liesellove
  januari 25, 2014 at 12:29 pm

  Stefaan had Axelle op zijn lijst staan, ik ook maar ergens meer onderaan… Stefaan was er helemaal weg van en hoe langer hij er bezig over was, hoe meer ik er feeling mee had… uiteindelijk werd het dus Axelle en ik ben er nu héél blij mee 🙂 je hoort het af en toe en toch niet supervaak

 • Reply
  NeSt
  januari 25, 2014 at 1:32 pm

  Deze reactie is verwijderd door de auteur.

 • Reply
  NeSt
  januari 25, 2014 at 1:35 pm

  Bas is de roepnaam van een collegavriend van de papa van Stan. Toen we 2-3m samen waren zaten we een aantal uur met hen in de auto naar Parijs. Toen zei ik tegen Stan “Bas, dat zou ik ook wel willen als jongensnaam.” En Stan vond dat ok. 3,5jaar later was daar onze Bas :o)
  Voor ons mieke zijn we harder op zoek moeten gaan. Bas zou een Mette zijn geweest, maar toen ik zanger was van nr 2 was Mette zijn optie niet meer. Een hele zoektocht, tot we een auto passeerden met “Arthur en Jippe aan boord”. JIPPE!!!! De naam van ons meisje was een feit. Een jaar, 4 maand en 3 weken geleden had ik ons Jippe in mijn armen :o)
  Beide namen zijn precies op hen gekozen!!

 • Reply
  MaMoekA
  januari 25, 2014 at 1:40 pm

  Namen is iets moeilijks en zo persoonlijk! Gelukkig hebben we inderdaad allemaal niet dezelfde smaak 🙂 !
  Nu kan je altijd wel rekening houden met verschillende factoren bij het kiezen van een naam, zo kan je bv. ook letten op de initialen Bart Henkens = BH. Of rijmpjes, bv. Violette met de dikke te…… Maar persoonlijk denk ik dat pestkoppen de kinderen met een meest zorgvuldige en coolste naam nog zouden kunnen viseren, dan vinden ze wel weer wat anders wat hen een reden geeft.
  Zo kozen wij voor onze dochter een naam die eerder bij jongens wordt gebruikt. Al wordt Alex de laatste tijd wel wat vaker ook gekozen voor meisjes. Succes aan iedereen die in die leuke zoektocht zit, inderdaad een topmoment tijdens je zwangerschap!

 • Reply
  lielebeesje
  januari 25, 2014 at 3:10 pm

  Mijn man heet Jona en wordt vaak met ‘mevrouw’ aangesproken. Een unisex naam was bij ons dus uit den boze (hoewel ik Sam super vind voor een meisje). Uiteindelijk zijn het Lene en Thias geworden en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Lene kende ik van iemand vroeger op school en Thias vonden we door te variëren op Elias, maar eigenlijk komt het van Mathias. En dan blijkt dat mijn overgrootvader ook Thias werd genoemd!
  En oh ja, mijn ervaring is dat de keuze van de vrouw het haalt. 😉

 • Reply
  Anouk
  januari 25, 2014 at 3:38 pm

  Wij wilden graag namen die voor de kinderen zelf makkelijk te schrijven, uit te spreken zijn en een naam die niet iedereen heeft….. Bij ons in het dorp is er laatst nog een Anouk vernoemd vind ik zo raar….. omdat ik toendertijd de eerste in ons dorp was heeeeel lang geleden.
  Wij hebben onze dochters Lonne & Emme genoemd.
  Lonna zag ik in een Flair ooit staan maar ik ben niet van het ge- aaa, en Emme is van Emmelot maar dat vond ik niet helemaal bij Lonne staan…. Toen Emme al geboren was kwam ik erachter dat de dochter van Jennifer Lopez ook Emme heet alleen zullen ze dat anders uitspreken….. Diede vond ik een hele leuke naam voor zowel een jongen als meisje…. Groeten Anouk

 • Reply
  la merlette blanche
  januari 25, 2014 at 3:58 pm

  Hier een slachtoffer van de Kelly-vooroordelen! Ik heb helaas geen Standaard-abonnement (ik zou het cliché niet van zijn troon willen stoten, hé 😉 ), maar de intro wekt mijn interesse. De laatste weken word ik immers weer nogal geconfronteerd met Kelly-discriminatie. Ik lijk maar geen boeiende job te vinden ondanks mijn magna cum laude en ik durf beweren dat mijn naam daar voor een groot deel verantwoordelijk voor is.

  Onlangs liet ik – per ongeluk – mijn ontevredenheid over mijn naam merken aan mijn ouders. Heel moeilijk, hoor, zo’n situatie. Zij hadden 25 jaar geleden nooit gedacht dat die naam vandaag zo veel impact zou hebben, dat hij een van de redenen van mijn constante werkzoektocht zou zijn. De schuldgevoelens bij mijn mama, ik denk dat ze niet ver te zoeken zijn. Vrij frustrerend.

  Maar gelukkig zijn er dan voorbeelden als Kelly Deriemaeker 🙂

  • Reply
   Leuke Wereld
   januari 25, 2014 at 7:58 pm

   Ik heb daar zelfs nooit bij stil gestaan dat de naam Kelly zo’n negatief imago heeft. Ik heb keitoffe vriendinnen die Kelly heten en die bovendien geweldig intelligent zijn. Ik denk dat we maar eens moeten stoppen met vooroordelen hebben (en vooral werkgevers!). Als ze jou niet willen aannemen, zijn ze het zelfs niet waard!

 • Reply
  3jongensmama
  januari 25, 2014 at 6:08 pm

  Wij wilden originele namen die je niet al te veel hoort maar toch gemakkelijk kan uitspreken. Onze zonen noemen Jenne en Wiebe. Voor onze 3e zoon hebben we zijn Afrikaanse naam gehouden( Ethiopische adoptiezoontje) omdat we dat belangrijk vonden om zijn naam te houden en gelukkig vonden we het direct ook mooi klinken: Redeat.
  Moesten we een meisje gehad hebben zou het een Bente geweest zijn.

 • Reply
  emmel-prutsemieke
  januari 25, 2014 at 8:52 pm

  Niets mis met Robin, Beau…laat je vooral niet beïnvloeden zou ik zeggen, kies een naam die je graag hoort….

 • Reply
  MaamkeBuiten
  januari 26, 2014 at 8:56 am

  Onze dochter heet Maamke Mette Mare 🙂

 • Reply
  MaamkeBuiten
  januari 26, 2014 at 8:57 am

  Onze dochter heet Maamke Mette Mare 🙂

 • Reply
  Woohoo
  januari 26, 2014 at 9:07 am

  Onze dochter heet Sam en ik vind dat een supermooie naam. Heb even getwijfeld, maar nu ze bijna 2 is, kan ik echt niet anders dan beamen: het past er echt goed bij! 🙂 Bij ons stonden heel veel unisexnamen op het lijstje, maar dan wel altijd voor net het andere geslacht: Sam voor een meisje, Renée voor een meisje, Robin voor een jongen, Noa voor een jongen, …

 • Reply
  Melissa
  januari 27, 2014 at 8:32 am

  Eerst en vooral, super leuk blog!
  Ik noem … Melissa.
  En geen problemen ondervonden met mijn naam tijdens mijn schooljaren en ook niet bij het vinden van een leuke job en ik kom ook al helemaal niet uit een sociale woonwijk 😉
  Ondertussen 2 kindje en de namen hadden we al voor we zwanger waren. Wouden ook niet echt namen die iedereen heeft. Als de juf in de klas Emma of Marie roept, draaien er al 7 hun hoofdje. De onze heten: Nizette (of Zetty) en Sitze.

 • Reply
  Inez
  januari 27, 2014 at 8:36 am

  Onze oudste heet Mon en is er gekomen als ‘compromis’. Ik hoorde graag Darius voor een jongen, maar dat vond mijn man absoluut niks en hij hoorde heel graag Lucas. Maar ik heb een hekel aan namen die te veel voorkomen en dat is met Lucas het geval. Als je die naam roept op straat, dan kijken er nog minstens 10 andere jongens om. Niet leuk dus. Dus beslisten we om geen van die twee namen te nemen en voor iets totaal anders te gaan. We hebben enkele avonden ieder om beurten zitten opsommen uit zo’n namenboekje. En altijd ging het van ‘bah’, ‘neeh’, ‘nope’, ‘zijt ge zot’, … 🙂 En op een avond las mijn man “Mon” voor uit het boekje en mijn eerste reactie was, “he, da’s wel leuk”. En zo was die eerste naam gekozen. Voor onze tweede zoon ging het heel spontaan. We waren op een avond op een optreden van een swing-band met 3 jazz-zangeressen. Merkt mijn man op dat één van de muzikanten in de swing-band een oude jeugdkennis was van hem. “Hé, dat is Dree Peremans”. En mijn eerste reactie was dat ik dat nog wel een leuke naam vond voor een jongen. En zo was onze 2de naam gekozen. We hebben er wel voor gekozen om het met één -e te schrijven: Dre (ja, zonder accent op de -e). Dus, Mon en Dre Lombaerts. En wonderwel, de namen passen echt bij hen. 🙂

 • Reply
  Inge Hermans
  januari 27, 2014 at 12:49 pm

  Bij namen treed ook een soort van gewenning op. Als je een naam de eerste maal hoort ga je wel even denken van “wauw, wat een leuke naam”, of misschien vindt je hem toch helemaal niks, maar na verloop van tijd ben je er zo aan gewend en passen persoon en naam helemaal samen en zou je nog geen betere naam kunnen verzinnen. Want hoewel mijn man en ik toch hard getwijfeld hebben over de naam van onze dochter, was dit toch de reden dat we het wel hebben gedaan. Onze kleine meid noemt Tjorven, minder evident voor een meisje. De gemeente maakte aanvankelijk een rijksgisternummer voor een jongen aan en we kregen ook een kaartje proficiat met jullie zoon. We beseffen dat ze in haar leven vaak zal moeten uitleggen dat ze geen jongen, maar een meisje is. En toch, toch past die naam zo goed bij haar.

 • Reply
  Inge Hermans
  januari 27, 2014 at 12:50 pm

  Bij namen treed ook een soort van gewenning op. Als je een naam de eerste maal hoort ga je wel even denken van “wauw, wat een leuke naam”, of misschien vindt je hem toch helemaal niks, maar na verloop van tijd ben je er zo aan gewend en passen persoon en naam helemaal samen en zou je nog geen betere naam kunnen verzinnen. Want hoewel mijn man en ik toch hard getwijfeld hebben over de naam van onze dochter, was dit toch de reden dat we het wel hebben gedaan. Onze kleine meid noemt Tjorven, minder evident voor een meisje. De gemeente maakte aanvankelijk een rijksgisternummer voor een jongen aan en we kregen ook een kaartje proficiat met jullie zoon. We beseffen dat ze in haar leven vaak zal moeten uitleggen dat ze geen jongen, maar een meisje is. En toch, toch past die naam zo goed bij haar.

 • Reply
  an
  januari 28, 2014 at 8:38 am

  Ik was 5 maanden zwanger denk ik en we gingen alvast eens wat winkels bezoeken om een lijst te leggen … en daar hing een supermooi geboortekaartje van een jongetje dat net geboren werd … vic … dat was ‘m, wisten me direct! Voor nummer twee, weer een jongen, hebben we gezocht naar een naam die ook drie letters heeft … en dat is jul geworden … Vic en Jul … de twee broertjes … 🙂

 • Reply
  Milie
  februari 9, 2014 at 8:49 am

  Bij ons was het een “moeilijke” zoektocht: ik hou van namen waar een A in komen, ik heb een Franse vader en familie dus moest de naam zowel in het Frans als in het Ndl op dezelfde manier uitgesproken worden (mijn naam is Emilie en je kunt niet geloven hoe vaak ik mensen moet corrigeren), er mocht geen R in komen, want dan krijgt mijn ma onder haar voeten ;p van mijn pa omdat ze die verkeerd uitspreekt (volgens hem hé) en we wisten niet of het een jongen of meisje zou zijn.
  Mijn man had ooit een meisje als leerling in zijn klas met de naam “Nanou”, hijzelf was meteen verkocht, ik was nog niet overtuigd (en nog niet zwanger toen hij daarover al begon), maar na een tijdje “it grow on me” en hoopte ik stiekem dat het een meisje zou worden.
  Onze dochter van 5 heet Nanou en ik ben nog steeds supercontent met haar naam, dat volgens mij perfect bij haar past.
  x

 • Reply
  Liselore
  februari 12, 2014 at 8:06 am

  Hier Miel en Juul! Vind ik zalig samen passend en kunnen niet verkeerd uitgesprokel worden.

 • Reply
  Christel
  juni 3, 2014 at 6:17 am

  Beste,

  Mijn vriend heeft 2 zonen, en begin met B voornaam, Brad & Brent. Helaas hij wou graag dat onze kind ook begin met B, helaas weet ik niet wat is mooiste voornaam met B. Misschien kunnen jullie mij helpen leuke voornaam vinden. Ik weet zelf nog geen geslacht, echt verassing en eerste keer dat ik zwanger ben.

 • Reply
  yelle
  maart 15, 2015 at 4:15 pm

  ja reneske

 • Reply
  nikita
  december 25, 2015 at 8:58 pm

  Onze dochter heet Lina als het een jongen was wou ik de zefste letter gebruiken en ging het Lian zijn maar kan ook voor meisje werden gebruikt.
  Ook mijn naam nikita is Russisch en daar geven ze dat aan jongens

 • Reply
  Nathalie
  februari 15, 2016 at 2:02 pm

  Hallo,
  Allereerst leuke site ?? wij verwachten in juni ons eerste kindje, een meisje ?. Stilaan zijn wij aan het zoeken voor een mooie naam.
  Wij twijfelen nog tussen 2: emilie en feline ( uitspraak felien)

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.