0
Uncategorized

Wat is uw thuisgevoel?

Voor de Femma vorige maand kreeg ik de geweldig fijne opdracht om twee verschillende thuistypes te interviewen. Alle verschillende thuistypes vind je terug in het trendrapport van het ILIV. Zelf kan ik mij niet echt plaatsen onder een bepaald thuistype, ik heb heel graag bezoek en iedereen is hier altijd welkom, maar toch heb ik het graag dat mensen even verwittigen voor ze komen. Kwestie dat ik de rommel die hier soms ligt toch nog een beetje kan opruimen. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit?

Ik moest niet lang nadenken om een vrouw te zoeken wiens deur altijd open staat en waar iedereen welkom is. Ik klopte dus weer eens aan bij Tuchila, haar behangpapier in de keuken is ondertussen nationaal bekend. Waar hebben jullie dit nog gezien? 

Het interview lezen jullie hier:


Iedereen welkom bij Tuchila 

‘Als er bezoek is, voel ik mij in mijn element’


Ontwerpster Tuchila Kamps (38) woont samen met haar partner Erik en haar drie kinderen Roos, Storm en Lena in een nostalgisch ingericht herenhuis in Antwerpen Berchem. Wanneer je bij haar aanklopt (want de bel doet het niet), voel je je meteen thuis. Ik word ontvangen met een lekker tasje koffie in retro servies en raak meteen aan de praat met deze gezellige dame. ‘Ik ben zo graag thuis,’ zegt ze. ‘Wij hebben een echt inloophuis, iedereen is hier welkom. Als kind was het gezinshuis bij mijn ouders in Nederland. Maar dat gezinshuis is nu verlegd naar ons huis in Antwerpen. We gaan allemaal nog graag terug naar ons ouderlijke huis, maar door de komst van de kleinkinderen is er een nieuw soort gezin ontstaan waarbij mijn broer, mijn ouders en onze vrienden geregeld onverwacht over de vloer komen en mee aan tafel schuiven. De vriendjes van onze kinderen komen vaak mee naar huis na school en eten soms zelfs mee. Thuis voelen wij ons veilig en geborgen, het is de plek die van ‘ons’ is!’

Kloppend hart van het huis
‘Alles wat in huis gebeurt, doen wij ook echt samen. Dat is niet obsessief, maar er is wel een vanzelfsprekendheid waarbij iedereen zich prettig voelt. Deze keukentafel komt uit het café waar mijn partner en ik elkaar ontmoet hebben en is het hart van ons huis. We ontbijten uitgebreid aan deze tafel, of de kinderen knutselen er terwijl ik sta te koken en Roos onder de tafel zit. Wij merken heel hard aan de kinderen dat wanneer ze samen willen zijn ze aan de keukentafel komen zitten, dat is gewoon zo. Het gebeurt soms ook dat ik hier de was zit op te vouwen en er een vriendin komt aanbellen, dan begint zij gewoon mee de was op te vouwen. Dat zegt iets over onze vriendschappen, ik zou dat ook doen voor mijn vriendinnen. Ik kan geen halve vriendschappen hebben: ik ben bevriend met iemand of niet. Als ik iemand in mijn hart sluit, dan is die persoon echt altijd welkom. Mijn man en ik zijn echte gezelligheidsdieren. Als er bezoek is, voelen wij ons in ons element. Dat is iets typisch Nederlands denk ik. Wij hebben vrienden die komen helpen met opruimen (lacht), dus opruimstress heb ik echt niet als er bezoek over de vloer komt. Erik houdt van koken à la Jamie Oliver met grote pannen waar iedereen van kan mee eten. Feestjes zijn vaak spontaan bij ons. Laatste belde er één van onze vrienden: ‘Hey, de worst is in de aanbieding, zullen we barbecueën vanavond?’ Dan haal ik wat dingen uit de vriezer en twee uur later zitten we in de tuin samen en is het hier één fijne boel. Dan is het ook superfijn dat er iemand gewoon spontaan begint af te wassen. Ik zou hetzelfde doen op iemand anders zijn feestje.’

Inrichting uit de tijd van toen
‘Ik hecht heel veel belang aan mijn interieur, merk je dat? (lacht) Dat wil niet zeggen dat ik er continu mee bezig ben. Als het goed is, mag het ook gewoon zo blijven. Ik ben best wel nostalgisch aangelegd, dat zie je aan veel elementen van vroeger die wij opnieuw in huis hebben gehaald. Ons huis moet zeker niet de perfecte look hebben, perfectie is saai en niet vol te houden met kleine kinderen. Het mag hier gerust leven en wat rommelig zijn. Eén keer per week ruim ik de hoek van de keukentafel op en maak ik er hoopjes van.’

Thuismoeder

‘Vakantie houden wij ook vaak thuis. Wij gaan zeker niet altijd weg. In de zomervakantie probeer ik het zomergevoel dat ik zelf als kind had, door te geven aan mijn kinderen. Als het heel warm is, dan douchen onze kinderen met de tuinslang in de tuin. Dat vinden zij fantastisch. Als het regent, dan picknicken we in de woonkamer. Dat zijn dingen die bijdragen aan hun thuis-en familiegevoel en dat geef ik bewust mee. Ik hoop dat mijn kinderen later met heel veel plezier terugkijken naar hun thuisgevoel. Ik heb jarenlang keihard gewerkt maar zag het eerlijk gezegd niet zitten met kleine kinderen om dat tempo aan te houden en er nooit voor hen te zijn. Daarom ben ik na de geboorte van mijn oudste dochter Lena beginnen naaien met oude stofjes. Steeds meer vriendinnen wilden mijn kleding kopen en zo is mijn webshop www.tuchila.com geboren. Daarvoor heb ik veel moeten investeren maar nu ben ik wel een gelukkige thuiswerkmoeder!’

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Stan nel
    december 21, 2013 at 10:22 pm

    Ik was er als de kippen bij…bij dat interview in het femma tijdschrift! 😉

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.