0
LIFESTYLE Organisatietips

Sparen mét en voor je kinderen vanuit je kot

Weet je nog dat ik je vertelde over Yongo (hét online spaarplatform) dat wij ondertussen al enkele maanden uittesten! Wel, ik ben daar wildenthousiast over want het is zo’n handig platform, zeker in coronatijden! Want we hebben hier al een uitgesteld verjaardagsfeestje én groeifeest, en het verlanglijstje ziet er ondertussen alweer helemaal anders uit.  Met de Yongo-app is dit dus helemaal geen probleem, want vrienden en familie kunnen vanop afstand een centje bijdragen en dat op een leuke, veilige en interactieve manier.

Van kindsbeen af leren sparen
Zo geef je je kind al van kleins af aan de mogelijkheid om zelf te leren sparen voor iets groots waar hij/zij al lang van droomt. Laat ik dat ‘leren sparen’ nu iets superbelangrijk vinden. Als klein Lobke hadden wij het financieel niet zo gemakkelijk thuis, als kind en puber heb ik echt geleerd hoe het is om weinig (tot geen) geld te hebben en heb ik echt moeten leren sparen voor iets dat ik  keigraag wou. Die grote levensles wil ik vandaag zo graag meegeven aan mijn eigen kinderen. Toen ik Yongo ontdekte, wist ik het meteen: dit gaat mijzelf én mijn kinderen echt helpen.

1. Leer je kinderen thuis eerst met echt geld omgaan


Op school leert je kind vast en zeker wel geld tellen, maar echt met geld leren omgaan, dat is nog andere koek. Kobe en Frauke denken soms echt dat bepaalde dingen gratis zijn én net dat wil ik hen graag bijbrengen. Mama en papa moeten hard werken voor hun centjes en niet alles is vanzelfsprekend. Dus…door hen wekelijks zakgeld te geven en een spaarpot leer ik hen de waarde van geld aan. Om hun geld te leren tellen heb ik trouwens een leuk spelletje gemaakt. In preteaching tijdens is dit misschien ook leuk voor jou om eens uit te testen:

2. Maak een verlanglijstje via de Yongo-app
‘Waarmee kunnen we Milleke plezier doen? Wat zou Frauke graag willen voor haar Lentefeest?’ Je herkent de Whatsappberichtjes van familie en vrienden vast wel. En dan antwoord ik altijd dat ze niet te zot moeten doen want dat ze al speelgoed genoeg hebben. Meestal stel ik voor om een ‘beleving’ of een uitstapje cadeau te doen of mee te sparen voor iets groots van hun verlanglijstje. Zo droomt Frauke samen met haar broer van deze supergrote opblaasbare turnmat van AirTrack, prijzig maar niet onmogelijk als ze ervoor leert sparen.  Afgelopen weekend maakte ik tijd (want dat hebben we in coronatijden) om de Yongo-app op haar iPad te installeren. We maakten samen een verlanglijstje aan en via de Spaaracademie leert ze nu sparen voor haar turnmat. Groeifeest binnenkort? Dan kan ze zelf vrienden en familie uitnodigen om mee te sparen en haar droom te laten uitkomen. Handig toch? Is er nog niet voldoende geld gespaard na één feestje? Niet getreurd! Ja kan je supporters (meters, peters, oma’s, opa’s, vrienden…) bij een volgende gelegenheid opnieuw uit om mee te sparen voor het geschenk dat je kind wil. Feestjes zijn er altijd en het zou toch fijn zijn om je kinderen aan te leren dat als ze iets echt heel graag willen dat ze dan geduld moeten hebben en er heel lang voor moeten sparen soms.

3. Geld over? Spaar voor later

Dit vind ik ook erg handig! Want als je een verlangslijstje hebt gemaakt en er is nog geld over, dan kan je dit geld opzij te zetten voor later via je Yongo Moon (om te sparen) of Yongo Star (om te beleggen). En zo kan je meteen ook het verschil tussen sparen en beleggen uitleggen aan je kinderen. 

Conclusie? Ik vind ben echt een keiharde voorstander van Yongo en ben dus met plezier hun Yongo-ambassadeur én money-tester. Waarop wacht je nog?

Hier kan je leren hoe Yongo werkt én de app kan je installeren via je app store.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.