Draagt jouw kind altijd een fietshelm? Een pleidooi!

Het nieuwe schooljaar is ondertussen alweer een tijdje bezig en maar al te vaak kom ik op weg naar school kinderen tegen op de openbare weg ZONDER fietshelm op hun hoofd. Want…een fietshelm is in ons land niet verplicht. Say what?

Ik dacht altijd dat het dragen van een fietshelm net wel verplicht was bij jonge kinderen want het lijkt me logisch dat je je kind nooit op de openbare weg stuurt zonder helm. Toch? Zeker toen ik laatst het verhaal las van een kinderneurochirurg aan het UZ Leuven:


“Het aantal ongevallen in het verkeer is in ons land erg hoog. In vele gevallen houden fietsers zelfs hoofdletsels over aan die ongevallen.Kinderen rond de twaalf jaar zijn vatbaarder voor peer pressure, zij zijn dus de moeilijkste groep. Wij stellen daarom voor om de fietshelm te verplichten tot zestien of achttien jaar, zo creëer je een gewoonte en zullen meer mensen vrijwillig de helm dragen.”

Terug naar school & veilig op weg
Helemaal akkoord! Want je wilt toch ook voorkomen dat je kind straks een hoofd-of hersenletsel krijgt na een val met zijn/haar fiets op weg naar school of tijdens het spelen met vriendjes of vriendinnetjes. Daarom pleit ik voor het aankweken van goeie gewoontes en tijdens het leren fietsen van je kind de fietshelm te promoten. Leg bijvoorbeeld uit aan je kind hoe belangrijk het is om een helm te dragen, en maak duidelijk dat een fietshelm beschermt tegen vallen of stoten. Laat je kind rekenen op een onmisbare bondgenoot op weg naar school, tijdens tochtjes of om te spelen met vrienden: de fietshelm! Misschien is het wel stof voor een nieuwe Beloofd-campagne : laten we aan elkaar beloven om vanaf nu een fietshelm te dragen. Deel een foto en laat zien dat het helemaal niet zo oncool is om een helm op je hoofd te zetten. (en geef zelf als mama of papa het goede voorbeeld!)

Misschien kan het een stimulans zijn om een extra leuke helm uit te kiezen voor je kind! Je vindt vast en zeker een leuk exemplaar op helmonline! En als je dan toch bezig bent met je veiligheid op de openbare weg, denk dan eens aan een veilig en goed slot zodat ze jullie leuke fietsen nooit meer kunnen stelen.

Deze blogpost kwam er in samenwerking met helmonline.nl en slotenspeciaalzaak.nl. Hoe ik tegenover samenwerkingen sta, lees je hier.

4 thoughts on “Draagt jouw kind altijd een fietshelm? Een pleidooi!

  1. Onze kinderen dragen altijd hun fietshelm en wij als ouders ook, ook voor korte fietstochtjes van en naar school. Op die korte trajecten kan je immers ook geschept worden door een auto!

  2. Groot gelijk!
    En geef inderdaad het goede voorbeeld. Een helm verplichten voor je kind en er dan zelf geen dragen? Dat kan ik echt niet begrijpen. Ook volwassenen hebben uiteraard baat bij een helm.

  3. Tuur draagt altijd een helm als hij gaat fietsen. Wij leerden hem dat vanaf het moment dat hij een loopfiets had en nu is hij dat eigenlijk gewoon. Fietsen staat hier gelijk aan een helm dragen. Als ik met hem ga fietsen draag ik er trouwens ook altijd een. Want veiligheid gaat toch wel boven alles hoor.

  4. We dragen er alle 6 eentje. De dochter – eerste middelbaar – is bij de enige dat hem draagt. Ze wil nu een cooler model. Ik ging eens kijken op de site waar je naar verwijst maar dat zijn toch geen fietshelmen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.