0
EROPUIT Kinderactiviteiten KINDERKOST

Doe de mosselpicknick, een superleuk uitstapje in Zeeland!

Het is #bewustevisweek en om ons bewust te maken van het eten van duurzame vis, werden wij door Maison Slash uitgenodigd op een boot! Nee niet op de boot van Gert, maar op een mosselboot voor een heuse mosselpicknick op de Oosterschelde in Zeeland. Verrassing van de dag was het spotten van zeehonden. Ik moet je niet vertellen hoe zot content onze kinderen waren. En wat fijn was, ze lustten alle drie mosselen! En wij genoten volop mee van een mosselpicknick met een aangepast wijntje erbij, het zonnetje op onze snoet én de wind in onze haren, het leven kan toch heeeeeerlijk zijn!

‘s Morgens reden we richting mosseldrop Bruinisse waar je dus mosselen kan eten bij de bron. Zeeland heeft altijd al een plekje in ons hart gehad dus het was voor ons een kleintje om even tot daar te rijden. Altijd fun verzekerd. Het zonnetje scheen en iedereen was goed gezind dus dit beloofde weer zo’n dag met een gouden randje te worden.

Op de boot zelf waren de kinderen meer dan welkom! Ze werden ingewijd in de wondere wereld van de mosselen want eerlijk gezegd had ik er nog nooit over nagedacht waar mosselen eigenlijk vandaan komen. Ik moest dus niet lang wachten op de vraag van één van mijn leergierige kinders:

“Mamaaaaa waar komen mosselen vandaan?”
Wel, voortaan kan ik er wel op antwoorden. De meeste mosselen die wij eten komen van mosselpercelen, een kleine kweekplaats voor mosselen. En daarna is het aan de mosselkweker die de mosselen regelmatig verzaait en naar andere percelen gaat brengen. Mosselen moeten dan zo’n 2 jaar groeien vooraleer ze volgroeid zijn en opgevist mogen worden. Interessant om weten hé?

Wat ik heb nog meer geleerd tijdens deze mosseltrip?
Terwijl mijn kroost genoot van het leven op de boot met krabben en zeesterren enzo, voerde ik uitvoerig een gesprek met de sympathieke mannen van MSC. Want duurzaamheid is echt mijn dada geworden! Tijd voor een paar vraagjes dus! Want hoe zit dat eigenlijk met al die plastiek in de zee? En zit er dan ook plastiek in onze mosselen? Op die vraag konden ze niet meteen antwoorden, maar MSC, wat trouwens staat voor Marine Stewardship Council of vis die duurzaam gevangen is, verzekerde mij wel dat vis met hun label wel oké is! MSC heeft als doel overbevissing tegen te gaan en te werken aan de gezondheid van het leven in de zee. Ik wist eerlijk gezegd niet dat dit label bestond, dus..als we de volgende keer aan het viskraam staan of bij de visafdeling in de supermarkt, weten we wat ons te doen staat! Onszelf informeren zoals: ‘waar komt de vis vandaan? Gaat het om wilde of gekweekte vis en hoe is de vis gevangen?’ neemt waarschijnlijk wat veel tijd in beslag. Daarom zijn er dus keurmerken die op de verpakkingen staan in groen-of blauwtinten zoals het MSC-keurmerk voor de duurzame vangst van de vis en het ASC-keurmerk voor verantwoorde kweekvis.

Ja, een beter milieu begint echt bij onszelf en als iedereen zijn steentje bijdraagt, dan kan de wereld er echt een beetje beter uitzien, daar ben ik echt van overtuigd. Wij weten dus waarop we gaan letten als we voortaan vis gaan kopen.

Zeehondensafari
Weet je wat echt de allergrootste verrassing van de dag was? We mochten zeehonden live bewonderen. Echt, dit maak je toch niet elke dag mee in je leven dat er plots massaal veel zeehonden liggen te chillen op een zandbank. Wanneer je in de buurt op vakantie bent, moet je dat zeker eens inplannen zo’n zeehondensafari. Of een tripje met de mosselboot kan ook altijd. Topgezinsuitstapjes!

En als kers op de taart kregen we nog verse mosselen met brood en wijn erbij en genoten we van een lekkere mosselpicknick met z’n allen. En de kindjes? Die smulden dus heeeeeeeeerlijk mee! #fieremama

Ik moet je niet meer vertellen dat dit een topdag was! Merci Maison Slash voor deze superleuke familiedag! We kregen er onverwacht een extra vakantiedagje bij, want samen met onze drie monstertjes brachten we nog een dagje op het Zeeuwse strand door.You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.