0
Baby EROPUIT Op reis met kinderen

Roadtrippen met een baby, doen of niet?

“Amaaaaai zien jullie dat zitten met een baby van amper 4 maanden?” Het moet zowat de meest gestelde vraag zijn die we kregen voor we vertrokken richting Noorwegen. Zelf hadden we zoiets van: “Het is nu dat we het moeten doen want met een peuter van 15 maanden volgend jaar is zo’n lange autoreis misschien niet meer haalbaar?”

Ondertussen zijn we een weekje thuis van onze geweldige rondreis door Noorwegen en weten jullie wat: we hebben het overleefd met onze kleine Mil. In totaal reden we meer dan 3200km. En er is meer: “Het was zelfs een fantastisch goed idee om dit te doen en we hebben er nog geen moment spijt van gehad.”

“Zouden jullie niet beter naar de zee of de Ardennen gaan of ergens dichtbij huis?” Als er iets is dat we ons hadden voorgenomen toen we zwanger waren van ons derde kindje, dan was het dat we ons leventje dat we hadden eigenlijk gewoon wilden verderzetten en dat we ons baby’tje gewoon overal mee naartoe zouden nemen (als het kan natuurlijk!). Zo gezegd zo gedaan boekten we in januari onze rondreis door Noorwegen, nog voor ons Milleke geboren was.

Begin deze maand kon het avontuur beginnen! Onze autotips met een baby?
° Zorg dat je nooit superlange autoritten moet doen. Onze allereerste rit richting Kiel om de boot te nemen naar Oslo zou zo’n 650km zijn. Wijs besloten we om deze rit in twee te kappen door zaterdag al te vertrekken en te overnachten in een goedkoop hotelletje zodat iedereen even tot rust kon komen, inclusief onze baby.

° Verplicht jezelf om regelmatig te stoppen (en eigenlijk gaf Mil zelf aan wanneer hij er even genoeg van had). Zo kom je soms wel op verborgen mooie plekjes in de wereld waar je anders zelfs niet van wist dat ze bestonden.

° Zorg voor een uitgebreide picknick onderweg en neem desnoods ook een voetbal mee zodat je grotere kinderen zich ook even kunnen uitleven en er daarna weer even tegen te kunnen. Of laat hen gewoon even in de bomen klimmen onderweg :-).

° Geef je kind borstvoeding als het kan 🙂 Hier ben ik weer :-), maar niets is zo gemakkelijk als borstvoeding geven want je hebt het altijd bij je en je kan het overal geven en het is altijd op de juiste temperatuur. Wat ben ik blij dat ik nog BV gaf (en nog altijd geef) tijdens onze reis, want ook tijdens lange wandeltochten of tijdens de bootreis was dit oh zo handig! Tip voor de mama: neem zeker genoeg water mee voor onderweg zodat je zelf genoeg blijft drinken.

° Ook deze keer was ik een goed voorbereide moeder en zorgde ik ervoor dat de autorit zelf al onderdeel van onze vakantie was (het is niet de eindbestemming die telt maar ook de reis, nietwaar? :-)). Daarom zorgde ik ook deze vakantie weer voor een rugzakje voor Kobe en Frauke met een notitieboekje en kleurpotloden, een reisbingospel en voor Kobe enkele nieuwe leesboekjes. Ook deze onderwegspelletjes werden regelmatig gespeeld en we zorgden ook voor muziek en luisterspelletjes onderweg! Want zingen en luisteren is altijd leuk, nietwaar?

° Om zo snel mogelijk te kunnen inspelen op de noden van onze baby, ging ik zelf mee achterin de auto zitten (en niet op de passagiersstoel vooraan), dat zorgde ervoor dat ik op elk moment zijn tutje kon geven of hem even kon afleiden wanneer hij het wat moeilijker had. Is dit niet mogelijk? Dan is het misschien een leuk idee om zo’n spiegeltje te hangen aan de maxi-cosi zodat je je baby altijd kan zien. Haal je baby nooit uit de maxi-cosi tijdens het rijden want dit is levensgevaarlijk!

° Onderweg verschonen? Dat deden we altijd op één van de zetels vooraan. Ik zorgde er ook voor dat ik mijn gerief altijd dicht bij mij had!

° Warm onderweg? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby niet in de volle zon komt te zitten in de auto. Leve de tetradoeken! Maak je een stop onderweg? Zet je auto dan altijd in de schaduw als het mogelijk is.

° Laat je auto voor je vertrekt nog eens nakijken bij de garage om zeker te zijn dat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan. Ok dat kan altijd gebeuren, maar je kan jezelf dan niet verwijten dat je je auto niet hebt laten nakijken. Je wilt dat echt niet voorhebben met een kleine baby erbij.Wat moet je zeker meenemen?
° Een goede maxi-cosi met zo’n Aeromoov Air Layer (bedankt voor de tip schoonzusje!) om te voorkomen dat ons kleine jongetje zijn kleertjes vochtig zouden worden na een lange autorit.

° Een draagzak (onmisbaar!) want je kan je baby altijd en overal meenemen en zo kan hij toch alles mee beleven. Mijn Babylonia Flexia draagzak en ik zijn ondertussen onafscheidelijk geworden :-). Voor vragen en tips over draagzakken kan je altijd terecht op deze Facebookpagina, erg handig! Voor onze roadtrip naar Noorwegen hadden we zelfs geen koets mee, want daar konden we niets mee doen in de bergen en we hadden er ook geen plaats voor in onze volgepropte auto.

° Natte Cheeky Wipes voor onderweg (je hebt daar zo’n handig zakje bij om ze mee te kunnen nemen), altijd handig om even te verfrissen.

° Luiertas met luiers, doekjes, reservekleertjes (meerdere), een jasje, een mutsje…

° Extra hoes voor de maxi-cosi, je weet nooit dat je onderweg een accidentje voor hebt

° Had ik al gezegd dat je tetradoeken moest meenemen? Tetradoeken dus!

° Valiesje met kleertjes, slaapzakje, enzovoort. Genoeg luiers en cheeky wipes!

° Babynestje, zo kon ons Milleke overal waar we verbleven bij ons slapen zonder dat we hiervoor een heel reisbedje moesten meesleuren. Lakentje en dekentje.

° Zijn relax namen we ook mee (gemakkelijk om hem overal mee aan tafel te kunnen zetten)

° Iets om jezelf bezig te houden tijdens de lange autorit

° Wij gingen naar Noorwegen en natuurlijk hebben ze daar ook alles in de supermarkten dat ze hier ook hebben, alleen is het daar dubbel zo duur! Ik nam dus een groot pak luiers mee om zeker toe te komen voor twee weken.

° Eten en drinken voor heel het gezin (zodat je niet elke keer moet stoppen aan een veel te duur wegrestaurant)

Conclusie? Autoreizen met een baby doen of niet? Wij zeggen volop DOEN! Natuurlijk was Mil niet altijd een voorbeeldige baby en heeft hij af en toe gehuild tot zelfs gekrijst, maar dat zou hij thuis misschien ook gedaan hebben. Als je er zelf relaxed onder kan blijven, dan kan ik autoreizen met een baby alleen maar aanraden. En probeer er zoveel mogelijk zelf van te genieten…

Jullie nog tips voor roadtrips met baby’s?

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Tamara Noël
  juli 22, 2017 at 9:08 am

  Oh zeg dat van die inlegger voor de maxi cosi zou hier goed van pas zijn gekomen… die tip nemen we mee voor volgende keer! ?

 • Reply
  Sofie van Mama ABC
  juli 22, 2017 at 12:20 pm

  Leuk! Wij houden ons met vijf kinderen ook niet tegen hoor!

 • Reply
  Nathalie
  juli 23, 2017 at 6:23 am

  Ik vind het MEGA knap dat jullie dit gedaan hebben…

 • Reply
  Mieke
  juli 25, 2017 at 7:56 pm

  Hier ook met 6 maanden oude baby naar Noorwegen. 3 weken rondtrekken met de tent. Zalig! Ook enkele meerdaagse wandeltochten gedaan. Een jaar later naar IJsland … ook met de tent en zelfs 4daagse wandeltocht over gletsjer. Zolang jij er bent en de baby zit comfortabel en heeft geen honger vinden ze alles geweldig. Nu trekken we rond met 2 kids en helpen de deuter draagrugzaken ons uit de nood ! Onze kinderen zijn nu al bergfans ?

  • Reply
   Isabel
   juni 24, 2019 at 9:55 am

   Hallo Mieke.
   Welke meerdaagse wandeltochten deden jullie? Onze dochter zal 6 maanden zijn als we in augustus voor 3 weken naar Noorwegen gaan. Alle tips zijn dus welkom 🙂
   Mijn email adres: isabel161@hotmail.com.

   • Reply
    Lobke
    juni 24, 2019 at 11:23 am

    Wij waren daar met ons Milleke toen hij vier maanden was en we konden hem perfect overal meenemen in de draagzak tijdens wandelingen. Ging zelfs beter dan nu 🙂

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.