Takenmannetje

“Wie is er het takenmannetje vandaag?” Sinds Frauke het takenmannetje is geweest in haar kleuterklasje, hebben we deze regel hier thuis ook ingevoerd én met succes! Want als je kindjes een beetje groter worden, kunnen ze gerust wat helpen bij de kleine huishoudelijke taakjes. Hoe groter ons gezin wordt (jaja!), hoe meer hulp er welkom is. Want met een fulltime werkende papa en mama is het bijna onmogelijk om alles alleen rond te krijgen. En hoe meer kindjes er komen, hoe meer taakjes er verdeeld kunnen worden, als dat geen fantastisch vooruitzicht is?

Benieuwd waar we hen zoal bij laten helpen? De tafel dekken en helpen afruimen, check! De kat eten geven, check. Water geven aan de planten, check. De vaatwasser helpen vullen en leegmaken, check mits nog een beetje hulp. Stofzuigen, check. Opruimen kunnen ze gelukkig al lang zelf. En zo voeden we onze kindjes hopelijk op als flinke helpertjes die later in hun eigen huishouden ook hun taken zullen volbrengen, ja ook jongens kunnen afwassen en de was doen en meisjes kunnen ook in de tuin werken!

Dankzij onze zelfgemaakte kalender, weten Kobe en Frauke voortaan wat hen te doen staat op welke dag. Vandaag was het Frauke haar beurt om te helpen, morgen is het aan Kobe en op zondag helpen ze allebei! Iedereen blij 🙂
Het enige dat je nodig hebt is een papier, een lat en enkele kleurrijke stiften. Maak er een gezamenlijke activiteit van, zo zijn ze meteen mee :-).

Laten jullie je kindjes meehelpen in het huishouden? Heel benieuwd! 

3 thoughts on “Takenmannetje

  1. Ik heb ook zo’n soort blad. Voor Iris (5j) zette ik er wel nog de symbolen bij (maan voor maandag, dino voor dinsdag, zoals ze die op school gebruiken). Zo kan ze hem zelf ‘lezen’. En per taakje ook een symbool. Hun letter staat dan per dag bij wat ze moeten doen.
    Wie de tafel moet helpen dekken is ook ‘bakjesbaas’ (afstandbediening ;)), die mag kiezen naar wat ze kijken terwijl ik kook.

  2. Dit heb ik al verschillende keren willen invoeren bij ons maar nooit mee begonnen. Misschien is dit blogbericht een figuurlijke schop onder mijn kont om toch maar eens zo’n takenblad te maken.

  3. Ik ben huisvrouw, maar hier moeten ze ook meehelpen, hoor 😉
    Wij werken aan de hand van een takenlijstje waar dezelfde taakjes iedere dag terugkeren, maar wel met een andere naam ernaast. Zo heeft elk kind op het eind van de week alle taakjes eens doorlopen, van de leuke tot minder leuke 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.