0
MAMA ZIJN Uncategorized

In de boekskes met Happy Kids

happy kidscm

Happy Kids. Heerlijk echte kinderdingen voor elke week van het jaar. Dat dat de titel is van het nieuwste boek dat ik schreef is, wisten jullie waarschijnlijk al. Met het Paasweekend voor de deur zijn wij van plan om weer leuke uitstappen te maken en zelf leuke dingen te maken, want  zelfs met de gruwelijke gebeurtenissen van afgelopen week in ons achterhoofd, moeten we voort! Onze kindjes verdienen dat, om vandaag te leven en mooie herinneringen te koesteren!
We waren dan ook blij toen we zagen dat het interview in hel ledenblad voor een gezond leven CM.be was verschenen. Benieuwd naar wat ik te vertellen had? Jullie kunnen het interview hier integraal lezen, met dank aan de immer sympathieke journaliste Nele Verheye.

‘Kinderen zitten te veel binnen’

Gelukkige kinderen, elke week van het jaar. Volgens journalist Lobke Gielkens kan het ook zonder ze voor de televisie te zetten of ze mee te nemen naar een binnenspeeltuin. In haar boek Happy Kids geeft ze 52 tips voor echte kinderdingen. Inspiratie haalt ze bij haar eigen kinderen van drie en vijf. Tekst: Nele Verheye, foto: Yves Schepers

 

Werken als journalist, twee kleine kinderen opvoeden, bloggen, boeken schrijven – Happy Kids is boek nummer drie – en leuke dingen doen met de kinderen. Hoe krijgt Lobke Gielkens dat allemaal rond, vragen we ons af. ‘Ik kom ook wel eens gestresseerd thuis, hoor. Maar ik maak bewust tijd voor mijn kinderen, en ik doe met hen dingen die ik zelf ook leuk vind. Mij zul je niet gauw in een binnenspeeltuin vinden.’

Je bent anti-binnenspeeltuin?
Lobke Gielkens: ‘Steek mij een hele dag met twee kinderen in een binnenspeeltuin, en ik word gek. Ik zeg niet dat een binnenspeeltuin niet tof kan zijn hé. Natuurlijk vinden kinderen dat geweldig, maar het kost ten eerste veel geld, en ze worden er volgestopt met suiker. Ik kies liever voor authentieke, echte dingen, die mensen vroeger ook met hun kinderen deden. Bijvoorbeeld bloemen plukken in een bloemenweide of groenten en fruit oogsten in een zelfpluktuin.’

Vinden kinderen dat even leuk?
‘Kobe en Frauke zijn vijf en drie en vinden het geweldig om hun eigen groenten en fruitjes te plukken. Voor hen is dat een superleuk uitstapje. Bovendien leren ze op die manier waar de dingen vandaan komen. Anders weten ze dat niet, hoor. Dan denken ze dat groenten gewoon uit de supermarkt komen (lacht).’

Gaan jullie vaak op uitstap?
‘Toch bijna elk weekend. Wij werken best veel: mijn man is zelfstandig tegelzetter en ik werk vier vijfde en ben daarnaast nog freelance journalist. Maar op zondagochtend nemen we een uitgebreid ontbijt met het hele gezin. En meestal gaan we daarna wel ergens naartoe. Je zult ons niet gauw een hele zondag thuis zien zitten. Mijn man en ik kunnen daar niet tegen, en de kinderen ook niet. We doen niet altijd grote uitstapjes, een fietstocht in de buurt kan ook best leuk zijn als je er een spelletje bij verzint. Van de ene oma naar de andere fietsen, ik zeg maar iets.’

Binnenzitten met kinderen is geen goed idee?
‘Oh nee, een hele dag binnen in de living, dan worden Kobe en Frauke gewoon zot. Ze moeten eens buiten kunnen komen. Kinderen zitten eigenlijk veel te veel binnen, terwijl buiten spelen zo belangrijk is. Als ze deugnieterijen beginnen uit te halen, dan is het tijd om wat in de tuin te spelen. En als ze tegen bedtijd nog vol energie zitten, dan doen we een korte wandeling in de buurt. Ze vinden dat supertof, en slapen daarna eens zo goed.’

Jullie gaan ook op citytrip met de kinderen?
‘Onlangs zijn we naar Den Haag geweest. Je denkt: op citytrip met twee kleine kinderen, hoe haal je het in je hoofd? Maar er zijn in een stad zoveel toffe dingen te doen voor kinderen. Het was de max, zowel voor ons als voor hen. Op hotel gaan vonden ze ook superleuk. Mama, we gaan naar een slaapcafeetje, zei onze Kobe. Ze praten er nog altijd over. Ik vind het zalig om hen daarover bezig te horen. Je geeft hen fantastische herinneringen mee voor later. Dat is zoveel leuker dan hen een hele dag voor de televisie te zetten.’

Je kinderen kijken nooit tv?
‘Ze kijken tv, en spelen ook spelletjes op de tablet of op de Playstation. Maar we zeggen op tijd stop. Wij hebben geen kinderen gemaakt om ze voor de televisie te zetten. Dan laat ik ze liever iets knutselen. Of geef ik ze wat verkleedkleren zodat ze zich daarmee kunnen uitleven.’

Zijn jouw kids altijd happy, zoals in het boek?
‘Ik heb over het algemeen heel gelukkige kinderen, maar uiteraard zijn die ook wel eens boos of verdrietig. Op de foto’s in het boek zien ze er heel blij uit, maar je ziet op zo’n foto natuurlijk niet wat er net voor of na gebeurde (lacht). Af en toe schrijf ik wel eens iets over de mindere momenten, maar meestal kies ik toch voor de positieve boodschap. Er is al genoeg miserie in de wereld. Ik heb twee gezonde kinderen, dan kan ik toch niet anders dan mezelf gelukkig prijzen?’

Happy Kids, Lobke Gielkens, Uitgeverij Van Halewyck, 19,95 euro. Speel mee met zoek en win op pagina 12 van CM.be en maak kans op een gratis exemplaar.

Of bestel een gesigneerd exemplaar via mijn blog door een mailtje te sturen naar info@leukewereld.be

Nog meer leuke interviews lezen?
Op Steps.be lees je nog een leuk interview door Bart Castelyn 
Vorige week stonden we in De Zondag met een interview, de week ervoor in de Gazet Van Antwerpen.
Op de blog van Buitengewoon Anders stond er ook een leuk interview door Mariska
happykids_cm2 happykids_cm

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.