0
MAMA ZIJN Uncategorized

Onze favoriete voorleesverhaaltjes

IMG_1364

Voor het slapengaan is ons favoriete voorleesmoment, elk dag zo rond een uur of 7 trekken wij naar boven naar ons voorleeshoekje om onze favoriete boekje van de dag samen te kiezen en een half uurtje voor te lezen. Heerlijk, niet alleen onze kindjes genieten ervan maar ook wij zelf!
Soms lezen we na een lange dag school ook even voor, even voorlezen geeft een gevoel van rust, voor ons en voor de kindjes. En ondertussen worden ze weer wat taalvaardiger, twee vliegen in één klap ;-).

Benieuwd naar onze selectie voorleesboekjes van de maand? Onze kleine recensenten Kobe en Frauke vinden deze verhaaltjes het allerleukst (en ik stiekem ook ;-)):

Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt
“Mama, ik wil op jou zitten en Pluk van de Petteflet lezen!” Sinds we dit boekje waar ik als kind zelf dol op was in huis hebben, is het hier elke avond dolle pret! Dit boek verscheen in 1971 (!) en gaat over een jongetje genaamd Pluk. Hij rijdt rond met zijn kraanwagentje en beleeft samen met Aagje de familie Stamper allerlei avonturen en dat vinden Kobe en Frauke geweldig! En als ik Zaza de Kakkerlak durf uitspreken, liggen ze hier strike van het lachen. Een aanrader!

Het land van de grote woordfabriek
Dit boekje leerde ik kennen op de Boekenbeurs en het sprak mij meteen aan. Fantasierijk en prachtig vormgegeven, zoals een prentenboek moet zijn! Het is vooral een ontroerend boek over het zuinige en zinnige gebruik van woorden en zinnen, en over hoe ogen soms meer vertellen dan woorden. In het land van de grote woordfabriek kosten woorden handenvol geld, benieuwd hoe het verder gaat? Lees het vlug zelf! Frauke is nog een beetje te klein om het te begrijpen, maar voor Kobe is het al een erg leuk boek (en voor de mama’s ook!)

Is er dan niemand boos? – Toon Tellegen
De verhalen van Toon Tellegen, daar was ik als kind al dol op en wat wil ik zijn verhalen graag doorgeven aan onze kindjes. In die boek zijn de dieren in het bos zijn boos. De olifant is boos op zichzelf, omdat hij steeds maar weer in bomen klimt (en er weer uitvalt). De klipdas is boos op de zon, omdat die elke dag ondergaat. En de spitsmuis is boos op de eekhoorn, omdat die maar niet boos op hém wil worden. Maar op een dag in de zomer is alle boosheid weg. Stampvoeten, schreeuwen, knarsetanden, niets lukt nog. Hoe moet dat nu verder? Dit boek is ook prachtig vormgegeven met illustraties van Marc Boutavant. Het is fantasierijk en erg leerzaam, meer moet dat niet zijn, toch?

Benieuwd naar jullie favoriete voorleesverhaaltjes? Alle tips zijn welkom!
IMG_1374IMG_1360

You Might Also Like...

11 Comments

 • Reply
  Britt
  januari 15, 2016 at 9:35 am

  Emma is méga fan van Rikki en van de korte voorlees verhaaltjes van plop en Samson ☺️

 • Reply
  Sarah
  januari 15, 2016 at 1:25 pm

  Alle drie die boeken worden hier ook graag gelezen. Het land van de grote woordfabriek raakt mij elke keer weer.
  Ik lees ook graag voor. Een feestmaal voor de koning (met dan bij elk die een ander stemmetje) en de Gruffalo zijn mijn twee favorieten.

 • Reply
  Nathalie
  januari 15, 2016 at 2:16 pm

  Leuk! Wij lezen ook graag. Vince vindt TEUN enorm leuk hahahaha. WIj vertellen het verhaal steeds anders.

 • Reply
  Griet
  januari 15, 2016 at 3:41 pm

  Het land van de grote woordfabriek. Ik wist dat je er voor zou vallen. Eigenlijk zijn jouw favorieten ook wel de onze!

 • Reply
  Tine
  januari 15, 2016 at 4:39 pm

  Oh het land van de grote woordfabriek is prachtig. Kan niet Wachten tot mijn zoontje oud genoeg is om ervan te genieten. Momenteel is ‘klein wit visje’ een favoriet en ‘nog even achter mijn oortjes kriebelen’

 • Reply
  Aurelie
  januari 15, 2016 at 5:15 pm

  Ik maakte als kleuterjuf ook eens een top 10 van m’n favoriete boeken, je kan ze hier zien 🙂 http://mizolilie.blogspot.be/2015/02/beroepsmisvorming.html

 • Reply
  Eva
  januari 15, 2016 at 7:30 pm

  Die van Toon Tellegen hebben we nog niet ontdekt, de andere, daar smelten ze hier ook voor. De gigantosaurus,de grufalloverhalen én Eefje donkerblauw blijven ook toppers.

 • Reply
  Krikri
  januari 15, 2016 at 7:52 pm

  Pluk is hier ook geliefd! Ons dochtertje van vier vindt de boeken van anna geweldig. Onze zoon van zes heeft erg genoten van Knallende Peter de grote erwteneter. Om zelf mee te lezen is het boek Ik doe het toch! een topper.

 • Reply
  Barbara
  januari 15, 2016 at 9:04 pm

  Heel leuk! Hier wordt er heel veel gewisseld met de boekjes. Ze zijn wel allebei gek op de boekjes van Richard Scary, zoveel dingen te zien! Dikkie Dik is ook een succes, al is dat vooral bij de jongste, die ook hopla en bumba en Maya en zo nog geweldig vindt. De oudste is echt meer weg van verhalen, maar heeft eigenlijk niet echt 1 favoriet. Het voorleesmoment is in elk geval ook hier een vast ritueel, dat zowel door kindjes als door ouders heel erg gesmaakt wordt. De oudste heeft er in haar kamertje zelfs echt wel een prominent plekje voor: https://lilliepawillie.wordpress.com/2016/01/11/kids-room-moms-fantasy/

 • Reply
  With Love - by Eva
  januari 16, 2016 at 7:48 am

  Ik hou zelf ontzettend van prentenboeken, dus ik leg alvast een voorraadje aan voor mijn toekomstige kinderen 🙂 Heel mooi vind ik “De vraag van de olifant”, prachtige illustraties en een prachtige tekst (ook voor mama’s!) over manieren om elkaar graag te zien. “Kunst met taart” vind ik ook een heel tof boekje: het heeft geen tekst maar het verhaal is voor kinderen snel te ontdekken en er is veel te zien op de tekeningen. Voor de echte kleintjes lees ik graag de boekjes van Guido van Genechten voor, net als de Gruffalo. En later, als ze wat uit de prentjesfase zijn, zijn de boeken van Roald Dahl en de reeks over heksje Kweetetal echte voorleesaanraders!

 • Reply
  Katrien
  januari 17, 2016 at 12:30 pm

  Beestenboek van JoËLle Jolivet.
  Lena (ons dochter van 2.5 jaar) vindt dit reuze leuk. Het is geen voorleesboek, maar allemaal prenten van dieren. Lena kent er al een hele boel. Dus bij ons geen Nemo bijvoorbeeld, maar wel een clownvis!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.