0
MAMA ZIJN Uncategorized

5 tips om je kinderen hun speelgoed te laten opruimen

IMG_0470
IMG_0465
IMG_0464
We zijn er nog laaaaaaaang niet, maar sinds ik Marie Kondo‘s tips toepas hier in huis gaat opruimen al veel beter en is het ook iets dat ik wil meegeven aan onze kinders. Jasjes aan de kapstok als we thuiskomen, schoenen op zijn plaats enzovoort. Een groot probleem blijft speelgoed opruimen! Ik wil hen hier graag bij helpen, want jong geleerd is oud gedaan nietwaar? Tot nu toe vinden ze opruimen nog fijn, zeker met onze superleuke opruimopbergers. En hopelijk blijft dit zo tot ze gaan puberen en lang daarna (of droom ik?)

Onze tips:
1. Las één vast opruimmoment per dag in
Stop met hele dagen achter je kinderen te crossen om hun rommel op te ruimen, maar maak er een vaste gewoonte van om één keer per dag (bijvoorbeeld ‘s avonds voor het slapengaan) samen op te ruimen!

2. Maak gebruik van leuke speelgoedopbergers
Naast onze STUVA-opbergers van IKEA zijn we grote fan van deze Play&Go mat/tas verkrijgbaar bij Kids with flair, één van onze favoriete kinderwebshops. Kobe en Frauke zijn dol op LEGO maar wat zag ik altijd op tegen het opruimen van al die blokjes. Met deze Play & Go mat is dat probleem voortaan van de baan. Als ze klaar zijn met spelen, wordt alles terug in de mat geschoven, trekken we aan de touwtjes en voilà…alles is weer opgeruimd! Ook erg handig als je ergens naartoe gaat en speelgoed wilt meenemen.

3. Help je kindjes bij het opruimen
Natuurlijk zijn Kobe en Frauke nog te klein om alles alleen op te ruimen, maar door hen het zelf te laten doen, leren ze het wel. Ze weten vaak ook nog niet waar ze moeten beginnen, dus door hen wat te sturen en hen een handje te helpen, lukt het om orde in de chaos te brengen.

4. Niet te veel speelgoed
In onze woonkamer staat speelgoed waar ze veel mee spelen, zoals auto’s, poppen, een keukentje, een speeltent, knutsel-en tekengerief. Boven op hun kamer staat alles netjes gerangschikt in kasten zoals Playmobil, puzzels, boekjes, spelletjes enzovoort. Wanneer ze met iets anders willen spelen dan wat er in de woonkamer staat, halen we het gewoon van boven naar beneden en daarna ruimen we het terug op. Zo bewaar je ook goed het overzicht en is er niet té veel keuze. Af en toe veranderen we het speelgoed beneden en zo blijven ze geprikkeld.

5. Laat het los
Af en toe mogen ze zich eens lekker laten gaan en dan ligt alles maar ook echt alles hier vol speelgoed. Als je dan plots volk over de vloer krijgt of snel naar de winkel moet vertrekken, mag je je hier gerust eens over zetten. Je huis hoeft er niet altijd perfect uit te zien!

Onthoud vooral dit spreekwoord: “Good moms have sticky floors, dirty ovens, messy kitchens, laundry piles and HAPPY KIDS!”

Jullie nog leuke opruimtips? Ben benieuwd!

IMG_0756IMG_0651
play-and-go-lego-bag-diamond-green-above
IMG_0462
Meer weten over Play&Go opbergzak? Verkrijgbaar in verschillende kleuren bij Kids wit flair voor 34 euro! Ga zeker eens een kijkje nemen op hun gloednieuwe website!

Leuke Wereld maakt alleen reclame voor merken die passen bij onze leefwereld. Zo helpen we elkaar een beetje vooruit, het is maar dat jullie het weten ;-).

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Annelore
  november 4, 2015 at 2:08 pm

  Wat is die opbergzak een goed idee zeg! Ik ga die op mijn kerstlijstje zetten. Leuk voor de kids en handig voor de mama, meer moet dat niet zijn 🙂 Ik schreef een tijd geleden ook al mijn 5 opruimtips in een blog http://www.compleetgeluk.be/2015/07/15/opgeruimd-staat-netjes-5-tips/. Ze lijken vrij gelijklopend te zijn aan die van jou.

 • Reply
  Resaarcle
  november 4, 2015 at 3:04 pm

  Goeie tips! Wij zetten voor het slaapgaan altijd een kookwekkertje op zodat onze dochter van 3 duidelijk hoort wanneer het tijd is om te gaan slapen, maar voor we haar omkleden ruimen we vaak nog samen op. Zij blij dat het slapengaan nog even vooruit wordt geschoven, wij blij dat de rommel weg is en dat ze leert om op te ruimen.

 • Reply
  Berbe
  november 4, 2015 at 3:43 pm

  Zo’n opbergzak kan je ook gemakkelijk zelf maken. Op de blog van Emma en Mona vind je een handleiding:
  http://emmaenmona.blogspot.be/2011/06/speel-en-go.html

 • Reply
  Nathalie
  november 5, 2015 at 2:45 am

  Vince is nog een beetje te klein maar we beginnen nu met OP OP OP, WE RUIMEN ALLES OP. Samen opruimen. Voorlopig werkt dit nog!

 • Reply
  liese
  november 5, 2015 at 7:41 am

  ik heb mijn zoon geleerd om op te ruimen vanaf hij zelf kon stappen (15 maanden). Een blokje in zijn handje duwen en samen lossen in de bak, en zo beetje met een keer. Alles heeft een eigen plekje en zo hou ik het overzicht. Deze week gaan er een paar bakken naar boven, de sint komt deze week (Sint-Maarten) met nieuwe speelgoedjes. Die trekzak is de max!

 • Reply
  Marjan Wens
  november 5, 2015 at 9:47 am

  Ik help hier ook altijd met opruimen. Onze kids zijn ondertussen al wel 5 en 7. Ik geef altijd de opdracht bv: Lowie, jij ruimt de auto’s op, Lobke, jij doet alles terug in de verkleedkoffer. Ik zelf ruim dan nog enkele spulletjes op van van-alles-wat 🙂 Als er dan nog iets blijft liggen van auto’s of kleren, dan weet ik wie er nog even in gang moet schieten voor de rest.
  Wat ook helpt bij ons is dat er iets tegenover staat: wie heeft opgeruimd mag een koekje, snoepje, ijsje, …

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  november 6, 2015 at 10:28 am

  Mijn belangrijkste opruimtip is het kinderen makkelijk te maken om op te ruimen. Dus dozen met een foto van wat er in hoort en zo.

 • Reply
  Joke Lamaire
  november 6, 2015 at 8:52 pm

  Berre is nog te jong om te beseffen wat opruimen is, er een spelletje van maken helpt hier wel. Of er een liedje op maken doet het ook prima. 🙂

 • Reply
  Ann Coemans
  november 6, 2015 at 11:50 pm

  Leuke tips! Die opbergzak ziet er wel erg mooi én handig uit!
  Ik plak altijd een getal op het aantal ‘opruimwerken’. Bijvoorbeeld: vandaag moeten jullie allebei minstens 5 dingen opruimen. Door het concreet te maken, lukt het inderdaad beter.
  En dat spreekwoord… dat is een goeie! Moet ik onthouden!

 • Reply
  Marieke
  november 13, 2015 at 3:48 pm

  De tips, maar vooral die opbergzak is echt super! Ik ga gelijk een kijkje nemen! 😉

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.