0
MAMA ZIJN Uncategorized

Zijn we niet allemaal mama’s die het beste voor hun kindjes willen?

IllustratieSVK
Illustratie : Thuiswerkmama’s

Mijn lijf en leden zijn nog aan het bekomen waren van een weekendje werken. Toen ik gisteren na een heel weekend werken een berichtje stuurde naar mijn baas met de vraag of ik een half dagje recup kon nemen, stuurde ze: “Neem toch minstens een hele!”! Dankbaar als een klein kind was ik, want door de combinatie van sluimerende migraine en mijn twee monstertjes, om het op zijn Siskaschoetersgewijs te zeggen, die vonden dat ze deze ochtend hun schade moesten inhalen omdat ik een heel weekend niet thuis ben geweest, kon ik een dagje voor mijzelf echt gebruiken!

Ja, soms is het hier echt ploeteren met een leuke job, een bijberoep dat ik met veel passie doe, een huishouden runnende houden, de zorg voor twee kleine kindjes, tijd voor je relatie maken, leuke vriendin zijn en ook nog eens een fijne hobby hebben. “Hoe doe je dat toch allemaal?” “Ben je druk?” Het zijn vragen die ik vaak voorgeschoteld krijg! Tot nu toe lukt het allemaal om het te combineren, maar ik blijf mijzelf toefluisteren dat het een tijdelijke fase is en dat het zal beteren als de kindjes groot zijn. Ik besef heel goed dat een evenwichtige combinatie van werk en gezin iets is waar je als koppel heel hard samen aan moet werken en dat het allemaal heel kwetsbaar is! Mijn hardwerkend zelfstandig Lief doet heel hard zijn best om naast zijn drukke job mee voor de kinderen te zorgen en bij te springen waar hij kan zodat ik af en toe een fijne avondcursus kan volgen of tijd kan maken voor mijn naaihobby. Hij kan niet zomaar ouderschapsverlof opnemen want een dag gewerkt is geen inkomen. En ons huishouden is verre van perfect! Gelukkig hebben wij ook twee gezonde kinderen die niet te veel ziek zijn (hout vasthouden!) en die het niet erg vinden om af en toe in de voor-of nabewaking op school te blijven en dat nog geweldig leuk vinden ook waar ik de juffen daar erg dankbaar voor ben! En ja, soms heb ik echt nood aan tijd voor mijzelf en durf ik de kindjes op woensdagnamiddag eens in de nabewaking te laten om voor mijzelf te zorgen of nog wat bij te werken voor mijn bijberoep. (ook al is woensdag mijn thuisblijfdag)

Ik bewonder keihard ook de eerlijkheid en openheid van mama Siska en van vele andere lieve supermama’s, want uiteindelijk zijn we toch allemaal keigoeie mama’s die het beste voor hun monstertjes willen die je doodgraag ziet maar af en toe eens achter het behang zou willen plakken? Jezelf kwetsbaar opstellen en durven toegeven dat het moederleven heel leuk is maar je af en toe ook zwaar valt in een wereld waarin we allemaal moeten presteren, is echt geen schande, dat heb ik de laatste tijd echt geleerd en dat zou elke mama maar eens moeten leren…

Ik droom daarom echt van een mamawereld waarin we vooral mamalief zijn voor elkaar en waarin we onszelf kunnen zijn, als mama, als vrouw, als vriendin, als lief, ook als het moeilijker gaat, ook als we onze kindjes achter het behang willen plakken.
Of zoals de zachte mama’s het zo mooi kunnen verwoorden: Be Gentle With Yourself, You are Doing The Best You Can!

En nu kruip ik even onder mijn dekentje om wat voor mijzelf te zorgen. x
Wat denken jullie?

PS: Ondertussen droom ik samen met Femma mee van een betere Combinatie Arbeid-Zorg met als hoogtepunten: het nieuwe voltijds 30-uur, een verhoging van de uitkeringen voor zorgverlof zoals o.a. ouderschapsverlof en een verplichting en verlenging van het vaderschapsverlof omdat iedereen het verdient om een betere combinatie van werk en gezin te hebben.

PS2: Jullie zouden allemaal het boek van The Gentlemom eens moeten lezen!  IMG_0725

You Might Also Like...

11 Comments

 • Reply
  Katrien Depoorter
  oktober 19, 2015 at 10:09 am

  Stop toch eens met die term ‘ploetermoeder’ te gebruiken ! Ik erger mij dood aan deze term, en ik ben blijkbaar niet alleen … Vraag het maar aan Erika Van Thielen !
  Mama’s moeten vooral zichzelf geen schuldgevoel aanpraten als je een dagje ‘recup’ (waar je dus recht op hebt) opneemt, of je kinderen al eens monsters noemt, je kinderen in de opvang laat om zelf naar de kapper te gaan … Met drie kinderen, een hardwerkende man en een 4/5 job (als zelfstandige, dus bye bye ouderschapsverlof, sociaal verlof …) ondervind ik aan de lijve dat het soms niet gemakkelijk is, maar ‘ploeteren’ kan ik hetgeen waar ik trots op ben (namelijk de combi carrière-gezin) niet noemen: een uitdaging, waarbij het de ene dag al beter gaat dan de andere, dat wel !
  Dat gezinnen moeten ondersteund worden in de opvoeding van de kinderen en het vinden van een balans, is goed en noodzakelijk, maar het mag mijns inziens geen pamperen-verhaal worden en dus ben ik het absoluut oneens met het streven van Femma om de 30 uren week (zonder loonsverlies!) als norm te stellen … Ik vrees dat Femma de wetten van de economie dan toch eventjes zal moeten herschrijven erbij !
  Ventileren mag en moet kunnen, maar de conclusie voor mezelf (en ik onderlijn en generaliseer niet!) is dat dit een absoluut ‘first-world problem’ is.
  En die droom van een mamawereld is er echt, hoor, maar is geen droom, maar gewoon een realiteit bij jezelf, want dat is mijns inziens de kernboodschap van de The Gentlemom: zie jezelf graag als mama, vrouw, lief, … dan lukt het beter om anderen graag te zien en bestempel je dus niet als een ‘ploetermoeder’!

  • Reply
   Katrien Depoorter
   oktober 19, 2015 at 10:12 am

   BTW: veel beterschap !

  • Reply
   Lobke Gielkens
   oktober 19, 2015 at 7:54 pm

   De term ‘ploetermama’ is misschien wat misplaatst, want ik ben ook de eerste om te zeggen dat het moederschap vooral ook positieve kanten heeft en dat mama zijn vooral heel leuk is! Maar ik ben ook de eerste om toe te geven dat het soms ook zwaar is en dat je blij bent dat die monstertjes om 7u in hun bed liggen omdat je zelf ook moe bent van het vele werken. Uiteindelijk zijn we allemaal op onze eigen manier mama…en kadert iedereen dit in hoe zij het wilt. Bedankt om even te komen reageren. Ik werk graag en ik werk ook veel (als ik de uren van mijn bijberoep erbij tel, maar ik kies dan wel zelf wanneer ik werk zodat ik er ook kan zijn voor de kindjes).
   En waarom Femma de 30-uren week wilt inlassen? Omdat we willen strijden voor ongelijkheid en de rollenpatronen willen doorbreken en omdat het vaak de vrouw is die minder gaat werken of ouderschapsverlof opneemt als op het op de zorg voor haar kinderen aankomt en dan hebben we nog niet gesproken over alleenstaande mama’s, die kunnen gewoon niet minder werken omdat het financieel onhaalbaar is voor hen. Dus ook hier een grote oproep om wat milder voor elkaar te zijn en elke situatie te bekijken. Het is een droom die van mij werkelijkheid mag worden, opdat het voor iedereen wat makkelijker zou worden…

 • Reply
  Jo-Lynn Van Damme
  oktober 19, 2015 at 10:30 am

  Amen to that!
  Ik ben halfweg, sommige dingen zijn herkenbaar andere dan weer niet, maar daarom zijn we ook allemaal op onze eigen manier mama!

  • Reply
   Lobke Gielkens
   oktober 19, 2015 at 7:46 pm

   Zo is dat! Dankjewel om even te komen reageren 😉 x

 • Reply
  Alice & Gabrielle
  oktober 19, 2015 at 7:44 pm

  […] leuke kleertjes shoppen, een kind dat je bewondert om je zangtalent dat je niet hebt,…). Deze leuke mama kan het heel schoon zeggen: laat ons lief zijn voor onszelf en voor andere mama’s. Niet […]

 • Reply
  MamaFien
  oktober 20, 2015 at 9:00 am

  Ik heb het boek van The Gentlemom ook gelezen en er waren herkenbare passages, maar ook veel passages waar ik (tot nu toe) nog niet over kon meepraten. Ik heb dan ook écht een gemakkelijk kind én zeer veel hulp (en ik schaam me er helemaal niet voor om toe te geven dat ik het alleen niet zou kunnen, waarom zou ik). Ik krijg ook de kriebels van het woord ploetermoeder. Het moederschap is soms lastig, maar het moet vooral ook leuk blijven – daarom koos je er toch voor?! Laat toch die wedstrijdjes van “ik doe het beter” of “ik heb het zwaarder” achterwege en laten we allemaal elkaar steunen en het wat minder zwaarmoedig bekijken. Je kind zal ook gelukkiger zijn met een relaxte mama. En dan blijft die afwas maar eens een keertje staan. Wees lief voor jezelf en voor elkaar 🙂

 • Reply
  Joni
  oktober 20, 2015 at 1:39 pm

  Amen! Ik heb maar 1 kindje en alleen mijn ‘gewone’ job, maar bepaalde dingen zijn zeker herkenbaar! X

 • Reply
  Maai
  oktober 27, 2015 at 8:36 am

  Groot gelijk Lobke en ik droom met je mee. Ik wist niet dat ze een boek hadden, ik ga het eens opzoeken. Zorg goed voor jezelf! Liefs

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.