0
MAMA ZIJN

10 geheimen om meer tijd te winnen

Vanaf nu vraag ik ook andere bloggers om hun tips en tricks te delen op mijn blog. Heidi Vandenbussche, blogster bij Laloe.be bijt de spits af. Om het weekend ‘zen’ in te zetten, deelt zij haar 10 echte tijdwinners!
Schermafbeelding 2015-02-06 om 13.31.22
“Wat leuk dat ik hier vandaag te gast mag zijn! Misschien ken je me al, misschien ook niet. Ik ben Heidi en blog over de dingen die het leven net dat tikkeltje meer geven. Ik ben een bezige bij, da’s het minste wat je kan zeggen. Met een fulltime job, lange treinritten, twee bijberoepen en nog wat andere ballen die ik in de lucht wil houden, zouden dagen van 30 uur meer dan welkom zijn! Maar ik klaag niet. Want het gaat in veel van die ‘ballen’ om graag willen. Niet om moeten.”

Mijn 10 geheimen om tijd te winnen? 

1. Snoozen
Laat ons bij het begin van de dag beginnen. Snoozen. Heerlijk toch? De wekker gaat, je drukt op de snooze-knop en je draait je nog 10 minuutjes om. Of langer. Well, I’ve got news for you: zelfs na 2 of 3 keer snoozen blijft opstaan even pijnlijk. Je kan er dus maar beter korte metten mee maken. Wekker = opstaan. Echt, je wint tijd!
Laat ik me toch eens door de snooze-knop verleiden dan poets ik mijn tanden onder de douche en neem ik mijn ontbijt mee voor op de trein ipv thuis nog te ontbijten.2. Plannen en voorbereiden
Iets wat ik sowieso al probeer te doen maar toen ik een weekje op de metekindjes babysitten bleek deze tip eentje van goud te zijn: leg alles ‘s avonds al klaar! Niet alleen je kledij maar ook je ondergoed en accessoires. In de hall zette ik al de schooltassen, sportzakken en jassen klaar. Ook de autosleutels lagen klaar om te vertrekken. En tegen het einde van de week zette ik ook de ontbijttafel al klaar.

3. Let’s Roomba!
Timesaver numero uno: mijn robotstofzuiger! Vorig jaar in de solden op de kop kunnen tikken en nog altijd heel content van! Altijd een proper huis met een minimum aan moeite 🙂
Een vaatwasmachine, een wasmachine,… Het helpt ons ook allemaal tijd te besparen. We zijn het eigenlijk al zo gewoon dat die toestellen er zijn dat we vergeten dat, nog niet zo lang geleden, mijn oma de was nog met de hand moest doen.
 Hier doe ik de vaat ook nog altijd op de ouderwetse manier. Nog even. Want ik bestelde zopas een vaatwasmachine. Toch ook weer een paar uur per week die ik zinvoller kan invullen!
In hetzelfde rijtje: uitbesteden! Ik strijk zelf eigenlijk niet maar heb je veel hemden en strijk je niet graag, breng je was dan naar een strijkcentrale. Poetshulp met of zonder dienstencheques is ook een mogelijkheid.

4. Dubbelkoken
Zeker als single een must maar ook voor grotere gezinnen erg handig: kook telkens meerdere porties en vries de extra porties in.
Als ik weet dat er drukke dagen aankomen, zorg ik voor een ovenschotel. Of ik plan die dagen junk food. Af en toe eens pizza kan geen kwaad 🙂
Als je warm kan eten op het werk/op school: doen! Een boterham smeren gaat sneller dan na een lange werkdag nog een warme maaltijd op tafel toveren!

5. Nozbe
Toen Lilith deelde hoe zij werkt, ontdekte ik in de blogposts die volgden deze app die volgens het Getting Things Done-principe werkt.
Al je to do’s noteren helpt niet alleen om je hoofd leeg te maken. Door die to do’s ook echt te gaan inplannen, geraken ze ook gedaan.
Het grote pluspunt van Nozbe is dat je er tags aan kan hangen. Je kan dus niet alleen per project oplijsten maar ook per tag groeperen. Ik maakte o.a. een tag aan voor ‘treinactiviteiten’ en eentje voor ‘wifi nodig’.
Thuis en op kantoor ga ik vooral dingen doen waar ik wifi voor nodig heb. Waar ik geen wifi voor nodig heb, doe ik op de trein.

6. Combineren en bundelen
Moet ik naar Antwerpen voor het werk? Dan stop ik ‘s avonds meestal in Ikea. Het is er dan vaak rustiger en het bespaart me een autorit op zaterdag.
Boodschappen doen? Dan passeer ik eerst even langs het containerpark.
De inhouse versie hiervan is trappenpost! Spullen die naar boven moeten leg ik klaar op de trap. Als ik dan naar boven ga, neem ik ze mee ipv telkens voor één iets naar boven te lopen.
Naar de zwembadtraining? Even tanken. Ik passeer langs het goedkoopste tankstation van de buurt. Ik kan dus beter even tanken in het passeren ipv er speciaal voor om te rijden.
Betalingen en telefoongesprekken bundel ik meestal en werk ik in één keer af. Voor die telefoongesprekken die ik nog moet doen heb ik trouwens ook een tag in Nozbe.
Valt hier eigenlijk ook onder: notificaties uitzetten. Zeker als je snel afgeleid bent. Zonder notificaties kan je je veel beter concentreren en gaat het werk echt sneller!

7. TV kijken én organiseren
Af en toe gewoon naar tv kijken zonder meer is best ok! Maar het kan geen kwaad om die tv-tijd soms ook nuttig op te vullen. Er zijn heel wat dingen die je kan doen terwijl je naar televisie kijkt: je handtas binnenste buiten keren en opruimen, sokken sorteren, was plooien, strijken, kledij herstellen (knopen aannaaien,…), oude sms’jes wissen,… Kan jij nog dingen bedenken om tijdens het tv kijken te doen?

8. Minimaliseren
Minimaliseren gaat om meer dan ‘minder spullen’. Maar minder spullen is minder opruimwerk, minder schoonmaken, minder ballast.
Na mijn ‘stoppen met shoppen’-uitdaging was ik me daar heel erg van bewust. Nu koop ik enkel als ik echt iets nodig heb. Je wint dus ook shoptijd!
Nog een voordeel van minder spullen: ik vind veel sneller terug wat ik nodig heb.

9. Online shoppen
Ok, als je uren doelloos gaat rondsurfen gaat dit niet op maar prijzen vergelijken en online bestellen gaat een stuk sneller dan als je een aantal winkels moet aflopen.
Eentje die veel mama’s al toepassen: Collect&Go en consoorten. Het is simpel: je voert je boodschappenlijstje online in, kiest een uur en winkel waar je je boodschappen wil afhalen en alles staat klaar om op te pikken.

10. Geniet!
Een dagje geen zin in ‘moeten’? Laat het los. Geniet! Hou een pyjama-dagje, kijk een filmpje of speel gezelschapspelletjes. Doe gewoon waar je echt zin in hebt. Geniet van het niks doen.
Je zal des te meer energie hebben achteraf en alsnog tijd winnen.Meer handige tips om tijd te winnen lees je op de blog van Heidi.
Wat is jouw absolute tijd-winner? Ben benieuwd om ze te lezen in de comments hieronder.

Heb jij net als Heidi geweldige tips voor mama’s? Stuur een mailtje naar info@leukewereld.be en wie weet ben jij wel de volgende gastblogger ;-).

You Might Also Like...

1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.