0
MAMA ZIJN

Zo kan je meer geven

Herinneren jullie nog mijn geefproject net voor Kerstmis?
Wanneer ik begin na te denken over wat ik allemaal kan ‘geven’ dan krijg ik een eindeloos lang lijstje.: boeken, tijdschriften, eten, koffie, mijn eindejaarscadeau, freebies waar ik zelf niets mee doe, zelfgemaakte cadeautjes… Naast het uitdelen van prijzen op mijn blog, maak ik eten voor mijn pas bevallen schoonzus en liet mij hiervoor inspireren bij de pas bevallen Madame Zsazsa die het weggeven van vers zelfgemaakt eten heeft bestempeld tot kraamkost. Wat is er zaliger dan verse knolseldersoep en spaghettisaus voorgeschoteld te krijgen wanneer je net een kind op de wereld hebt gezet? Als extraatje maak ik zelf nog een cadeautje. Ik gaf haar dus niet alleen een verse maaltijd, maar ook nog extra tijd. Zij blij, ikke blij.

kraamkost

Ik kwam ook op het idee om op mijn blog twee uur van mijn tijd weg te geven. Een wedstrijd waar wel wat reactie op kwam. Ondertussen kreeg één van mijn bloglezers een workshop bloggen van me en ze was daar superblij mee en dat maakt mij dus ook blij!

IMG_2323.JPG

Het goede doel
Zelf krijg ik van familie en vriendinnen vaak zakken vol kleding en spullen voor mijn kinderen. Hoog tijd om zelf de kleerkasten eens uit te kuisen en iemand anders blij te maken met kleding die te klein is geworden voor mijn kinderen. Ik geef enkele zakken kinderkleding weg aan mijn broer, zijn zoontjes kunnen daar nog enkele seizoenen mee voort. Ken je zelf niemand aan wie je kleding kan geven? Op Facebook zijn er tegenwoordig heel wat groepen waar je gratis spullen kan weggeven aan mensen.

Weer raak ik geïnspireerd. Ik kuis mijn keukenkasten uit en het eten dat wij niet meer opeten, zet ik op deze Freecycle Facebookgroep. Nog geen half uur later wordt er aan mijn deur gebeld en maak ik weer iemand gelukkig met een zak vol eten. Ondertussen krijg ik via diezelfde Facebookgroep een gratis broek voor Kobe. Zalig toch? Een paar dagen later geef ik een hele stapel boeken weg die ik uitgelezen heb en waar ik niets meer mee doe. Ik geef ook oude magazines weg. En voor een vriendin die een actie op poten zet om speelgoed aan het goede doel te geven, schenk ik twee dozen babyspeelgoed waar mijn kinderen ondertussen uitgegroeid zijn weg.

Een paar dagen later vind ik het tijd om een lekkere taart te bakken en te geven aan mijn familie. In plaats van ze helemaal zelf op te eten, geef ik ze weg en geniet ik extra hard van de tijd die we samenzijn. Na twee weken begin ik het ‘geven’ zo leuk te vinden dat ik constant nadenk over wat ik de volgende dag kan weggeven. Ik kan nog wat extra aandacht geven aan een oude schoolvriendin die ik al maanden niet meer gezien heb. En ook mijn kindjes verdienen wat extra aandacht na de drukke werkweken. Ik voel mij zelfs een betere moeder zo. In plaats van aan jezelf te denken, denk je aan hoe gelukkig je iemand anders kan maken en daar word je zelf gewoon keigelukkig van. Ik kan het dus alleen maar aanraden aan iedereen: geef wat meer iets weg, je zal zien dat je er blij van wordt!

geven is het nieuwe hebben

Inspiratie voor mijn geefproject haalde ik uit Flow Weekly en het verhaal van Cami Walker, die 29 dagen lang iets geeft.

Ook zin om te geven? Zo doe je het:

– Maak een geefkast op je werk. Op het hoofdkantoor bij Femma staat er een boeken geefkast waar je boeken kan geven die je niet meer leest aan iemand anders.
– Maak gebruik van Freecycle groepen op Facebook. Je kan er echt alles op zetten van huisraad tot kleding en eten.
– Geef eens een uitgestelde koffie. Je bestelt 3 koffies, je drinkt er zelf eentje en geeft er 2 weg aan iemand anders. Meer info? www.uitgesteldekoffie.org
Geef wat meer tijd van jezelf aan vriendinnen die je al lang niet meer gezien hebt, ga eens voorlezen in een rusthuis of bak eens een taart voor een familielid of een collega.
Bloed geven doet leven en je kan er bovendien iemand zijn leven mee redden. Op www.bloedgevendoetleven.be ontdek je hoe je donor wordt.
– Geef eens wat vaker een knuffel aan mensen die je graag ziet, ook hier zal je zien dat je er zelf gelukkiger van wordt!

Hebben jullie nog ideeën om meer te geven? Ik hoor ze graag in de comments…

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  gerhilde maakt
  januari 10, 2015 at 12:27 pm

  Mooie blogpost!

 • Reply
  Carl
  januari 10, 2015 at 1:54 pm

  Kei leuk van je om zoveel weg te geven.Ik heb 2 jeansbroeken van de zoon wegens te klein klaar liggen om morgen aan ons neefje te geven.Heb deze avond een etentje voor vrienden op het programma staan,we geven elkaar onze tijd en eten gezellig samen.Heb gisteren een meneer voor gelaten aan de kassa,is tijd voor hem weg gegeven,hé!Mijn uitgelezen boeken doe ik naar de kringloopwinkel.Ik krijg regelmatig knuffels van mijn zoon en hij krijgt dan natuurlijk eentje terug 😉 De dochter heeft dan graag een luisterde oor van mij nu ze in het 6de zit en een belangrijke keuze moet maken en raad nodig heeft.Zo zijn we goed bezig,hé!

 • Reply
  trijnewijn
  januari 10, 2015 at 3:09 pm

  leuk! Freecycle is inderdaad de max, die mensen zijn steeds zo oprecht blij met wat je weggeeft. Win-win, want dan komt er zelfs iemand helpen om een kast die weg moet naar beneden te dragen 🙂
  Voor ons is het weggeven iets minder vanzelfsprekend geworden sinds we niet meer in de straat van een kringloopwinkel wonen, zeker nu de bakfiets vaker tegenwerkt dan werkt is ergens dozen afleveren zo simpel niet meer als bewust autoloos gezinnetje. Maar toch gaan we volgende woensdag op uitstap naar de vroegere crèche van de kindjes (5km van ons huis) om er 2 zakken vol speelgoed te geven waarvoor ze te groot geworden zijn. Kinderkleertjes gaan naar de vriendinnen, onze kledij gaat naar kringloop of als het niet meer erg bruikbaar is naar h&m (voor hun ‘laat mode gaan afval worden’ recyclageproject).
  Je conclusie is er boenk om: geven is leuk!

 • Reply
  Marieke
  januari 10, 2015 at 4:09 pm

  Het geven is het nieuwe krijgen! Iets krijgen is leuk, vanzelfsprekend maar iets geven kan ook heel hartverwarmend zijn! Af en toe zet ik spullen op Freecycle en de dankbaarheid die je (meestal) krijgt is enorm groot!
  Bloeddonor ben ik ook al een tijdje, fijn dat ik ook mijn steentje kan bijdragen! Enkele weken geleden liet ik mee trouwens ook als orgaandonor registeren. Het verhaal van Noah, de kleine piraat diens donorhartje werd afgestoten, heeft mij zo geraakt dat ik me ben gaan registreren.
  Knuffelen wordt hier ook à volonté gedaan!

  En natuurlijk was ik het meest jaloers dat Stephanie, Miss Pixie, op date met jou mocht! Ik ben ervan overtuigd dat ze enorm veel geleerd heeft van jou

  Leuke blogspot!

  Veel liefs
  Marieke
  (www.uniquemarieke.blogspot.be)

 • Reply
  Shirley
  januari 10, 2015 at 5:56 pm

  Hey dat is leuk idee. Ik ga eens kijken of ik nog dingen heb om weg te geven 🙂

 • Reply
  Linda
  januari 10, 2015 at 10:48 pm

  Wat een mooi onderwerp, en zoveel voorbeelden. Zelf hebben we aan het begin van vorig jaar de zolder opgeruimd. Inclusief de dozen die er sinds de verhuizing stonden. Die werden uitgepakt en opgeruimd, weggegooid, via weggeefhoek (lokale versie van jouw recyclefacebookgroep) en wat overbleef ging naar de kringloopwinkel. En dat proberen we sindsdien te blijven doen. Hebben op zolder een kast met de grote spullen om weg te geven en beneden een kleintje voor swaps etcetera.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.