0
MAMA ZIJN Opvoeding Speeltips

Nog één spelletje mama?

game-1232879_1920“Mag ik nog één spelletje spelen op de Playstation mama?” Het is iets waar ik niet altijd akkoord mee ben en waar ik Kobe en Frauke zoveel mogelijk van weg probeer te houden van tablets en spelcomputers door ze zoveel mogelijk heerlijk echte kinderdingen aan te bieden zoals gezelschapsspelletjes, knutselnamiddagen, buitenspelletjes, uitstapjes…maar dat lukt spijtig genoeg niet altijd.

Daarom was ik blij dat Ketnet en Mediawijs vandaag een debat over gamen en kinderen organiseerden en waar ik met deze 9 tips naar huis ging! Nu ze nog toepassen ;-). En misschien hebben jullie er ook iets aan? Heel benieuwd hoe jullie met het gamen bij jullie kinderen omgaan?

 1. Praat met je kind over gamen, toon interesse.
 2. Speel eens samen een game.
 3. Maak duidelijke afspraken.
  Maak afspraken met je kind over de duur, het tijdstip, de plaats, met wie en welke games er mogen gespeeld worden.
 4. Spreek (samen) af wanneer je kind mag gamen.
  Een vast moment afspreken zoals na het avondeten helpt. Voor schooldagen, weekend, vakantie kan je andere afspraken maken.
 5. Zoek samen met je kind naar een gezond evenwicht tussen games en andere activiteiten.
 6. Speelt je kind ook online? Leer je kind zo weinig mogelijk persoonlijke info in zijn of haar profiel te zetten. Het wachtwoord geeft je kind beter aan niemand door.
 7. Wordt je kind boos als het moet stoppen met gamen? Kondig het stopmoment op tijd aan. Je zoekt best naar een natuurlijk stopmoment, bijvoorbeeld op het einde van een spelletje. Je kind kan dan zijn spel afronden.
 8. Weet je niet welk spel geschikt is? Zoek de Pegi rating op (Pan European Game Information) of bekijk eens een demofilmpje. Test het spel ook eens uit.
 9. Spreek met andere ouders af welke games de kinderen mogen spelen als ze bij elkaar op bezoek komen.

De tips zijn ook te vinden op  www.ketnetvoorouders.be

Meer tips kan je terugvinden op MediaNest, een nieuwe website voor ouders over mediaopvoeding. Ouders kunnen er terecht met al hun vragen over gaming en andere thema’s. Een must-read volgens ons!

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Katrien@huisjethuisje.com
  september 20, 2016 at 8:35 pm

  Wij hebben via via een Wii gekregen. Jules was meteen verslaafd. Maar hij mag niet elke dag en hooguit een half uur. Het bracht wel inspiratie voor zijn verjaardagsfeestje: een super mario feest ?

 • Reply
  Kirsten
  september 21, 2016 at 7:02 pm

  Goede tips! Denk dat het niet evident is om hier mee om te gaan, in deze wereld waarbij er alsmaar meer gebruik gemaakt wordt van beeldschermen..

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.