0
MAMA ZIJN Uncategorized

Zo bereiden wij ons kind voor op het eerste leerjaar

IMG_5403
Over minder dan een maand gaat onze grootste kind naar het eerste leerjaar! OMG! 
Hoe wij hem hier zo goed mogelijk op proberen voor te bereiden, verklap ik jullie hier:

1. Een goede boekentas kiezen
Een grote stap voor je kleuter: een grote boekentas kiezen! Geen gemakkelijke opdracht want het assortiment is enorm! Als ik hem alleen zou laten kiezen, dan zou hij zeker een exemplaar van Spiderman of zoiets kiezen, maar omdat ik vooral wilde investeren in een stevig exemplaar dat enkele jaartjes mee kan, probeerde ik hem te overtuigen om toch iets anders te kiezen. De boekentassen van Own Stuff trokken al heel lang mijn aandacht, door de vele mooie kleurtjes zien ze er niet alleen prachtig uit, ze zijn ook nog eens superstevig en duurzaam, waardoor hij er heel lang plezier aan zal beleven. Bovendien is deze boekentas niet té groot, maar zitten er wel twee vakken in waardoor er een A4-kaft in kan en hij alles makkelijk zal kunnen rangschikken.
Tip: wij vonden onze boekentas bij Speelgoed Kiki, ga zeker eens kijken naar hun mooi assortiment schooltassen, ook voor kleuters.

2. Stay positive
Niet zo leuk om te horen, maar aan het einde van de derde kleuterklas vertelde de juffen ons dat ons Kobeke het niet zo gemakkelijk zal hebben in het eerste leerjaar. Is hij er nog niet klaar voor en nog heel speels? Of gaat hij het echt moeilijker hebben dan andere kindjes? Moeilijk te zeggen en afwachten dus. Maar we proberen hier thuis dus heel enthousiast en heel eerlijk over het eerste leerjaar te vertellen zodat hij er echt zin in krijgt! We hebben hem ook verteld dat hij naast leuke dingen leren ook nog heel veel mag spelen, never grow up, ook niet in het eerste leerjaar, nietwaar?

3. Vakantiewerkboekjes
Ik bestelde bij de juf van die leuke vakantiewerkboekjes om elke dag een oefeningetje te maken in de vakantie en tot nu toe zijn we daar goed in geslaagd. Met veel plezier neemt hij zijn werkboekjes bijna dagelijks vast om een werkje te maken. Stap voor stap komen we er wel!
IMG_5410
4. Maak je eigen schoolgerief
Als ik nog tijd vindt, ben ik van plan om zelf nog een leuke pennenzak en/of turnzakje te maken. De leuke potloodrol is een ontwerp van haar voor ons Happy Kids boek en de volledige beschrijving vind je dus in ons boek. Een echte hit voor onze Kobe! Niets zo leuk als zelfgemaakte spulletjes in de boekentas, nietwaar?

Gaat jullie kindje ook naar het eerste leerjaar? Benieuwd hoe jullie hem/haar voorbereiden? Alle tips zijn welkom hier!
IMG_5399IMG_5406IMG_5396

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Speelgoed Kiki.

 

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  trijnewijn
  augustus 6, 2016 at 8:44 am

  Hier zijn er twee kindjes super fan van allerlei soorten oefenboekjes. Over een maand mogen ze terug naar school, elk met een boekentas die helemaal is zoals ze het willen (dankzij de patronen van mind the whale). Eentje gaat ook naar het eerste leerjaar en zit er wat mee in of hij zijn draai wel zal vinden in de klas. Vooral omdat hij er een jaar niet bij was, terwijl de anderen gewoon verder gemeenschappelijke herinneringen maakten. Gelukkig werd hij hier in Ierland al goed voorbereid op het schoolse aspect: hij heeft al een jaar met cijfers, letters en huiswerk achter de rug.

 • Reply
  D'abord Roze
  augustus 6, 2016 at 12:25 pm

  Toffe ideetjes. Succes voor Kobe. Laat hem maar nog genieten van zijn laatste maand als kleutertje :).

 • Reply
  Katrien@huisjethuisje.com
  augustus 6, 2016 at 5:29 pm

  Heel herkenbaar. Ook hier de boodschap gekregen dat Jules het niet gemakkelijk zal hebben. Nog heel speels. Al merk ik dat de maand rust deze week zorgde voor een ongekende vlijtigheid bij hem. Ook hier zijn de vakantieblaadjes een succes. En plots begint hij zelf te vragen welke letters hij ziet. Traag maar gestaag gaat ook hè.

 • Reply
  Katrien
  augustus 6, 2016 at 6:20 pm

  Het gaat snel! Maar met zo een outfit begint hij super uitgerust aan zijn eerste leerjaar!

 • Reply
  Kristel Jappens
  augustus 6, 2016 at 10:10 pm

  Heel herkenbaar die angsten maar je gaat zien, … dat gaat allemaal goedkomen met zo’n supportersteam aan de zijlijn. Toen onze Nand, die nu naar het 4de al gaat, de stap maakte naar het 1ste leerjaar waren we ook benieuwd hoe dit allemaal ging verlopen. Maar voor je het weet leest hij zijn nieuwjaarsbrief én schrijft die zelf zijn sinterklaasverlanglijstje 😉 En Kobe, blijf vooral je zelf en dat komt allemaal dik in orde… met vallen en opstaan, met stapjes vooruit en achteruit maar ook dat komt goed. You can do it!

 • Reply
  Tine
  augustus 7, 2016 at 5:42 am

  Als juf vind ik #2 héél belangrijk: Stay positive!
  De druk voor de kinderen is zo groot en daarom is het als ouder inderdaad belangrijk om enthousiast en positief te zijn zodat je kind vooral veel goesting heeft!
  Ik wens jullie alvast heel veel succes volgend schooljaar! Wat wordt hij groot 😉

 • Reply
  Muriel
  augustus 8, 2016 at 9:28 am

  Zo herkenbaar! Mijn jongste dochtertje start in september ook in het eerste leerjaar en ze is nu al de dagen aan het aftellen. Ze is heel gehecht aan routine en ik verwacht een paar slapeloze nachtjes tijdens de eerste septemberweken, tot ze haar draai zal gevonden hebben in de nieuwe klas. Spannend vooral, zowel voor de mama als het kindje… veel steun, een luisterend oor en een dikke knuffel zal hen er wel doorheen helpen hoop ik! Nu nog enkele weken genieten van die kleutertijd hé, straks zullen we hen snel zien veranderen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.