0
MAMA ZIJN Uncategorized

Zeven op zondag: voorleesboekjes voor het slapengaan

Voorleestijd, het leukste momentje van de dag. En in het weekend maak ik er graag extra tijd voor voor vrij! Voorlezen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor de taalontwikkeling. Ze leren nieuwe woordjes, ze leren beter praten en luisteren en ze leren zich te concentreren! Ook hun fantasie wordt gestimuleerd en het kan een manier zijn om over moeilijke momentjes te praten! Ik probeer Kobe en Frauke elke avond apart voor te lezen, zo krijgen ze op dat moment van de dag exclusieve aandacht! En het brengt rust en regelmaat, alleen maar voordelen dus! Sinds ons voorleesritueel doorgaat in ons leeshoekje gemaakt met een oud babymatrasje, is het nog eens zo gezellig hier :-).

IMG_0207

Benieuwd naar de boekjes die wij voorlezen?

Schermafbeelding 2015-05-17 om 11.37.25
1. Wat schilt er met je? 
Dit is echt een toppertje dat ik leerde kennen toen ik nog Lager Onderwijs in avondschool studeerde (maar niet afmaakte). Foto’s van groenten en fruit die menselijke gelaatsuitdrukkingen hebben gekregen vormen de hoofdpersonages van dit boek. Het boek begint met de vraag “Hoe voel jij je? Blij? Verdrietig? Bang? Boos?” en vanuit een felgekleurde achtergrond kijken bewerkte appels, sinaasappels, paprika’s en andere groenten en fruit je blij, bang, boos en verdrietig aan. Op elke bladzijde worden vragen gesteld en dit maakt het tot een ideaal boek om over gevoelens te spreken. “Voelen jullie je goed in je pel,” vragen

2. Rupsjenooitgenoeg boekjes
De wereld van Eric Carle met al zijn kleuren en vormen spreekt ook tot de verbeelding van heel jonge kinderen. Dit prachtige voelboekje vindt Frauke geweldig, ook al is ze geen peuter meer! Ze maakt kennis met de kleuren, vormen en cijfers, dus heel erg leerrijk!

3. Pippi Langkous
Met Kobe lees ik sinds kort elke dag een kort stukje uit alle verhalen van Pippi Langkous voor! Heerlijk om hem hiervan te zien genieten!

4. Meneertje streepjespyjama
Dit vinden Kobe en Frauke allebei een heel leuk boek! Met het transparante inlegvel (magische beweegplaat!) komen de illustraties onder je vingers tot leven: auto’s beginnen te rijden, wielen draaien, voetgangers lopen rond, blaadjes dwarrelen…echt een aanrader!

5. Alex De Astronaut
Dit boekje dat je kan lezen met een app waardoor Alex echt tot leven komt, vinden wij hier al een tijdje heel erg leuk! Niet alleen door de app, maar ook dor het verhaaltje zelf!

6. Dikkie Dik
De boekjes van Dikkie Dik worden hier erg gesmaakt. Dikkie Dik in het circus, Dikkie Dik in het bos…noem maar op, één voor één voorleesboekjes ideaal voor kindjes tussen 2 en 5 jaar.

7. Giga Grote Dino’s
Dit boek vond ik in Maastricht en wordt hier graag gelezen door dinofan Kobe! Mooie prentjes, leuk gebracht, heel fijn voor dinofanaten!

Wat zijn jullie slaaprituelen en favoriete voorleesboekjes? Ik hoor ze graag in de comments hieronder!

IMG_0206
IMG_0204Benieuwd naar de leuke pyjama’s van Kobe en Frauke? Wij zijn hier al een tijdje fan van de kwaliteitsvolle pyjama’s van Dodoo!  De nieuwste collectie laat je kids als Bedman of Catwoman schitteren in hun eigen Hollywoodfilm, of bombardeer ze tot kapitein van hun slaapkamerschip in een pyjama met marinestreepjes.  Slaapwel? Ik dacht het wel!

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Griet
  mei 17, 2015 at 2:06 pm

  die laatste foto is zo schattig!
  Die kleine voetjes <3

 • Reply
  Esther (vanjansen)
  mei 17, 2015 at 4:20 pm

  Favo kinderboekjes: raad eens hoeveel ik van je hou, de boeken van het muizenhuis, de Olivia boekjes, de mooiste vis van de zee zoekt zijn glinsterschub….. En zoveel meer boekjes die ik prachtig vind!

 • Reply
  miss pixie
  mei 18, 2015 at 9:21 pm

  Ik ♡ rupsje nooitgenoeg 🙂
  En eigenlijk alle boeken van die auteur. Dat van de spin die het druk heeft met haar web te weven, vind ik ook tof.

  Ook de boekjes van Kikker (Max Velthuijs) scoren goed bij onze kleuters.

  En dan mijn absolute favoriet: “Tot de maan en terug”. Hét mooiste en schattigste prentenboek ooit gemaakt.

  Kleuterjuffen en hun liefde voor prentenboeken .. Ik kan nog wel even doorgaan met voorbeelden te geven 😉

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  mei 19, 2015 at 9:29 am

  Leuk die klassiekers! Zeker Rupsjenooitgenoeg blijft geweldig.

 • Reply
  Sanne
  mei 22, 2015 at 10:00 am

  voorlezen is absoluut fantastisch!
  Hier onze favorieten:
  – ‘Een boek’ van Hervé Tullet (al zijn boeken zijn hier populair)
  – Max en de toverstenen
  – Vrolijk
  – de fantastische vliegende boeken van marius mindermeer (is gebaseerd op een prachtig animatie filmpje dat je op youtube kan vinden: The Fantastic Flying Books Of Mr. Morris Lessmore)
  – Het land van de grote woordfabriek
  – de zuurtjes (is voor iets oudere kinderen, maar voor mama’s ook zeer grappig!)
  – Rupsje nooit genoeg is hier ook een topper maar verder ook alle andere boeken van eric carle! zeker vader zeepaard, een zaadje in de wind en een absolute topper: papa, pak je de maan voor mij?
  – Beer is op vlinder

  Ik kan zo nog uren doorgaan!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.