0
MAMA ZIJN Uncategorized

Zeven op zondag: dingen die ik heb geleerd van Marie Kondo

Welkom in mijn nieuwe rubriek! Vanaf nu geef ik elke zondag 7 geweldige tips of los ik 7 vragen op die je nooit durfde stellen, deel ik mijn week in 7 statussen, of deel ik mijn 7 favoriete apps, blogs, recepten, boeken, DIY-tips…noem maar op. Omdat ik (net als zowat de rest van de wereld) in de ban ben van Marie Kondo en haar geweldige leerrijke maar zotte boek ‘Opgeruimd’ (aka ‘The life-changing magic of tydying up: the Japanese art of decluttering and organizing‘), vat ik voor jullie 7 dingen die ik van haar heb geleerd samen!

Opgeruimd_mariekondo

1. Sorteer je spullen per categorie, niet per ruimte 
Als er iets is dat ik nooit heb geleerd, dan is het ‘goed’ opruimen! Spullen van plaats veranderen, daar ben ik een heldin in! Of snel iets in een schuif of kast wegmoffelen als er bezoek komt, that’s me! Als het er maar opgeruimd uit ziet, maar wie verder ziet, merkt dat ons huis (zeker sinds we kinders hebben) één grote verzamelplek van spullen is. Ik luister dus graag naar de raad van Marie Kondo die zegt: “Probeer niet het hele huis in één keer op te ruimen: doe het in één keer goed!” Ze geeft mij hier zes maanden tijd voor! Als ik op mijn moeder lijk, dan wil ik alles het liefst bijhouden: magazines, boeken, kleren, spullen…misschien heb ik het ‘ooit’ nog eens nodig. Ik heb dus veel werk en geloof niet dat ik dit in een half jaar rond krijg. Ondertussen ben ik zo’n twee maanden bezig met opruimen en ik denk dat een gezin waarbij beide ouders fulltime werken minstens een jaar nodig hebben om alles in orde te krijgen (kom binnen een jaar dus nog eens terug kijken, dan zullen jullie misschien het verschil zien ;-)). Ik ben begonnen met mijn kleren (maar daar ben ik nog niet helemaal door), de kleren van de kinders en de kleren van mijn Lief. Daarna volgen de boeken, de paperassen (sinds ik ‘Getting things done’ heb gelezen, is ook daar nog veel werk!) en daarna volgen de moeilijk weg te gooien dingen zoals foto’s, souvenirs, lagereschoolrapporten, herinneringen…(al weet ik als emochick niet of ik daar al aan toe ben :-))

2. Word gelukkig van je kleren
Om mijn kleerkast voor eens en voor altijd opgeruimd te laten zijn, gooi ik zoals Marie het beveelt al mijn kleren op de grond in één ruimte. Met alle kleren bedoelt ze ook echt alles: winter-en zomerkleding (want daar maakt ze geen onderscheid tussen, huiskleding bestaat niet volgens haar, lingerie, skipakken, schoenen, sokken, jassen, echt alles!). Dit lijkt een onmogelijke opdracht, want de laatste levensjaren heb ik echt massa’s kleren verzameld (waarvan ik meer dan de helft nooit draag!), dus ik moet haar misschien wel gelijk geven. Elk kledingstuk glijdt door mijn handen en daarbij vraag ik mij af: ‘Word ik hier gelukkig van?’ Volgens haar moet je alleen de stukken bijhouden waar je blij van wordt en dan kom ik tot het besluit dat er eigenlijk niet zoveel kledingstukken overblijven die mij dat gevoel geven. Ik bedank (want dat leert die gekke Marie je ook, dat je dankbaar moet zijn voor je spullen) oude huiskledij, jeansbroeken die ik bijna nooit (!) draag, bloesjes die al lang uit de mode zijn, t-shirts met gaten die ik misschien ooit nog ging dragen om te schilderen of te verbouwen, weessokken…Marie Kondo heeft gelijk, ik heb al die jaren veel te veel kledingstukken bijgehouden en kledingstukken gekocht die ik nooit gedragen heb! Weggooien die handel, de Kringwinkel zal content zijn :-).
De lichtjes getikte Marie heeft ook zo haar manier om sokken en kleding op te vouwen. Het is nog niet eendert ;-). “Leg nooit, maar dan ook nooit een knoop in je panty’s en maak nooit maar dan ook nooit bolletjes van je sokken!” Ik pleit schuldig, want ik maak al jaaaaaaaren bolletjes van mijn sokken. En mijn kleding vouw ik blijkbaar ook al jaren verkeerd op. Marie en YouTube leren mij hoe het wel moet:

3. Weggooien is positief
Als er iets is dat ik moeilijk kan, dan is het weggooien. Dus dat heb ik echt moeten leren. Ondertussen ben ik al verschillende keren met een volle auto naar de Kringwinkel gereden en naar het containerpark. Speelgoed bijvoorbeeld, een categorie die de laatste vijf jaar ons huis bijna deed ontploffen. Ik besluit om alleen het speelgoed bij te houden waar Kobe en Frauke echt mee spelen, de rest gaat onherroepelijk de deur uit! De opbergbakken die ik de laatste jaren heb aangekocht en opgestapeld heb in hun slaapkamers, zijn schrale troost! Dus ook die gaan weg! Ik kocht in Ikea twee opbergmeubels STUVA en 2 papieren opbergzakken van Gezinnig en daar zit het speelgoed waar Kobe en Frauke vaak mee spelen in. Wat een opgeruimd resultaat sindsdien in onze living ;-). De rest van het speelgoed zit opgeborgen in een kast en halen we soms uit om wat verandering te brengen. ‘s Avonds doen we één keer (en niet de hele dag door) aan de hand van een opruimliedje, alles in de kasten en zakken en opgeruimd staat netjes! Hier word ik echt gelukkig van :-).

Schermafbeelding 2015-04-25 om 09.33.26

4. Geef de boeken die je hebt gelezen of ooit ging lezen weg
Kondo is keihard: “Als het je tot nog toe niet is gelukt om een bepaald boek te lezen, ook al werd het je aangeraden of is het er eentje dat je al jarenlang wilt gaan lezen – dan is nu het moment gekomen om het te laten gaan.” Ik, Lobke, die zoooooooo graag boeken koopt en de laatste jaren een heuse verzameling van DIY-boeken, leesboeken en kookboeken heeft aangelegd, moet dus echt iets doen aan mijn verslaving. Ik ben dan ook niet helemaal akkoord met deze tip, want heel veel boeken hebben emotionele waarde voor mij en kan ik echt niet weggooien.
Binnenkort geef ik hier op mijn blog een deel boeken weg die ik heb gelezen of boeken die ik ooit ging lezen maar nooit zal lezen en zal hen ook weer bedanken voor bewezen diensten ;-). De rest bewaar ik mooi in mijn bibliotheekkast onder onze trap.

5. Maak elke avond je handtas leeg
Ook hier moet ik haar weer gelijk geven, ik gebruik in een maand soms vier handtassen en soms weet ik niet meer welke spullen ik in welke handtas heb gestopt: notitieboekjes, balpennen, mijn migrainepillen, mijn make-up zakje, documenten, rekeningafschriften…Marie raadt aan om een plekje te voorzien in huis waar je elke dag je handtas leeg kan maken als je thuis komt. De volgende ochtend doe je de spullen die je nodig hebt, gewoon opnieuw in de handtas die je die dag zal gebruiken. Met deze tip ga ik in de toekomst echt rekening houden! Dankjewel Marie voor dit inzicht ;-).

6. Beantwoord brieven onmiddellijk en betaal rekeningen nu
Papieren! Ik heb ze in hoopjes! Omdat ik denk dat ik ze allemaal moet bijhouden. Maar sinds ik Opgeruimd! heb gelezen en ‘Getting things done’ besef ik dat ik echt iets moet veranderen aan mijn paperassenstapels. Volgens Marie moet je slechts twee categorieën overhouden: papieren waar nog iets mee moet gebeuren en papieren om bewaren! Volgens ‘Getting things done’ maak je dan best een archief van alle papieren die je wenst te bewaren waarover later meer. Maar cursussen, bonnetjes en gebruiksaanwijzingen moeten onherroepelijk de papierbak in en moet je weggooien!

7. Bewaar dingen omdat je ervan houdt niet ‘gewoon daarom’
Komono is een Japans woord voor kleine dingen, verschillende spulletjes, accessoires,  gadgets of kleine hulpmiddelen. Ik heb lades vol met zulke spullen waarvan ik niet weet wat ik ermee moet aanvangen. Toch is het tijd om afscheid te nemen van die gewoon daarom-uitvlucht. De basisvolgorde voor het uitzoeken van komono is als volgt: cd’s en dvd’s, huidverzorgingsproducten, make-up, accessoires, waardevolle spullen zoals paspoorten en credit cards, elektronische apparaten, huishoudelijke hulpmiddelen, keukengerei, kleingeld…en dan is er ook nog een tweede categorie komono namelijk dingen die je gewoon daarom bijhoudt zoals cadeaus, verpakkingen van mobiele telefoons, reserveknopen, dozen van elektrische apparaten, slaapplek voor de gast die nooit komt, cosmeticamonsters, gratis gadgets…van geen van deze dingen zul je blij worden, je kunt ze dus achteloos weggooien volgens Marie! Ondertussen heb ik al 2 lades opgeruimd en die hebben er nog nooit zo clean uitgezien! Werkelijk rustgevend.

Conclusie? Ook al vind ik dat Marie Kondo een beetje zottekes is en kan ik in een huis waar twee kleine kleuters rondlopen al haar tips niet meteen toepassen, toch ben ik fan van haar opruimmethode en geloof ik dat dit boek mijn leven echt gaat veranderen tussen dit en pakweg een jaar! Ik droom al jaren van een huis dat er zo clean uitziet als toen we de laatste keer op vakantie gingen! Dat is steevast het eerste dat ik zeg op onze aankomstdag: “Oh, wat wou ik dat ons huis er ook zo mooi en opgeruimd uit zou zien!” Leve vakantiehuisjes!

Of de konmari-methode dus echt geschikt is voor een gezin met kinderen, weet ik jullie dus te vertellen over een jaar (en niet over zes maanden!) 🙂

IMG_0148

En ja, er is nog zóveel meer te vertellen over de methode van Marie Kondo, maar daarvoor raad ik je dus echt aan om Opgeruimd! te lezen.

You Might Also Like...

108 Comments

 • Reply
  Luen
  april 26, 2015 at 6:45 am

  Een exemplaar zou me supergelukkig maken, misschien kan ik dan van ons rommelhuis ook eens een netjes opgeruimd huis maken. Hier nog een extra obstakel, manlief die nog meer emo is om dingen weg te gooien dan ik! 😀

 • Reply
  Marion
  april 26, 2015 at 6:46 am

  Omg. Dit boek MOET ik winnen. Pff, ik maak mijn vriend en mezelf langzaam aan helemaal gek met mijn chaos en troep! De boekenkast puilt uit, de kledingkast puilt uit en ook de voorraadkast is een drama. Haha. Spullen verschuiven is daar en tegen écht een van mijn talenten 😛

  Leuke blog weer. Ik hoop dat ik win, I need this!

 • Reply
  Femka
  april 26, 2015 at 6:48 am

  Ik denk dat iedereen die me kent kan beamen dat dit HET boek is dat in m’n collectie ontbreekt 😉
  Met wat ik hier las ga in al aan de slag en het volgende boek dat ik koop is ook bekend! 😉

 • Reply
  Saskia Detremmerie
  april 26, 2015 at 6:54 am

  Wauw!! Dit boek is helemaal voor ons geschreven! Ik word er helemaal hebberig van… Maar dat mag dan weer net niet zeker? ?

 • Reply
  Joke op den Acker
  april 26, 2015 at 6:56 am

  dit boek zou me weer nieuwe moed geven om eraan te beginnen. Mijn kleerkast werd voor het laatst onder handen genomen toen ik hoogzwanger thuis zat, nu zo’n 2 jaar geleden?! En dan spreek ik nog niet over de rommellades die lijken te kweken als konijnen… Ik heb n opruimgoeroe kick in the butt nodig en dit boek zal zeker helpen!

 • Reply
  Tien
  april 26, 2015 at 6:59 am

  oh ja, deze zou echt iets voor mijn onopgeruimde huisje zijn vol kinders, boeken, speelgoed in veelvoud, kledij die wegmag, … Ik doe dus graag mee! X

 • Reply
  Sharon Delabie
  april 26, 2015 at 7:01 am

  Amai, dat is een boek dat ik moet lezen en beginnen toepassen!!!! Hier lopen er nog net geen kids. Maar ik stel dit gelijk wat uit tot ik er in mijn hoofd en thuis klaar voor ben. Dat boek zou een grote hulp zijn om een systeem in mijn huishouden te hebben! Fingers crossed dat ik het boek win!!

 • Reply
  Julie Duchateau
  april 26, 2015 at 7:02 am

  Benieuwd of ik nog iets kan leren. Ik ben een echte opruimfreak…

 • Reply
  Martine
  april 26, 2015 at 7:05 am

  Ik heb al veel gehoord over dit boek en ben bang dat ik het goed zou kunnen gebruiken. Voordat ik met zomervakantie ga probeer ik altijd ons hele appartement schoon en opgeruimd te hebben omdat dat zo lekker thuiskomt (en omdat mijn moeder dan in ons huis zit 🙂 ) maar een paar tips zou ik wel kunnen gebruiken. Het huis slibt altijd weer dicht nadat we opgeruimd hebben.

 • Reply
  Barbara
  april 26, 2015 at 7:09 am

  Ik woon in een madurodam-huisje, heb een kind, een man en 2 katten EN ik werk OOK nog in dat madurodam-huisje. Een opgeruimd huis heb ik dus wel nodig. Ik vind dat je als persoon nooit uitgeleerd bent en daarom zou ik dit boek heeeeeeeeel graag willen winnen. Want als ik lees hoe enthousiast iedereen erover is….. moet je het gewoon hebben.

 • Reply
  hanne
  april 26, 2015 at 7:23 am

  Opruimen is my middlename. Laat dat boek maar komen!

 • Reply
  Anneke
  april 26, 2015 at 7:28 am

  Wow , dit is echt een boek voor een chaoot als ik ! Mijn grootste probleem is dat het hele huis vol ligt met hoopjes ‘ voor weg ‘ Maar ze geraken nooit weg 🙁 Het verplaatsen en wegmoffelen heb ik ook . Kan je geloven dat ik zelfs lege kasten heb ! Men hele huis ligt vol en men kids nemen die slechte gewoonte over … Ben wel blij te lezen dat ik niet de enige ben

 • Reply
  Paulien
  april 26, 2015 at 7:33 am

  Ja, dit is mijn kans! Het lijkt of er hier thuis een bom is ontploft. Ook ik ben zo iemand die heel slecht dingen kan weggooien. Heb al veel over dit boek gelezen; hopelijk lukt het me hiermee wel!

 • Reply
  De Cock Fien
  april 26, 2015 at 7:43 am

  In mijn geval zal Dit boek beter gaan werken dan boeken over relatieproblemen, want dit IS het probleem!

 • Reply
  Ilse Bos
  april 26, 2015 at 7:49 am

  Van dit boek zou ik erg blij worden. Hier in huis is genoeg troep te vinden en soms als ik er alleen al naar kijk word ik er echt niet blij van en dan neem ik me voor dat ik het echt ga opruimen. Ooit…. maar ik weet gewoon niet goed hoe en waar ik moet beginnen. Dit boek zou reuze handig zijn en hopelijk een opgeruimd huis tot gevolg hebben.

 • Reply
  Annie
  april 26, 2015 at 8:01 am

  momenteel op vele plaatsen verzameld in huis……zodus……

  • Reply
   Betsey
   november 16, 2016 at 1:32 pm

   sometimes it is necessary to use parrables to make it easier people to understand the truth.Like Jesus spoke to his desciples in parrables.Here Buddha used the dirty water to explain that if your mind is disturbed you do not react.By reacting your mind is disturbed more and more and you lose your re.aoningsLeave it to the Kundalini to pacify your mind.

 • Reply
  Tinteltenen
  april 26, 2015 at 8:16 am

  Momenteel is ons huis er eentje in georganiseerde chaos, zo sus ik mezelf en mijn huisgenoten. We wonen hier nu zeven jaar en kasten, berging en garage worden volgestouwd. Ik kan héél moeilijk dingen weggooien, ooit hebben we ze nog eens nodig! Maar misschien kan dit boek me bekeren? Het ultieme doel is de auto ín de garage kunnen parkeren, hij staat al die jaren op de oprit en dat beklaag ik me elke winter 🙂

 • Reply
  Sofie Parmentier
  april 26, 2015 at 8:25 am

  Ik zou dit boek zo goed kunnen gebruiken. Kleerkast, berging, schoenkast, dvdkast, … ik ging het allemaal opruimen in de paasvakantie. Ik heb het gedaan, maar we zijn een week na de paasvakantie en de living tafel ligt weer vol met stapeltjes
  Lobke, ik heb je hulp nodig.

  Mijn grootste opruimtip, steek alles direct op zijn plaats. Jammer dat ik het zelf niet altijd even goed toepas!

 • Reply
  Kim | Kimsbloglife
  april 26, 2015 at 8:27 am

  Superleuk dat je enkele tips geeft vanuit het boek! Ik heb er de laatste tijd al veel over gelezen en vind het heel interessant, want ik kan zelf ook heel erg moeilijk dingen wegdoen! Ik woon nog thuis bij mijn ouders en heb een kleine kamer waarin ik over de jaren heen heel veel spullen heb verzameld en ik word gewoon gek omdat het steeds een grote rommel is. Dit boek zou me dus ontzettend kunnen helpen! Over enkele maanden ga ik ook samenwonen met mn vriend dus het zou handig zijn als we bij het verhuizen meteen de tips van Marie zouden kunnen toepassen! Ik zou het boek dus heel erg graag winnen! Ik heb je Facebookpagina geliked (Kim De Ridder) en je bericht gedeeld op mijn Facebookpagina (Kimsbloglife) en volg je op Instagram (kimsbloglife). Fingers crossed!

 • Reply
  Anne-Mieke
  april 26, 2015 at 8:49 am

  Ik ken een paar meiden die het al toegepast hebben. Volgens hen geeft het veel meer rust en kalmte In je leven.
  Eigenlijk moet ik er ook dringend eens aan beginnen ? Maar als rasechte hamster en emochick zal ik dan van mijn hart echt wel een steen moeten maken ? Het proberen waard!

 • Reply
  Judith
  april 26, 2015 at 9:28 am

  Ik ben al een dolgedraaide opruim- en weggooifreak, maar aan dat filmpje te zien kan ik nog veel nieuws bijleren. Ik doe mee!

 • Reply
  Mirjam
  april 26, 2015 at 9:40 am

  Ik ben al jaren aan het declutteren, nu wil ik heel graag de puntjes op de Kon Marie zetten! Zou zo fijn zijn, een laatste ronde.. Ik ben er klaar voor! Fijne zondag!

 • Reply
  e l l e n
  april 26, 2015 at 10:10 am

  Een opgeruimd huis.. wat klikt dat heerlijk! Meer tijd om leuke dingen te doen met man& kinderen in plaats van me druk te moeten zitten maken om alles dat ik het rond ligt te slingeren 🙂

 • Reply
  tine
  april 26, 2015 at 10:47 am

  Dit boek staat al een tijdje op mijn verlanglijstje! Dus het zou super zijn als ik em nu win! Mijn opruimtip? Alles verstoppen in leuke opbergers! Het weggooien moet ik nog wat leren… ?

 • Reply
  Jolien Desmet
  april 26, 2015 at 10:55 am

  Lijkt me wel interessant! Ik was vroeger (pré-kindjes-tijdperk) erg net en georganiseerd en mijn huis lag er behoorlijk “gelikt” bij (zoals wij in West-Vlaanderen zeggen). Maar met 2 zoons in huis van bijna 3 en bijna 1 is dit onmogelijk geworden 🙂 ‘s Avonds ligt de living vol speelgoed, bekers, kruimels en kleertjes. Eens de kindjes in bed zitten, zet ik een grootste opruimactie in. En ‘s morgens, eens de kindjes weer wakker zijn, begint het hele liedje opnieuw.

  Mijn tip? Maak je niet druk 🙂 Happy kids zijn belangrijker dan een opgeruimd huis. En binnen een jaar of 20, als mijn zoons het huis uit zijn, kom dan maar eens kijken!

 • Reply
  Nike
  april 26, 2015 at 12:06 pm

  Ik heb een zwak voor Japanners en hun gekke, maar vaak geniale ideeën. Alleen daarom al wil ik dat boek lezen 🙂

 • Reply
  Amarens
  april 26, 2015 at 12:11 pm

  Tijdens grote opruimingen denk ik nu ook: word ik er blij van? Helpt met weggooien/weggeven! En direct dingen op de juiste plek plaatsen ipv ergens er tussenin. Kleine moeite groot plezier!
  Iedereen is verantwoordelijk voor eigen rommel: zelf opruimen. Soms met een beetje hulp.
  Perfect hoeft niet, liever quality time en vrijheid voor kinderen om te spelen.
  Maar ik wil nog meer ruimte creëren dus zou het heel fijn vinden om het boek te winnen…

 • Reply
  Liesbet R
  april 26, 2015 at 12:28 pm

  Dit lijkt me zo’n handig boek! Wij zijn een aantal jaar geleden verhuisd naar een groter huis, een oplossing voor ons gebrek aan opbergruimte dacht ik, maar niet is minder waar. Maar misschien zit de komst van 2 kinderen daar wel voor een groot stuk tussen? Of maak ik mezelf dat maar wijs?

 • Reply
  CreativEls
  april 26, 2015 at 12:40 pm

  Interessant boek, lijkt mij zo. Ik heb ook veel te veel spullen in huis, je geraakt er alleen maar het overzicht mee kwijt en krijgt onrust.
  Tips à la Marie Kondo heb ik nog niet echt, daarvoor zal ik eerst het boek moeten lezen. Ik hoop het dan ook te winnen. Bij kleding is mijn criterium : “laatste drie jaar niet meer gedragen, weg ermee” . Maar het blijft een moeilijke want van mijn kleding kan ik het moeilijkst afscheid nemen. Ik hoop dat het boek mij nieuwe inzichten brengt.
  Lieve groetjes,
  CreativEls
  http://koekjehaakjemaakje.blogspot.com

 • Reply
  lut
  april 26, 2015 at 1:08 pm

  Dit is een boek waar ik gelukkig van kan worden. Bijna 3 jaar geleden zijn we verhuisd van een huis met tuin naar een appartement. Toen heb ik keihard de methode toegepast:is het 2 jaar niet gebruikt, dan gaat het weg. Eerlijk? Ik had me beter afgevraagd of ik er gelukkig van word want emotioneel mis ik toch een paar dingen. Nee, niet de rapporten of tekeningen van de kinderen, nee niet de huwelijkskaarten, maar soms iets heel dom dat je plots mist. Ondertussen zijn de dozen in de garage nog niet geleegd 🙂 en komt er boven weer allerlei bij.
  Zelf ben ik iemand die graag opruimt omdat er ondertussen ook in mijn hoofd opgeruimd wordt. Maar…door mijn ziekte lukt het allemaal niet meer. Ik heb een hele lieve man die zo goed mogelijk, op zijn manier, het huishouden doet. Maar het wordt een rommeltje vb alle documenten krijgen een nieuwe plaats, lekker door elkaar, betaald of niet, belangrijk of niet. En zo is het overal :-(.
  Daarnaast heb ik een hele lieve dochter (21) maar haar kamer is een warboel (om het mooi te zeggen): opruimen is voor haar iets vastnemen en het op een andere plaats leggen.
  En ik ben een Japan-fan <3.
  Snap je dat je hier een paar mensen heel blij kan maken met dit boek ?

 • Reply
  Miss Fabuleus
  april 26, 2015 at 2:31 pm

  Marie Kondo, de opruimheldin! Ik vind ze soms wat vreemd, maar ze inspireert wel om te beginnen opruimen. Ik heb al een eerste opruimronde gedaan van mijn boeken. Volgende week ga ik er nog eens door. Daarna volgt de rest van onze spullen.

  Ik denk er trouwens over om een scanner te kopen zodat ik alle belangrijke papieren zoals garantiebewijzen, kan inscannen. Zo kan je ze opslagen op je computer en ze ook veel makkelijker terugvinden als het moet. Al wat niet belangrijk is, kan dan sowieso meteen de vuilbak in.

 • Reply
  De Zuster Van
  april 26, 2015 at 3:06 pm

  Ik zat de afgelopen weken te denken aan een nieuwe rubriek voor mijn blog: Zeven op Zondag. Echt waar! Blijkbaar had ik wat sneller moeten zijn. 🙁

  De beste opruimtip volgens mij is sorteren en bewaren: Hou zoveel bij als je wil, zolang je het maar netjes doet en alles weet liggen!

 • Reply
  Ellen
  april 26, 2015 at 3:44 pm

  Ja hebt me heel benieuwd gemaakt naar het boek! Ik ben niet zo direct akkoord met een heel aantal dinges die ik lees, maar aangezien het hier toch ook regelmatig chaos is, moet ik me daar misschien toch eens over zetten en een nieuwe methode uit proberen :). Een exemplaar voor mezelf zou dus wel interessant zijn!
  Wat nog een goeie tip betreft… Ik weet niet of het volgens haar regels is, maar sinds enkele maanden heb ik 3 wasmanden voor de vuile was. Eentje voor de was van 30 graden, 40 en 60 graden. Ik sorteer dus nimeer per kleur, maar wel per temperatuur. Bovenop plakt een papier met welke kledingstukken in welke mand horen (omdat manlief natuurlijk anders niet weet wat op hoeveel graden gewassen moet worden.
  Sinds ik dit doe, heb ik minder opgehoopte stapels was en lijkt alles vlotter te gaan.

 • Reply
  Bregtje
  april 26, 2015 at 4:55 pm

  Al sinds mijn kot-tijd hou ik alles bij. Nu moet ons huis en mijn bureau op het werk er aan geloven. Na 4 jaar avondschool schrijnwerkerij geen enkele vrije muur meer over voor nieuwe kasten. Een cursus 5S mocht ook niet baten. Dus voor mij maar 2 opties vrees ik: dit boek eens volgen ofwel hopen dat die grote boerderij bij ons om de hoek toch ooit te koop komt te staan!

 • Reply
  Liesbet
  april 26, 2015 at 6:16 pm

  Baby op komst en dringend meer plaats nodig.
  Dan geraak ik door dit boek toch nog tijdig klaar 🙂

 • Reply
  Tine
  april 26, 2015 at 7:02 pm

  Ik wil ook graag zo’n boek! Mijn kleren opruimen kan ik, maar al de rest….

 • Reply
  Herlinde
  april 26, 2015 at 8:12 pm

  Interessant boek precies. Binnen enkele maanden verhuizen we naar een groter (:-)) huis, en ik plan van “nu” tot dan een grote opruim-en weggooi actie. Alleen wordt dat “nu” telkens uitgesteld, verhuizen spullen enkel van de ene kast naar een zak in de andere kast,… Hoe minder verhuisdozen ik moet verzamelen hoe beter. Dat boekje mag me eens vertellen hoe ik er nu concreet aan moet beginnen!

 • Reply
  Kirsten
  april 26, 2015 at 8:15 pm

  In mijn zoektocht naar rust is ‘meer met minder’ mijn motto geworden. Ik hou niet meer van franjes en tralalaatjes. Hoe minder ‘rommel’, hoe meer innerlijke rust. Ik ben op de goede weg, maar die opruimtips zijn hier nog meer dan welkom. Dit moet het begin van een nieuwe manier van wonen/leven worden.

 • Reply
  nobutterfly
  april 26, 2015 at 8:22 pm

  Ik ben zo benieuwd naar dit boek. Ik ben van nature een hamsteraar, als ik bij mijn ouders thuis kom, krijg ik de kriebels van de hoopjes papier, maar ik denk dat ik daar zelf ook een aanleg voor heb. En nog een hoop andere dingen

 • Reply
  elke
  april 26, 2015 at 8:52 pm

  Sinds de geboorte van mijn zoontje is mijn definitie van opruimen gewoon de deuren dichttrekken, en als ik een poging doen om ergens iets te beginnen organiseren eindig ik met 4 nog meer rommelige kamers…
  Opruimtip: foto’s nemen van dingen waar je leuke herinneringen aan hebt en dus niet kunt wegdoen maar niet meer nodig hebt ( vb kledij die te klein is, oud speelgoed, herinneringen,…) zodat je ze kan wegdoen maar nog wel kunt bekijken op foto…

 • Reply
  Anke
  april 27, 2015 at 7:20 am

  Moehahaaaa! Al je kleren op 1 hoop, meent ze het?? Dan heb ik een week nodig om alleen al alle kleren te doen *shock* Speelgoed van de kindjes overal in huis in boxen gestockeerd? Check! Zelfs babyspeelgoed, terwijl de jongste vandeweek 5 wordt. Bureauschuiven waarin rap-rap wat speelgoed weggemoffeld is? Check! Een living die overgenomen is door speelgoed wat nergens anders meer terecht kan? Check! Werkgerief in de keukenla? Check! Een bakje vol met eenzame sokken in allerlei maten? Check! Uitpuilende zolder/tuinhuis/garage? Check! (Gelukkig loopt de kelder soms onder, ik weet niet hoe die er anders had uitgezien 😉 ). Een schoonmoeder die de dingen die zijn niet meer gebruikt bij ons brengt? Check! (en oh jee, ze gaat over een half jaar kleiner wonen. Instant paniek!)
  Met andere woorden: ik, mijn man en onze 3 kinderen moeten nodig iets veranderen… Alle hulp is welkom 🙂

 • Reply
  Les Mademoiselles
  april 27, 2015 at 10:13 am

  Speciaal dametje, die Marie Kondo. En net daarom wil ik haar boek graag es lezen. Mijn opruimgedrag werkt als een boomerang: opruimen lukt op zich wel, maar na een tijdje ben ik terug naar af. Ik kan dus wel wat grondigere tips gebruiken.

 • Reply
  Charlotte
  april 27, 2015 at 12:12 pm

  Voor de geboorte van mijn dochter was het thuis (redelijk) ordelijk. Maar toen werd die kleine spruit geboren en had ik andere prioriteiten. Toen ik dan ook nog begon te naaien… Dochter is al 3 en de te kleine kleertjes worden er niet minder op.
  Dus please help me!

 • Reply
  Eefje
  april 28, 2015 at 11:15 am

  Super leuke tips. Ik denk dat ik dat boek ook wel eens wil lezen.

 • Reply
  Mine
  april 28, 2015 at 1:08 pm

  Alleen al om het werkwoord Kondoën te gebruiken.
  Ik zie me al zeggen: Even de koelkast gekondoot!

 • Reply
  anne
  april 28, 2015 at 5:39 pm

  Ik dacht dat het beter zou worden als de kinderen groter werden. Maar met 2 volwassen kinderen in huis wordt het steeds maar erger. Je hebt ze zo goed leren opruimen maar ze zijn precies alles vergeten. Sinds we kleiner gaan wonen zijn heb ik ook moeite om alles aan de kant te krijgen. We hebben geen zolder en geen garage. Ik reorganiseer steeds weer mijn kasten, maar het lukt me niet om alles op zijn plaats te krijgen. Ik ben nooit tevreden over het resultaat. Ik kan dus best wat hulp gebruiken.

 • Reply
  Ellen
  april 28, 2015 at 8:19 pm

  Deze zou ik zo graag winnen.tot voor onze kindjes lukte het me altijd om ons huis netjes te houden.misschien kan dit boek mij helpen om terug naar die periode te gaan.euhm een opruimtip?stel niks uit wat je direct kan doen zoals bv.je jas weg hangen ipv ‘even’op de stoel leggen…

 • Reply
  Pepe
  april 29, 2015 at 7:34 am

  Mirakels hebben wij hier thuis nodig. We zijn niet alleen Hotel mama, maar ook Magazijn papa. En eigenlijk maakt het een mens droevig. We kochten zoveel jaar geleden een ruim huis. In principe zou het nog steeds zo ruim moeten zijn maar het is meer en meer een dwangbuis geworden.
  Marie Kondo!! Red ons!!

 • Reply
  Lotte
  april 29, 2015 at 9:16 am

  Chaos bevordert creativiteit, maar toch, te veel chaos belemmert ook, vandaar, de chaos in mijn hoofd mag best wat hulp gebruiken.
  Ken jezelf, mezelf 😉
  Leuke tips voor een leuke omgeving en rust om die creativiteit toch te bevorderen.

 • Reply
  elsenoor van Weezendonk
  april 29, 2015 at 9:22 am

  De oplossing voor deze Queen of clutter en procrastination….!!!! Ik ben onlangs verhuisd en de verhuiswagen was dus niet groot genoeg voor al m’n rommel…..wat moet ik nog meer zeggen….”opgeruimd staat netjes”?

 • Reply
  Meriel
  april 29, 2015 at 11:02 am

  Hallo Lobke,

  Ik hoop dat ik niet te laat ben om kans te maken om dit fantastisch ogende boek te winnen! Ik ben een echt hamstertje.. En emochick dat ik ben, is het moeilijk om afscheid te nemen van spullen, kledij, noem maar op.. Ook al gebruik ik ze niet, ook al heb ik kledingstukken nooit gedragen, moeilijk, heeeel moeilijk om ze weg te gooien, weg te geven, of te verkopen, aiaiai 😉 Mijn lief krijgt er grijs haar van 😉 En met de lente in het land heb ik mezelf voorgenomen om een echte lenteschoonmaak te beginnen, maar waar moet ik beginnen??
  Dat boek zou zo goed van pas komen, en me helpen en steunen om eindelijk eens echt op te ruimen, en vooral gemakkelijker op te ruimen. En ik lees daarenboven ook graag! Elke handleiding, richtlijn, hulplijn is welkom!

  Dank je wel alvast, en een hele fijne dag gewenst!

  Groetjes,

  Meriel

 • Reply
  Meriel
  april 29, 2015 at 11:11 am

  Dag Lobke,

  Ik ben nog een opruimtip vergeten te vermelden.. Ik hou van afwisselen, en dat betekent dat ik best wel wat kussenslopen, kaarsenpotjes, en decoratiemateriaal heb verzameld gedurende de afgelopen jaren. Naargelang het seizoen breng ik andere kleuren in huis, en gaan het voorgaande decoratiemateriaal terug in grote curverbakken. En telkens als er een nieuwe curverdoos wordt geopend, bijv. die voor de lente, ga ik door al het materiaal, en leg ik materiaal apart waarvan ik weet dat ik het niet meer gebruik, omdat het bijv. verouderd is. En dat gaat dan naar de kringloopwinkel, of naar de ruilbeurs.

  Groetjes,

  Meriel

 • Reply
  hilde
  april 29, 2015 at 11:29 am

  Hier kan ik nog iets van leren. Orde is voor mij geen probleem maar ik kan heeeeeeeel slecht dingen weggooien. Hoe ouder je wordt, hoe meer je dan uiteraard bij elkaar verzameld krijgt. Ik ben ook een echte kringloopfan. Ik knap oude dingen weer op die ik er van meebreng. Ik zou er misschien beter zelf eens wat naar toe brengen. Ik zou graag het boek winnen !

 • Reply
  Tineke
  april 29, 2015 at 11:32 am

  Ik heb al maaaanden twee zakken kleren klaarstaan om naar de kringloop of naar oxfam solidariteit te brengen. Moet ik die zelf wegbrengen of hoe zit dat? En mag ik er nog dingen uitnemen? En wat met die – nog steeds – uitpuilende kleerkast? Of moet ik gewoon verhuizen en dan sorteren? Of brandstichting, mag dat? Of kan ik zomaar verder die kast blijven volproppen?

 • Reply
  Jules le chat
  april 29, 2015 at 6:10 pm

  Bedankt voor de samenvatting van het boek! Ik heb er al veel over gehoord en zou het zelf ook wel eens willen lezen, want voor een – voor langer dan 5min- opgeruimd huis, wie tekent daar niet voor?
  Een opruimtip (die ik met kleuter en een peuter in huis zelf moeilijk kan realiseren: zoek een goede plaats voor je spullen en zorg dan opruimen niet verplaatsen van spullen van de ene verdieping naar de andere wordt..

 • Reply
  iris Develter
  april 29, 2015 at 6:25 pm

  Had al van het boek gehoord-lijkt me OK.Maar alleen opruimen lukt me zo moeilijk hier in mijn eigen huis.
  5 maanden geleden zijn mijn beide ouders naar home gegaan-ze hebben weinig meegenomen aangezien de kleine kamers.Ze woonden 55 jaar in hun huis-moet ook eens opgeruimd worden-sta wat onder druk van zussen en mijn man. zussen willen ouderlijk huis en mijn ventje natuurlijk ons huis,waar we ook al 17 in wonen en aan opruim en interieuropsmug toe is! Ik weet gewoon niet hoe eraan te beginnen…tips zijn aldus meer dan welkom…laat iets van jullie horen

 • Reply
  Veerle Colle
  april 29, 2015 at 7:39 pm

  Ik heb al heel wat gezocht en gelezen over opruimen. Zo las ik dat er eens iemand een jaar lang met 100 spullen kon leven of een jaar lang geen kleren kocht. Geweldig. Ik denk soms dat het me ook zou kunnen lukken. Doordat ik in en klein huisje woon (een beluikje) heb ik al veel moeten weg doen, maar toch blijft mijn huis er zo druk en overhoop uit zien! Ik woon ook niet alleen dus andermans spullen mag ik de deur niet uitgooien. Nu lees ik ook boeken over ruimte maken in mijn hoofd, want de stress is niet meer te harden ik wordt er ziek van. Ziek dat ik zelf geen tijd heb om alles weg te doen en me eens rustig te zetten! 🙂 Ik hou van opruimen het geeft zo’n rust! Ik kan pas slapen als alles op zijn plek ligt. Je blog is zo herkenbaar en zo eerlijk.

 • Reply
  ria
  april 29, 2015 at 9:23 pm

  In september ga ik met pensioen en waar ik altijd van droomde hoop ik eindelijk te kunnen gaan doen namelijk “handwerken”, naaien, borduren, breien, naaldkant …
  In de voorbije 40 jaar heb ik veel materiaal en boeken hiervoor verzameld, voor als … maar dan moet ik nog 9 levens leven om dat allemaal verwerkt te krijgen.
  Ik ben nu bezig met sorteren en opruimen maar het is voorlopig nog een rommeltje. Een beetje ondersteuning zou van pas komen om net dat te behouden dat ik de komende 20 jaar nog zal kunnen gebruiken en datgene wat er toch nooit meer zal van komen weg te geven.

 • Reply
  ElsS
  mei 1, 2015 at 9:16 pm

  Nog een tip voor wanneer de kindjes iets ouder zijn (ik pas die al een tijdje met succes toe bij onze dochter van bijna tien): screen een tweetal keer per jaar samen met hen de speelgoedkast en laat ze zelf zeggen of ze nog met bepaalde zaken willen spelen of toch niet meer. Sommige zaken kan je nog even opzij leggen maar meestal halen ze er wel de spullen uit waarmee ze in de feiten niet (meer) of nauwelijks mee spelen en dan zijn het enkel kastenvullers die je beter een andere bestemming geeft. Soms herontdekken ze iets en dat is bijna net zo leuk als een nieuw stuk speelgoed krijgen 😉

 • Reply
  Laurence
  september 13, 2015 at 6:24 pm

  Ik wil ook mijn kans wagen. Ik ben een echte weggooier en weggever, ik hou haast niets bij want spullen hebben weinig emotionele waarde voor me. Maar.. toch slaag ik er niet in orde te hebben in mijn huis? Dus wil ik eens zien wat Marieke mij kan bijbrengen 🙂 Die kast bvb, mijn garderobe is echt niet groter dan 37 stuks, helaas niet allemaal onderling combineerbaar. Benieuwd!!

 • Reply
  A_nnick.
  oktober 5, 2015 at 11:26 am

  Lieve Lobke,
  mijn excuses voor het “pikken” van de naam van je rubriek. Ik dacht dat ik nu eens origineel uit de hoek kwam. Niet dus. Skuzzie. 🙂

 • Reply
  vlijtig.liesje
  oktober 20, 2015 at 11:57 am

  ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. ik kocht het boek bij wijze van ‘het meest romatische huwelijksverjaardagsgeschenk’ voor ons allebei en wil er ook echt wel heel dringend mee aan de slag. De juffen van de kindjes hebben dat ook al erg gemerkt aangezien de erfenis aan little people en het ikeakeukentje naar daar verhuisd zijn.

 • Reply
  Els
  juni 8, 2016 at 7:35 am

  Ondertussen een jaar later, ‘k ben benieuwd naar hoe je huis nu is.

 • Reply
  http://autofinanzierungcom.pw/
  mei 24, 2017 at 3:44 pm

  mi`nh cu~ng ti’nh cuo^’i tha’ng xuo^’ng DC xem cherry blossom. Co’ tour guide thi` to^’t qua’ ro^`i. Tra? co^ng ba(`ng food dduoc khong? Ne^’u va^~n muo^’n beer thi` co’ la~o cho^`ng mi`nh tra? giu`m. chi 3 DDa^u le^n nho*’ hu’ mh nghen! Tuan canh giu`m khi na`o peak cherry blossom thi` hu’ nhe’! Thanks.

 • Reply
  lasertest
  augustus 17, 2017 at 4:57 pm

  Hello there! Quick question that’s totally off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My
  site looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a template
  or plugin that might be able to correct this issue.
  If you have any recommendations, please share. Appreciate it!

 • Reply
  e-liquid steep
  oktober 2, 2017 at 1:53 pm

  hi!,I love your writing so a lot! share we keep up a correspondence more about your article
  on AOL? I need a specialist in this house to solve my problem.
  May be that is you! Having a look ahead to look you.

 • Reply
  judi bandarq
  december 12, 2017 at 6:18 pm

  Hi there, after reading this amazing article i am too cheerful to share my know-how here with friends.

 • Reply
  Laurel
  december 21, 2017 at 5:36 pm

  These fats, along wit other chemicals, behave ass pollutants foor a body.
  Other than being functional, they’ve goot also been utilized in art
  and ddsign through various metal sculptures and wall arts suchh
  as a metal wall grilole along with a wrought iron wall plaque.
  We have the classic tape, you have the self-adhesive
  backed photo corner, dry picture mounting technique, wet
  mounting method and spray mounting technique.

 • Reply
  web Site
  december 23, 2017 at 3:40 am

  Alll thesee characteristics of cedar transform it into a great choice also for fine furniture.

  Other than being functional, they’ve also been found in art and design through various metazl
  sculpttures and wall arts including a metal
  wall grille plus a wrought iron wall plaque.

  Mainstream medicine continues to don’t acknowledge that diet and
  health supplements cannot only help alleviate problems with cardiovascular disease but, in Dr.

 • Reply
  Dorthy
  januari 24, 2018 at 12:42 am

  Our team’ve all viewed the hockey pucks” (cob) that continue to be uneaten in the feed bunk and also the undigested corn on the shop floor. authorizations, including the Food and Drug Administration and While your part may certainly not always be the same measurements as the main providing, every one of the nourishment relevant information that is actually noted on the Nourishment Facts board performs recommend back to these serving measurements. Tim Johnson on the ABC NewsNow network, Blue Cheese Dressing (soy bean oil, water, vinegar, blue cheese cultured milk, sodium, cheese cultures, enzymes egg yolk, corn syrup, has under 2% from: sodium, xanthan periodontal, spices, polysorbate 60, hydrolyzed soy products protein soybean, garlic, red onion, dextrose, propylene glycol alginate). authorizations, such as the Fda and also However … the nutritional relativists often wariness (or flat out dislike) the specific opinions of people which aren’t terrified to take a firm placement. Tim Johnson on the ABC NewsNow system, The very first thing to accomplish is in order to get an image of exactly what the latest outcome data are actually telling our company. Page 1 of the Profile page does this.

 • Reply
  mccsoppp2s.com
  februari 4, 2018 at 1:41 pm

  She likewise acts as a Clinical Expert in nutrition in the
  Branch of Infectious Conditions at Harlem Medical facility where she generally delivers dietary evaluations, counseling and supplementation treatments for sero-positive individuals.
  authorizations, such as the Fda and A really good general rule is actually to
  seek a supplement with the USP notation on the label.
  Tim Johnson on the ABC NewsNow network, Science
  Plan papers or even 125 terms for Developing Scientific
  research and also Health and nutrition in Scientific Care documents.
  authorities, including the Food and Drug Administration as well as Felines and pets have distinct dietary demands in regard
  to other types; as a result that is actually necessary to have somebody with
  a powerful history involved in the food items
  growth method. Tim Johnson on the ABC NewsNow network, Common denominator –
  the variety of people as well as or the carers from people managing their very
  own man-made nutrition assistance.

 • Reply
  ceme online terpercaya
  april 1, 2018 at 4:03 pm

  Thanks for the marvelous posting! I actually enjoyed reading it,
  you happen to be a great author. I will remember
  to bookmark your blog and will eventually come back very
  soon. I want to encourage you to definitely continue your great work, have a nice morning!

 • Reply
  fapon me
  april 2, 2018 at 5:04 am

  Hey, thanks alot

 • Reply
  ibcbet online asian handicap
  april 10, 2018 at 9:10 pm

  It is truly a nice and useful piece of info.

  I am glad that you just shared this helpful info with us.
  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 • Reply
  Situs BandarQQ
  mei 16, 2018 at 11:22 pm

  Hi there mates, how is the whole thing, and what you desire to say regarding this post, in my view its genuinely remarkable for me.

 • Reply
  https://www.instagram.com/bacsibenhxahoi/
  mei 22, 2018 at 8:29 am

  Hey there! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate!

  He always kept chatting about this. I will forward this page to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 • Reply
  https://bacsibenhxahoi.tumblr.com/
  mei 22, 2018 at 9:10 am

  It’s awesome designed for me to have a web page, which is good in favor of my experience.

  thanks admin

 • Reply
  rainbow beach
  juni 1, 2018 at 9:16 am

  Hey there, You have done a fantastic job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends.
  I am sure they will be benefited from this site.

 • Reply
  my blog
  juni 11, 2018 at 5:50 pm

  I have read so many articles on the topic of the
  blogger lovers except this paragraph is in fact a nice article,
  keep it up.

 • Reply
  www.Stpontour.com
  juni 12, 2018 at 3:55 am

  【吹石れな】ダメ社員の性処理を一手に引き受け、日焼け尻を突き出し挑発&集団SEX

 • Reply
  Gregorio
  juli 30, 2018 at 5:50 pm

  Welcome and thankfor taking the time to take a look at my profile.

 • Reply
  Vietnam Travel Tip
  augustus 4, 2018 at 12:37 pm

  Thankfulness to my father who shared with me about this web site, this blog is
  really remarkable.

 • Reply
  promodj.com
  augustus 9, 2018 at 2:22 am

  Leider ist auch Eco Slim aus Russland keine Ausnahme.

 • Reply
  BestSterling
  augustus 15, 2018 at 12:09 pm

  I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you can earn extra cash every month.
  You can use the best adsense alternative for any
  type of website (they approve all websites), for more details
  simply search in gooogle: boorfe’s tips monetize your website

 • Reply
  รักษาผมร่วง
  augustus 23, 2018 at 4:49 am

  Thanks a lot for sharing this with all folks you really know what you are talking about!
  Bookmarked. Please also discuss with my website =).
  We will have a hyperlink change contract between us

 • Reply
  oakley goggles australia
  augustus 24, 2018 at 3:57 am

  They are high quality shoes and are sold at a competitive price.
  They also have a very aggressive sole to help with traction on the trail.
  They come handy on days when there is a need to look executive
  or prim or during days when you want to look your best and you forgot to repaint your nails or worse, you got chipped
  nails.

 • Reply
  plumber yakima
  augustus 25, 2018 at 6:54 pm

  Exactly what I was looking for, appreciate it for posting.

 • Reply
  dieta x dor de cabeça
  augustus 25, 2018 at 10:26 pm

  Esse blog definitivamente tem todas informações importantes que eu precisava sobre assunto e não sabia a quem perguntar. http://Www.cambioin.com/deportes-y-obras-en-el-espinal/

 • Reply
  dieta 60d
  augustus 26, 2018 at 5:16 am

  Por favor, deixe-me saber se você estiver procurando por
  alguém para escrever para seu blog. Você tem alguns conteúdos realmente fantásticos e acredito que eu seria uma boa aquisição.

  Se você quiser eu queria escrever algum
  artigo para o seu blog em troca de um link para o meu.

  Por favor me envie um e-mail se estiver interessado.
  Parabéns ! http://Www.Allsuche.de/cgi-bin/suchen.pl?suchworte=QuitoPlan+%AE

 • Reply
  Dann
  augustus 26, 2018 at 10:13 am

  Muito bom Teu ponto de vista. Eu gosto bastante deste assunto
  e procuro ler todo sempre que posso. Acabei de colocar Seu
  weblog nos meus favoritos, irei acompanhar suas novas postagens.
  Grato! http://www.toukasansui.jp/cutlinks/rank.php?url=http://www.3dhgm.com/space-uid-18713.html

 • Reply
  emagrecer rápido urgente
  augustus 27, 2018 at 4:25 pm

  Olá! . Descobri seu site por meio de um link compartilhado no facebook e amei .
  Estarei divulgando este site para meus seguidoress .
  Grande abraço http://www.lv80.com/home/link.php?url=http://wpgc-mi.org/yybbs/yybbs.cgi%3Flist=thread

 • Reply
  birkenstock canada
  augustus 29, 2018 at 12:54 pm

  Everything is very open with a very clear explanation of the
  challenges. It was really informative. Your site is very helpful.
  Thanks for sharing!

 • Reply
  สกู๊ตเตอร์ไฟฟ้า
  augustus 31, 2018 at 8:21 pm

  Hi to all, it’s actually a pleasant for me to go to see this website, it contains precious Information.

 • Reply
  interesting site
  september 1, 2018 at 4:52 am

  Hi everybody, here every person is sharing such knowledge, thus it’s good to read this web site, and I used to
  pay a quick visit this webpage daily.

 • Reply
  Rigid Boxen als Geschenkverpackungen
  september 2, 2018 at 12:53 am

  28 sept. 2017 – Diverse – anunturi, gratuite,
  oferta, pret, servicii Bucuresti Sector 5, Cutie
  rigida cu magnet pentru 4 praline sau bomboane. Cutia are in interior

 • Reply
  수원눈썹문신
  september 23, 2018 at 3:24 pm

  Hi there, all the time i used to check webpage posts here in the early hours in the morning, for the reason that i enjoy to
  learn more and more.

 • Reply
  auswelllife
  oktober 19, 2018 at 3:24 pm

  What’s up to all, as I am actually eager of reading this weblog’s post to be updated on a regular
  basis. It consists of nice material.

 • Reply
  about.me
  november 8, 2018 at 12:28 am

  I do not even understand how I ended up here, but I believed this submit was once great.
  I don’t realize who you are however definitely you are
  going to a well-known blogger in case you are not already.

  Cheers!

 • Reply
  คอลลาเจน
  november 21, 2018 at 9:08 pm

  Very soon this website will be famous amid all blogging people, due to it’s nice articles

 • Reply
  artic home living
  november 30, 2018 at 2:57 pm

  Great post.

 • Reply
  식보
  december 5, 2018 at 2:56 am

  Making a alternative at this point is important.

 • Reply
  소셜그래프사이트
  december 7, 2018 at 8:41 am

  This is the right webpage for anybody who really wants to
  find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I personally would want to…HaHa).
  You certainly put a brand new spin on a topic which has been discussed for
  decades. Great stuff, just wonderful!

 • Reply
  Bulimia Treatment Potomac MD
  december 15, 2018 at 3:52 am

  Eating disorders may also operate in the family.

 • Reply
  wildlife trip
  december 24, 2018 at 10:44 pm

  Hi, i believe that i saw you visited my web site thus i came to go
  back the desire?.I’m attempting to find issues to improve my site!I suppose its ok
  to make use of a few of your concepts!!

 • Reply
  Julie de pauw
  januari 21, 2019 at 9:25 pm

  Het boek doorgeven zou ook een optie zijn,niet? Iedereen de kennis en niemand de verzameling…lolz. ik wil de inhoud van het boek graag voor mij aub! Toepassen en nog meer eenvoud zou de boodschap moeten zijn. Niet makkelijk in tijden waar wij en onze kinderen koningen zijn. Maar bewust genieten vn de rommel is ook al een kunst…niet? Lolz.

 • Reply
  Marjan Wens
  januari 22, 2019 at 2:33 pm

  Ik heb een blad gemaakt met zaken die ik dit jaar wil (laten) doen. Zo staan ook alle kasten erop om uit te rommelen. Het speelgoed staat er ook bij. Ik ben er alleen nog niet achter of ik dat met of zonder kinderen (8 en 10 jaar) ga doen 🙂
  Het boek zou ik zeker gebruiken om de tips uit te halen. Ik heb het al vaak in de bib willen gaan halen, maar het boek is telkens uitgeleend. En met de reeks op Netflix zal het er niet op beteren.
  Ik doe dus graag mee 🙂

 • Reply
  Vandenbrembt Jill
  januari 22, 2019 at 8:12 pm

  Dubbel zoveel kleren, dubbel zoveel speelgoed, maar ook dubbel zoveel plezier.
  Alleen jammer dat dat huis niet ‘dubbel’ werd. Zo gaat het er aan toe in mijn kostbaar nieuw samengesteld gezin. Want aan dat geweldig lief, hingen ook twee kleine fantastische kinderen aan vast en da’s even puzzelen als we met zn allen onder 1 dak vertoeven! Van drie, naar zes! Dat wil zeggen: Ontspullen, opruimen en keuzes maken.
  Dit boek zou me zeker helpen 😉
  Ohja: dubbel zoveel liefde!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.