0
KINDERKOST MAMA ZIJN Uncategorized

Waarom elke mama Smartmat eens moet proberen

Al sinds het schrijven van Het Leuke Mamaboek stond het testen van Smartmat op mijn to-do-lijstje. Smartmat is een dienst waarbij je wekelijks of tweewekelijks recepten met de bijbehorende ingrediënten bij je thuis laat bezorgen. Zo gezegd, zo gedaan. Vorige week maandag leverde Smartmat stipt op het afgesproken uur een zak boordevol gezonde ingrediënten voor een Quick & Easy menu voor 4. Onze testweek kon beginnen!
 
Smartmat in Het Leuke Mamaboek – toptips voor werkende moeders
Een hele week lang proefden wij nieuwe recepten die lekker smaken en snel klaar te maken zijn.
Normaal gezien maak ik zaterdag of zondag altijd een weekmenu en kook ik soms zelfs al op zondag voor een paar dagen in de week. Maar wat een rust mannekes! Ik moest mij helemaal niets aantrekken van welke boodschappen ik nog moest doen of nadenken over wat ik weer ging klaarmaken. Op de vraag “Wat eten we vandaag mama?” kon ik elke dag meteen antwoorden.
 
Maandag aten we gehaktballen met roomsaus en aardappelen. Een toppertje voor Kobe en Frauke want zij aten werkelijk alles op wat vaak niet gebeurt. De aardappelen waren de lekkerste die we ooit gegeten hebben! Dinsdag was het tijd voor koolvisfilet in sinaasappelsaus met groene groenten. Donderdag aten we kalkoenfilet met warme knoflook-oreganosaus en vrijdag sloten we de week af met gevulde paste met spitskool-wortelsalade.
Waarschijnlijk zou je deze combinaties misschien nooit zelf proberen, maar wanneer je gedwongen wordt om iets klaar te maken en de ingrediënten in huis hebt, dan doe je dat gewoon en ontdek je smaken waarvan je anders zelfs het bestaan niet wist. Zo had ik nog nooit bulgur geproefd, spitskool kende ik wel maar niet in combinatie met andere groenten, sinaasappel  had ik nog nooit gecombineerd met vis en balletjes had ik nog nooit in mosterd gerold.
 

We hebben een hele week echt gezond gegeten, want de menu’s zijn evenwichtig en gezond samengesteld. Bovendien werken ze met biologische producten en seizoensgroenten, iets waar ik de laatste jaren enorm veel belang aan probeer te hechten. De hoeveelheden waren juist genoeg, waardoor we bijna niet met restjes achterbleven. En als we al restjes hadden, dan konden we die bijvoorbeeld verwerken in een lunch voor de volgende dag. Koken is iets persoonlijks waardoor ik het soms nodig vond om af en toe wat bij te kruiden, maar dat zal iedereen voor zichzelf moeten uitmaken denk ik.

Besluit van deze week?

Ik ga dit niet elke week doen want daarvoor vind ik het net iets te duur, maar ik ga dit zeker nog opnieuw doen! Al was het maar om drukke werkweken gemakkelijker te maken want dat wil toch elke werkende ouder, nietwaar?

Ben je niet bang om nieuwe smaken te ontdekken, dan moet je het beslist ook eens doen. Je kan een proefpakket aanvragen en dan betaal je een lagere leveringsprijs voor de eerste keer.

En speciaal voor jullie mocht ik van Smartmat één receptje van afgelopen week geven:
Kalkoenfilet met warme knoflook-oreganosaus

Wat nodig?

Van Smartmat
250gr rijst
600gr kalkoenfilet
120gr creme fraiche
300gr wortelen
1/2 zakje veldsla
1 bokaal maïs

Uit jouw keuken

1el boter
2el neutrale olie
2 teentjes knoflook
1 bouillonblokje
1/2el oregano
1 tl witte wijnazijn
kurkuma

Zo ga je te werk

1. Verwarm de oven voor op 225°. Bedek een ovenschaal met bakpapier.
2. Kook 4 porties rijst (250gr). Ik doe bij mijn rijst altijd een beetje kurkuma om hem geel te kleuren.
3. Kruid 600gr kalkoenfilet met 2 snuifjes zout en 1 snuifje zwarte peper. Smelt 1el boter in een pan. Bak de kalkoen aan op een hoog vuur gedurende 1 minuut per zijde. Leg de kalkoen in de ovenschaal. Zet de schaal in het midden van de oven en rooster gedurende 12-15 minuten.
4. Saus: verhit 1el neutrale olie in een steelpan en voeg 2 geperste teentjes knoflook toe. Kook op laag vuur gedurende 1 minuut. Voeg 1 1/2 dl water toe en laat sudderen op een laag vuur gedurende 8 minuten. Roer af en toe.
5. Salade: schil en rasp 300gr wortelen. Meng de wortelen met  1/2 zakje veldsla en 1 bokaal uitgelekte maïs in een kom. Besprenkel en bestrooi met 1 el neutrale olie, 1tl witte wijnazijn, 1 snuifje zout en 1/2 snuifje zwarte peper.
6. Snijd de gebakken kalkoen in plakjes en serveer met de rijst, de saus en de salade.

Smakelijk eten!

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  CreativEls
  november 2, 2014 at 11:53 am

  Is makkelijk inderdaad voor drukbezette gezinnen. Plus je moet niet zo nadenken wat je weeral gaat klaarmaken. Ik heb al ervaring met Kookwijzer. Ik blogde erover http://koekjehaakjemaakje.blogspot.be/2014/07/kookwijzer.html en je vindt ze hier : http://www.kookwijzer.be/ en hun FB-pagina : https://www.facebook.com/pages/Kookwijzer/395671030567078?fref=ts

 • Reply
  Stephanie
  november 2, 2014 at 12:21 pm

  Lijkt me inderdaad wel superhandig maar zie een beetje op tegen de kostprijs. Voor de prijs van Smartmat kunnen wij veel langer eten dan de vooropgestelde dagen. Beetje kosten-batenanalyse maken wat tijd & planning betreft.

  • Reply
   CreativEls
   november 2, 2014 at 12:50 pm

   Bij Kookwijzer is het voor een driedagen menu 57€, dat leunt sterk aan bij wat je zelf betaalt in de winkel. Bij Smartmat is het 75€ voor drie dagen, dat vind ik persoonlijk ook te duur.

  • Reply
   Céline
   november 3, 2014 at 8:31 am

   Met een dochter van anderhalf zouden wij nog voor 2 personen bestellen (denk ik, ken de hoeveelheden niet), maar voor 65 euro eten wij toch ook veel meer dan 4 maaltijden! Het lijkt mij zeer handig maar ik vind de kosten-baten ook echt niet in evenwicht, helaas. Anders zou ik het direct doen!

 • Reply
  Sabrina
  november 2, 2014 at 12:32 pm

  Fijn dat het jullie zo goed bevallen is. Ik bestelde gisteren mijn proefpakket voor levering volgende week. Vind het ook wat aan de dure kant, dus niet om heel vaak te doen, maar om af en toe eens iets anders dan anders (en gezond!) te eten, zonder daarover te moeten nadenken: dat lijkt me wel wat. Ben benieuwd!

 • Reply
  aliceandgabrielle
  november 2, 2014 at 12:52 pm

  Wij zijn ook tevreden over Smartmat. Ik doe het sinds ons zoontje een maand was, dus ondertussen al bijna 9 maand. Sinds september doe ik het 1x/maand ervoor hadden wij om de twee weken Smartmat. Niet supergoedkoop, maar wel gevarieerd. We leerden er al veel nieuwe dingen mee en deze zomer maakte ik bij bbq’s altijd zelf mijn lookboter à la Smartmat 🙂 Dat was succes gegarandeerd

  • Reply
   Miss Fedi
   november 2, 2014 at 2:05 pm

   Dat gevarieerde wil ik toch even tegenspreken. Ik moest bijna elke week gehakt klaarmaken, elke week kip, elke week bulgur,… En de salade was ook praktisch altijd hetzelfde

 • Reply
  Miss Fedi
  november 2, 2014 at 1:34 pm

  Wij hebben het 6 maanden gedaan maar mijn kinderen eten er helaas niets van. Wel jammer want het is een geweldig concept. Channa

 • Reply
  Skunkamamsie
  november 2, 2014 at 9:14 pm

  Wij deden het ook een keer, maar ik vind het ook te duur…

 • Reply
  Mumendemiekes
  november 3, 2014 at 12:35 pm

  klinkt lekker maar ik heb selectieve eters 😉

  zeg dat was effe verschieten om mijn smoeltje in de femma te zien staan 🙂

 • Reply
  Liesellove
  november 3, 2014 at 9:27 pm

  en hoe lang duurt het maken van die recepten? ik overweeg het wel maar vraag me dat dus heel erg af! 🙂

 • Reply
  Nicole orriëns
  november 4, 2014 at 9:50 am

  Het klinkt leuk zeg! En ook goed om eens wat anders te proberen. Wat heb je mooie eetborden trouwens : )

  http://www.huisvlijt.com

 • Reply
  Maartje
  december 10, 2014 at 11:43 am

  Het is leuk om op zo manier te koken hé. Ik woon in hasselt om die reden ben ik zelf klant bij http://www.devroegmarkt.be . Dit is een beetje vergelijkbaar met smartmat. Ik vind het voortal leuk om elke week iets anders te eten. Al moet ik zeggen dat mijn man sommige dingen niet zo lekker vindt. Hij moet maar eens andere dingen leren waarderen haha!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.