Lobke en de ‘daith’ piercing tegen migraine

Wist jij dat je migraine kan verhelpen met een sieraad, namelijk een stoere oorpiercing? In deze blogpost vertel ik je meer over de ‘daith piercing’, dat is een speciale oorpiercing die is gezet in het stukje kraakbeen in het midden van je oor. Ik kon het eerlijk gezegd ook niet geloven maar toen ik op Instagram hoorde over dit wondermiddel, was ik meteen enthousiast.

Want wie mij goed kent, weet dat ik al meer dan de helft van mijn leven (!) zware migrainepatiënt ben. In het begin – zo rond mijn achttiende – dacht ik dat ik gewoon wat hoofdpijn had. Maar na verschillende aanvallen waarbij ik echt totaal van de kaart was (lees: braken, onhoudbare pijnen, dagen in bed moeten liggen), wist ik dat er veel meer aan de hand was. Ik was simpelweg dagen uitgeschakeld en dat meerdere malen per maand. Migraine kan je dus absoluut niet vergelijken met gewone hoofdpijn. 

Jaren van onderzoeken volgden. Ik ging naar de hoofdpijnkliniek in Gasthuisberg Leuven, ik hield een hoofdpijndagboek bij, ik ging verschillende keren onder een MRI-scan, kreeg medicatie van gewone pilletjes tot Imitrex spuiten die ik bij mijzelf moest zetten. Als het echt onhoudbaar was, dan kwam mijn huisarts langs om mij een spuit te geven tegen de ondraaglijke pijn. Iedereen in mijn omgeving die mij op dat morgen tegenkwam kon zien dat het geen gewone hoofdpijn was. Verre van! Tot enkele jaren geleden was het zelfs een beetje onleefbaar die migraine, want ik moest vaak feestjes afzeggen, afspraken verzetten en wat nog allemaal. ‘Lobke heeft weer migraine zeker?’

Van homeopathie, preventieve medicatie tot…een piercing?
Eerst ging ik nog naar een homeopaat zonder resultaat. Tot ik van mijn neuroloog preventieve medicatie kreeg. Elke dag één tabletje (een soort epilepsiemedicatie) maar hier ging ik echt slecht van: hoge bloeddruk, oververmoeidheid…nee hier moest ik onmiddellijk mee stoppen. Tot ik de medicatie Sumatriptan voorgeschreven kreeg. Sinds ik die pilletjes kan innemen als ik mijn aanval voel opkomen, is mijn migraine voorgoed voorbij.

Euhm toch niet :-), maar ik moet eerlijk toegeven dat het wel veel beter gaat sinds ik Sumatriptan in huis heb (ik moet het dan wel in huis hebben anders is het weer op zeep). De nachten dat ik bij de apotheek van wacht sta omdat ik mijn pilletjes niet in huis heb, kan ik niet meer tellen op één hand. 

Tot…ik een tijdje geleden eens iets zag passeren op Instagram bij Uwe Porters over de daith piercing. De Daith wat?

Daith piercing

Ik ontmoette Uwe tijdens een interview en ze vertelde me daar meer over de ‘’daith piercing, een piercing die je van je migraineklachten af zou kunnen helpen. Echt waar? Ik kon het moeilijk geloven maar ik was wel getriggerd. Vorig jaar liet ik mijn eerste tattoos plaatsen maar een piercing? Dat was toch echt niets voor mij? En het was dan nog geen ‘gewone’ piercing want de piercing moet door het binnenste gedeelte van je kraakbeenboog in je oor. Hoe pijnlijk kan het zijn? Ik ben daarna keihard beginnen researchen via Google en las nog veel meer succesverhalen. Ok, niet alle dokters en wetenschappers zijn positief over deze piercing maar toch zou deze piercing hetzelfde effect kunnen hebben als de druk van een acupunctuurnaaldje. Bij acupunctuur worden er namelijk naaldjes gebruikt op bepaalde drukpunten in je lichaam om pijn te verzachten. Hierbij worden er zenuwen die onder je huid en in spierweefsel liggen gestimuleerd om pijnverminderende stofjes zoals endorfine af te geven.

Het hebben van een daith piercing zou er dus voor kunnen zorgen dat het drukpunt wat in verbinding staat met de voorkant en zijkant van je hoofd – de plekken waar mijn migraine meestal optreedt – constant de aanmaak van endorfine stimuleert. Hierdoor zou je dus minder last hebben van je migraineklachten!

Echt waar? Ik wou dit eerst niet goed geloven maar toen hoorde ik meer en meer succesverhalen van mensen op Instagram die niet van hun migraine verlost waren maar die er wel echt serieus minder last van hebben. Het proberen waard, toch? 

Zo gezegd zo gedaan, ik kreeg als nieuwjaarscadeau van mijn zus een cadeaubon van een piercer in mijn buurt. Met knikkende knieën liet ik de piercing plaatsen en echt mannekes…ik vond dit echt pijnlijk want die piercing moet door je kraakbeen. Ik deed flink de nazorg maar kreeg toch eventjes een ontsteking waardoor er toch een andere piercing in moest. Maar ik had het er allemaal graag voor over. De dag na de plaatsing kreeg ik wel een megaharde migraineaanval, maar ik had horen zeggen dat dit normaal was. E nu komt het goede nieuws…ik ben al vier maanden zo goed als migrainevrij! Ik heb twee keer een aanval voelen opkomen, maar die kon ik snel verhelpen met een paracetamol. Dus…laten we hout vasthouden, maar ik ben fan van de daith piercing! En ik heb al 4 maanden geen Sumatriptan meer moeten nemen. 

Wetenschappelijk of niet? Ik ben echt fan van mijn piercing! En ik vind het extra grappig als mensen mij nu vragen, heb jij een piercing? Dan moet ik altijd eens goed lachen.

Ik liet mijn piercing plaatsen aan de linkerkant omdat ik daar vaak last had van migraine, maar ik overweeg nu ook om er nog eentje langs de andere kant te plaatsen. De piercing die ik nu heb, is nog steeds een voorlopige en die vervang ik binnenkort door een gouden of zwarten ringetje. In Coronatijden kan je een oorpiercing gewoon ook online bestellen. Handig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.